Η Κίνα η οποία ευθύνεται για την μεγαλύτερη εκπομπή αερίων στον πλανήτη, αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα τεράστιο πρόγραμμα δενδροφύτευσης που βοηθά στο να αντισταθμιστεί η απώλεια από την αποψίλωση των τροπικών δασών.
Οι προσπάθειες αναδάσωσης στην Κίνα, σε συνδυασμό με την αναγέννηση σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις στη Ρωσία, βοήθησαν στο να αντισταθμιστεί το 81% της απώλειας σε υπέργεια βιομάζα άνθρακα που προέκυψε από την καταστροφή των δασών από το 2003, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.
"Η αύξηση της βλάστησης προήλθε κατά κύριο λόγο από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων και τεράστια έργα δενδροφύτευσης στην Κίνα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yi Liu του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Ο Liu σημείωσε ότι η αποθήκευση άνθρακα στα κινεζικά δάση αυξήθηκε κατά περίπου 0,8 δισεκατομμύρια τόνους μεταξύ 2003 και 2012.
Αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα του άνθρακα που απορροφάται από τη βλάστηση είχε αυξηθεί κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνους από το 2003 παρόλο που τα τροπικά δάση έχουν συρρικνωθεί στην Ινδονησία και τη Βραζιλία και οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα δάση του Καναδά και των ΗΠΑ.
Στην Κίνα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της βλάστησης σημειώνεται στο βορρά όπου σε εξέλιξη είναι οι κύριες προσπάθειες αναδάσωσης. Οι παρατηρητές ισχυρίζονται πως το πρόγραμμα αναδάσωσης της Κίνας - γνωστό και ως η "Πράσινο Σινικό Τείχος" -είναι το μεγαλύτερο έργο Οικολογικής Μηχανικής του κόσμου.
Η χώρα χτίζει μια ζώνη των δέντρων που θα εκτείνεται σε 2.800 μίλια σε όλο το βόρειο τμήμα της Κίνας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προέλαση της ερήμου Γκόμπι. Συνολικά, η Κίνα έχει φυτέψει 13 εκατομμύρια εκτάρια (32 εκατομμύρια στρέμματα) νέων δασών από το 2008, σύμφωνα με την Κρατική Διοίκηση Δασών.
σχόλια