Μια αυτοσυναρμολογούμενη καρέκλα 'δείχνει' το μέλλον των επίπλων

Μια αυτοσυναρμολογούμενη καρέκλα 'δείχνει' το μέλλον των επίπλων Facebook Twitter
1

Εάν περιτριγυρίζεστε από εξαρτήματα, βίδες κι ένα σχεδιάγραμμα και δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε, τότε μια επιστημονική ομάδα του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου M.I.T. ίσως έχουν την λύση, σηματοδοτώντας παράλληλα και ένα πιθανό μέλλον των επίπλων.

Το τμήμα αυτοσυναρμολογούμενων αντικειμένων του M.I.T. παρουσίασε μόλις μια καρέκλα σε τμήματα, η οποία μόλις βυθιστεί σε νερό αρχίζει να συναρμολογείται χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

Η καρέκλα αποτελείται από 6 κομμάτια που στις άκρες τους έχουν προσαρμοστεί ειδικοί μαγνήτες. Με την ρίψη τους στο νερό, τα ρεύματα που αναπτύσσονται στη δεξαμενή, πιέζουν τα κομμάτια ελαφρά για να δημιουργήσουν επαφή μεταξύ των μαγνητικών συνδέσμων, ώστε να πάρουν στο τέλος το σχήμα μιας καρέκλας. 

Η ερευνήτρια της ομάδας του M.I.T., Αθηνά Παπαδοπούλου, δήλωσε στο Wired, ότι το πρότζεκτ της αυτοσυναρμολογούμενης καρέκλας βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, εξερευνώντας την εξισορρόπηση μεταξύ τάξης και χάους, αφού, εάν οι μαγνήτες ήταν τοποθετημένοι σε τυχαία σειρά, το αποτέλεσμα δεν θα θύμιζε καρέκλα. Εάν όμως το ρεύμα του νερού της δεξαμενής, διοχετευτεί με τάξη, τότε το επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή ένα έπιπλο -ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο-που αυτοσυναρμολογείται.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει σε επιτάχυνση την αυτοσυναρμολόγηση της καρέκλας του M.I.T. η οποία χρειάστηκε συνολικά 7 ώρες για να πάρει σχήμα:

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM