Τσόμσκι: «Εξαιρετικά άγρια» η αντίδραση της EE στον ΣΥΡΙΖΑ

Τσόμσκι: «Εξαιρετικά άγρια» η αντίδραση της EE στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
8

Ως «εξαιρετικά άγρια» χαρακτήρισε την αντίδραση της Ευρώπης στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμερικανός καθηγητής Γλωσσολογίας, συγγραφέας και διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Democracy Now.

Όπως είπε, «υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι επαρκής, λόγω της σκληρής στάσης των Γερμανών». Ενώ εκτίμησε ότι ανάλογη θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων απέναντι στο Podemos, σε περίπτωση που κερδίσει στις επικείμενες εκλογές της Ισπανίας.

Ο Νόαμ Τσόμσκι επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ταξικός πόλεμος. Είπε πως «σαν οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα σε περιόδους ύφεσης δεν βγάζει κανένα νόημα. Απλά κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Έτσι το ελληνικό χρέος, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, ουσιαστικά ανεβαίνει».


Στην ίδια εκπομπή μεταδόθηκαν και δηλώσεις του προέδρου του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος σημείωσε ότι «λιτότητα σημαίνει εκδίωξη των ανθρώπων από τα σπίτια τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παύουν να λειτουργούν. Λιτότητα σημαίνει ότι τα δημόσια σχολεία παύουν να έχουν τα μέσα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Λιτότητα σημαίνει ότι οι χώρες χάνουν την κυριαρχία τους και μετατρέπονται σε αποικίες οικονομικών δυνάμεων, σε αποικία της Γερμανίας. Λιτότητα σημαίνει πιθανώς το τέλος της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας, δεν έχουμε δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να διαχωρίσεις την οικονομία από τη δημοκρατία».

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Κρίσιμη καμπή για την Τουρκία: Το φιλοκουρδικό DEM απαιτεί νόμο για αφοπλισμό του PKK και απελευθέρωση Οτζαλάν

Διεθνή / Τουρκία: Το φιλοκουρδικό DEM απαιτεί νόμο για αφοπλισμό του PKK και απελευθέρωση Οτζαλάν

