«Η στάση του Βερολίνου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει συγκαταβατική, η ελληνική λαϊκή διάθεση αγγίζει τα όρια της εθνικής εξέγερσης, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκατέρωθεν υποχωρήσεις», γράφει ο Paul Mason στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε το «πραξικόπημά» της εναντίον των ελληνικών τραπεζών, αναγκάζοντάς τες να εξαρτώνται από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ρώτησε έναν φίλο του στην Αθήνα αν έχει αυξηθεί το αντιγερμανικό συναίσθημα. Εκείνος του απάντησε πως είναι δύσκολο να απαντήσει, καθώς τον τελευταίο καιρό αυτό το συναίσθημα σφύζει και είναι δύσκολο να γίνει ακόμα πιο έντονο.
«Η ελληνική κουλτούρα, φυσικά, έχει μια μοναδική σχέση με τη Γερμανία. Ο Ελληνοαμερικάνος κωμικός Γιάννης Παππάς, του οποίου το alter-ego, ο Mr Panos, παρωδεί το στερεότυπο των "τεμπέληδων Ελλήνων", ανταποκρίθηκε στην κίνηση της ΕΚΤ με ένα βίντεο. Με σκληρό χιούμορ, υπενθύμιζε τον υψηλό αριθμό των νεκρών Γερμανών αλεξιπτωτιστών που προσγειώθηκαν στην Κρήτη το 1941. Και έγινε viral», γράφει ο Mason.
Τονίζει ότι υπό αυτό το πολιτισμικό υπόβαθρο, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η συνάντηση μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Χρειάστηκαν λιγότερα από πέντε λεπτά για να αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης τους Ναζί», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
«Το υποβόσκον μήνυμα που έλαβαν πολλοί Έλληνες ήταν: κάποτε ήσασταν Ναζί, αγωνιστήκαμε και σας νικήσαμε, δεν έχετε κανένα ηθικό δικαίωμα να ωθείτε τη χώρα μας στο χάος. Πρέπει να ήταν δύσκολο για τους Γερμανούς να το ακούσουν - αλλά θα ακούσουν ένα ακόμη σκληρότερο μήνυμα αν οι πολιτικοί τους επιτύχουν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ», σημειώνει.
Η απροθυμία της Γερμανίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, είναι ένα παλιό πρόβλημα, αλλά το παρόν πρόβλημα είναι η καταφανής προθυμία των Γερμανών να διαλύσουν την Ευρωζώνη, προσθέτει. Οι εκλύσεις προς την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να επεκτείνει τις κρατικές δαπάνες, αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή. Η εμπλοκή του Κρεμλίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας αντιμετωπίζεται με διπλωματική κωλυσιεργία. Η αύξηση της ισλαμοφοβίας στη σταθερότερη και πλουσιότερη χώρα της ευρωζώνης, αυξάνει τώρα την εχθρότητα απέναντι στην Γερμανία, και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Paul Mason, η Γερμανία «τρώει τον εαυτό της» στη σύγκρουση με την Ελλάδα. «Φθείρει το ηθικό της κύρος και φαίνεται έτοιμη να διαλύσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης μόνο και μόνο για να περάσει το δικό της».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι όσο υπάκουαν στην τρόικα, οι Έλληνες αντιμετωπίζοντας ως τα στερεότυπα του Mr Panos. Ψηφίζοντας όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες αμφισβήτησαν αυτό το στερεότυπο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ακριβώς το είδος του άντρα που θα βρείτε σε γερμανικές επιχειρηματικές συναντήσεις: πολύγλωσσος με ένα ευγενικό χαμόγελο και χωρίς γραβάτα. Αν πάρεις το ελληνικό διαβατήριο του Βαρουφάκη, και τον ντύσεις με ένα πιο επίσημο κουστούμι, θα μπορούσε να είναι ένας κορυφαίος Γερμανός τεχνοκράτης».
Ξαφνικά, απέναντι στους Έλληνες οι Γερμανοί πολιτικοί μοιάζουν γερασμένοι, συγκαταβατικοί και εκτός εποχής. Από την άλλη, οι αγγλοσάξονες πολιτικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις με τον Τσίπρα -με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης.
Ταυτόχρονα, προσθέτει ο Mason, ενώ ο γερμανικός τύπος επικεντρώνεται στη δυσφήμιση της νέας ελληνικής ηγεσίας, χαρακτηρίζοντάς την αντισημιτική μεταξύ άλλων, όλος ο κόσμος είδε την Ρένα Δούρου να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, κατά την διάρκεια ενός λόγου στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, την περασμένη εβδομάδα, για να επιτεθεί κατά του σύγχρονου αντισημιτισμού.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχεδόν αφερέγγυα, μπορεί αυτή την στιγμή οι συνταξιούχοι να καταφεύγουν στις σόμπες και τα καυσόξυλα στα παγωμένα διαμερίσματα», αλλά το πνευματικό ανάστημα της χώρας είναι στο κέντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αν τα έθνη μετριούνταν από την περίοπτη θέση του πολιτισμού τους, ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε μια τουλάχιστον ισότιμη θέση απέναντι στον τευτονικό γερμανικό. Αυτός είναι ο λόγος που η σύγκρουση της οικονομικής βούλησης των δύο χωρών είναι τόσο καταλυτική, επισημαίνεται στο άρθρο.
«Αυτό που θα συμβεί είναι μια μάχη μέχρι θανάτου». Ή η Γερμανία θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση και εκτός ευρωζώνης, ή οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα δεχθούν ένα αποτέλεσμα που θα κάμψει την αυστηρή γερμανική νοοτροπία που στηρίζεται σε απαράβατους κανόνες, τονίζει ο Paul Mason.
Η Γερμανία πρέπει να χειριστεί το θέμα με προσοχή, προσθέτει. «Η δημοφιλής ελληνική απάντηση στην κίνηση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα κινδυνεύει να λάβει το χαρακτήρα εθνικής εξέγερσης: μια επανάληψη της Μάχης της Κρήτης, όπου οι Έλληνες χάνουν σωματικά αλλά κερδίζουν ηθικά, με ανεπανόρθωτο κόστος για τον επιτιθέμενο. Εικόνες σαν αυτή που πετάγονται στη σύγχρονη Ευρώπη, μαρτυρούν το πόσο άσχημα αποτυγχάνει η σύγχρονη Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.