Οργανισμός συνδικαλιστών που εκπροσωπεί 18 εκατομμύρια εργαζομένους στην Αφρική υπέβαλε καταγγελία στον ΟΗΕ σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές στη Σαουδική Αραβία.
Η καταγγελία, που περιλαμβάνει μαρτυρίες μεταναστών εργαζομένων και αναφορές σε παραβιάσεις, καλεί για «άμεση και αποφασιστική δράση», καθώς η χώρα αναμένεται να λάβει τα δικαιώματα φιλοξενίας του Μουντιάλ 2034 στις 11 Δεκεμβρίου.
Η Αφρικανική Περιφερειακή Οργάνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC-Africa) κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για «αδιάκοπο κύκλο κακοποίησης και εκμετάλλευσης» Αφρικανών μεταναστών εργαζομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κλοπή μισθών, καταναγκαστική εργασία, επικίνδυνες συνθήκες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, κυρίως υπό το σύστημα Kafala.
Η οργάνωση προειδοποιεί πως η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση αυτών των πρακτικών. «Η μεταχείριση των Αφρικανών μεταναστών εργαζομένων αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ITUC-Africa, Akhator Joel Odigie.
Η FIFA στο επίκεντρο της κριτικής
Η FIFA, που έχει δεσμευτεί να τηρεί τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες κατηγορίες για την αδιαφορία της προς τους κινδύνους που συνδέονται με τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία. Η ITUC-Africa έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου, Patrice Motsepe, ζητώντας να πιέσει τη FIFA να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Παράλληλα, Αμερικανοί γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino, καλώντας τον να εξετάσει την ανάθεση του Μουντιάλ σε μια χώρα με καλύτερο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, πρώην ειδικοί σε θέματα διακυβέρνησης της FIFA έχουν επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους.
Σε αντίθεση με το Κατάρ, όπου υπήρξε συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ενόψει του Μουντιάλ 2022, στη Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζονται συνδικάτα και εξωτερικές ΜΚΟ, καθιστώντας τη διαπραγμάτευση αδύνατη. «Η κακοποίηση των Αφρικανών εργαζομένων είναι ενδεικτική της άποψης πως οι μαύρες ζωές δεν έχουν αξία στο Βασίλειο», δήλωσε ο Odigie.
Με τη Σαουδική Αραβία να είναι η μόνη υποψήφια για το Μουντιάλ 2034, οι πιέσεις προς τη FIFA αυξάνονται, καθώς πολλές οργανώσεις και θεσμοί ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση. Η επικείμενη ανάθεση εντείνει τη συζήτηση για την ευθύνη των παγκόσμιων διοργανώσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη FIFA να καλείται να αποδείξει ότι η δέσμευσή της δεν είναι απλώς λόγια αλλά πράξη.
Με πληροφορίες από Guardian