Το DEM ζητά νομοθετική πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό του PKK και πρόσβαση του Οτσαλάν στον έξω κόσμο, ανοίγοντας δρόμο για ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
@John A:Φυσικά και το έχω καταλάβει. Και ο λόγος που βρισκόμαστε σ'αυτή την κατάσταση είναι οτι ακριβώς το ΚΡΑΤΟΣ υπέρδανείστηκε και όλο αυτό το χρήμα ΦΑΓΩΘΗΚΕ. Μεταβιβάστηκε στους πολίτες και στους πολιτικούς για να ριχτεί κατόπιν στην κατανάλωση. Το καπνίσαμε και το κάναμε Βουλγάρες. Λεφτά που δόθηκαν (ανεξέλεγκτα) απο το κράτος σαν επιδοτήσεις για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, γίνανε μπουρδέλα και Lux "αγροτικά" στην επαρχία, πισίνες και μεζονέτες στην Αθήνα και ό,τι άλλη μαλακία θες.Προφανώς και δεν είναι όλοι οι νεοάστεγοι υπεύθυνοι για την κατάστασή τους, αλλά δεν είναι και όλοι αθώα θύματα. Αλλά απ'τη στιγμή που σαν λαός, σε ποσοστό 50% πιστεύουμε στον Αη-Βασίλη, έχουμε σοβαρό πρόβλημα.Κι'άν απορείς για το 50% που αναφέρω, αρκεί να προσθέσεις τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΧΑ, των κομμάτων δηλαδή που πιστεύουν οτι τα λεφτά έρχονται ως δια μαγείας, άμα την βγάλουμε έξω και την δείξουμε στον Σόιμπλε.
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου μια πιο πειστική εξήγηση για το πολιτισμικό σοκ που με τις δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι υπέστησαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης είναι τουλάχιστον εκκεντρική και χωρίς προγούμενο, αλλά δε δικαιολογεί την καθημερινή επανάληψη από το Σόιμπλε του τι θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι κανόνες (τα είπε όχι μια, δύο ή τρεις, τα επαναλαμβάνει σχεδόν με την ίδια - μεγάλη- συχνότητα που τα λεέι κι ο Βαρουφάκης), τον, κατώτερο της ευρωπαϊκής τάξης, ενδελεχή σχολιασμό για το νέο dress code, την κριτική για έλλειψη τρόπων που μου φαίνεται υπερβολική και τα δημοσιεύματα με τίτλο "Παρανοϊκή η κυβέρνηση της Αθήνας" (Spiegel).
Ενώ όταν προσλαμβάνουμε με το τσουβάλι άχρηστους με κομματικό πτυχίο, τότε έχουμε Δημοκρατία;Λιτότητα στην Ελληνική πραγματικότητα σημαίνει "κόφτε τις μαλακίες" και δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη λιτότητα που μπορεί να επιβάλλεται στους Γερμανούς π.χ.Κι έχω βαρεθεί να ακούω βλακώδεις προσεγγίσεις στο Ελληνικό θέμα. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα: Χρειάζεσαι απελπισμένα χρήματα; Θα σου τα δώσουν με ό,τι όρους γουστάρουν οι δανειστές. Αν δεν σου αρέσει, δεν ζητάς. Απο πότε κάποιος είναι υποχρεωμένος να σου δανείσει και μάλιστα με ό,τι όρους θέλεις εσύ;
Bingo! H λιτότητα για τους Έλληνες είναι καλή για τους Γερμανούς κακή. Δίκαια πράγματα. Ο Έλληνας νεοάστεγος αξίζει λιγότερο σαν άνθρωπος από τον Γερμανό ας πούμε. Η ελληνική κοινωνία έχει να διορθώσει πολλά πράγματα αλλά γίνεσαι ακραίος. Και η λιτότητα από ότι φαίνεται δεν έχει κάνει και πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση.Τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Οι σχέσεις εντός ενός υπερεθνικού οργανισμού δεν είναι σαν τις σχέσεις μεταξύ του Μπάμπη και της τράπεζας, η οποία στο κάτω κάτω δεν του λέει από που θα κόψει για να πληρώσει, αρκεί να πληρώσει και του κάνει και διακανονισμό.Κάποιος κακός θα μπορούσε να πει ότι βλακώδης είναι η δική σου άποψη γιατί είναι απλοϊκή και ακραία.
Θα σε στεναχωρήσω, αλλά είναι τόσο απλό. Ο υπερεθνικός οργανισμός στον οποίο αναφέρεσαι δεν είναι οι αδελφές του ελέους. Οι κινήσεις του και η "αλληλεγγύη" του καθορίζονται από το κέρδος και μόνο. Προσπάθησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα επειδή απο τη δική μας κατάρρευση κινδύνευαν και οι ίδιοι. Όσο αυτοί μας έδιναν ποτάμια χρήματος για να μην χρεωκοπήσουμε και επίσημα, ταυτόχρονα οχύρωναν τις οικονομίες τους έναντι της τρέλας μας. Εμείς αντίθετα (ως κράτος) αντί να βάλουμε ένα φρένο στη φρικαλέα μας οικονομική διαχείρηση, κάναμε γούτσου-γούτσου με τους Φωτόπουλους.Όταν ο έλληνας έπαιρνε δάνειο για να καπνίζει κοχίμπες και για να αγοράζει Καγιέν, έβαζε τις πιό στέρεες βάσεις για την τωρινή άγρια λιτότητα. Πήγα προς στιγμήν να συγκινηθώ με τον νεοάστεγο που αναφέρεις αλλά έλεγα μέσα μου "ποιόν μου θυμίζει να δείς... Ά, ναί! Ήταν εκείνος ο τύπος που έλεγε "όλοι κλέφτες είναι" αλλά ψήφιζε πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΝΔ, ανάλογα με το ποιός θα του πετούσε πιό πολλές κροκέτες. Κι όταν αυτές τέλειωσαν, ψήφισε Σύριζα γιατί ο Αλέξης του είπε οτι με έναν νόμο θα τον κάνει πάλι πλούσιο.
Ε, πάρε τον Τσόμσκι ένα τηλέφωνο να του εξηγήσεις του καημένου που δε καταλαβαίνει. Αφού τα πράγματα πάντα εξηγούνται με απλές αναλογίες, ο γνωστός σου που δανείζει και η ΕΕ είναι το ίδιο πράγμα πάνω-κάτω.
Έχεις καταλάβει αγαπητέ Insert_coin ότι το εθνικό χρέος αφορά στο χρέος που έχουμε σαν χώρα απέναντι σε άλλα κράτη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Αυτές σου οι αναφορές για πούρα Cohiba & Porsche Cayenne μπορεί να αντανακλούν την κακή προσωπική οικονομική διαχείριση από πλευράς κάποιων πολιτών, αλλά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το εξωτερικό χρέος της Ελλάδος και τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί. Σίγουρα κάποιοι "νεοάστεγοι" όπως αναφέρετε να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την σημερινή τους κατάσταση, αλλά δεν είναι όλοι όσοι υποφέρουν οικονομικά τα τελευταία 5 χρόνια από την συνεχή αύξηση των φόρων και ταυτόχρονα την μείωση του εισοδήματός τους.