Δύο διαφορετικές απόψεις για το πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα, φιλοξενεί σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Mark Gilbert η ημερομηνία - ορόσημο είναι η 29η Μαΐου, ενώ οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence υποστηρίζουν ότι η Αθήνα έχει αρκετά χρήματα ακόμα και δύο μήνες, μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
«Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Ιούλιο»
Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του Ιουλίου, σύμφωνα με την εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg Intelligence. Αναφέρουν ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρκετές εγγυήσεις (collateral) ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλες οκτώ εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι οι όροι παροχής ρευστότητας δεν θα γίνουν πιο αυστηροί.
Σε ερευνητικό σημείωμά τους, οι οικονομολόγοι Jamie Murray και David Powell αναφέρουν ότι τα φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι αρκετά για να κρατήσουν στη ζωή την κυβέρνηση για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η πληρωμή της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου θα σηματοδοτήσει το τέλος της περιόδου αυτής.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο David Powell. «Μπορεί να τα βγάλουν πέρα τον Ιούνιο, αλλά ο Ιούλιος διαφαίνεται πολύ δύσκολος».
Στον παρακάτω πίνακα η γκρίζα γραμμή δείχνει πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο σε σχέση με τις χρηματικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
«Κανείς έξω από την Αθήνα δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα χρήματα έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο όλο και πιο απελπιστικός αγώνας να καταβάλει τις πληρωμές της δείχνει ότι δεν είναι πολλά», γράφει το Bloomberg.
Τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα δημόσια έσοδα το 2014, ενισχύοντας τις πιθανότητες της Ελλάδας να καταφέρει να πληρώσει το περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει επίσης περίπου 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον, λόγω των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η κυβέρνηση κατάφερε επίσης να περιορίσει τις δαπάνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland, της ABN Amro και της JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν ότι η κρίση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εγγυήσεων, το τραπεζικό σύστημα θα έχει μόνο τέσσερις εβδομάδες ζωής, επισήμανε αυτή την εβδομάδα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η πραγματική διορία της Ελλάδας είναι στις 29 Μαΐου»
Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος Mark Gilbert θεωρεί ότι η ημερομηνία - κλειδί είναι η 29η Μαΐου. Η θεωρία του στηρίζεται στο εξής διάγραμμα:
Όπως αναφέρει, από τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι τράπεζες έχουν επαρκείς εγγυήσεις (collateral) για να δανειστούν έως και 95 δισ. ευρώ από τον ELA. Σύμφωνα με το διάγραμμα, με βάση τον ρυθμό απελευθέρωσης των κεφαλαίων, η ημερομηνία που θα ξεμείνει η χώρα από χρήματα είναι η 29η Μαΐου.
Όπως σημειώνει ωστόσο, το συμπέρασμα αυτό έρχεται με μία μεγάλη προειδοποίηση, καθώς η ανάγκη της Ελλάδας για ρευστό από την ΕΚΤ μπορεί να μειωθεί, είτε η ΕΚΤ να αποφασίσει να γίνει πιο γενναιόδωρη προς την Αθήνα, είτε ακόμα οι πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν να αποδεσμεύσουν μέρος των χρημάτων.
Ταυτόχρονα όμως, τονίζει ο αρθρογράφος, η ανάγκη των χρημάτων του ELA αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους τρεις μήνες, επομένως είναι μάλλον απίθανο οι καταθέτες να επιστρεψουν χρήματα στις τράπεζες το διάστημα μέχρι τις 29 Μαΐου. Επιπλέον, η ΕΚΤ είναι περισσότερο πιθανό να κάνει πιο αυστηρή την απελευθέρωση των κεφαλαίων, ενώ αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν πειστεί ότι μία συμφωνία είναι πολύ κοντά.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ELA έχει προκαλέσει την αντίδραση τουλάχιστον ενός μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, του διοικητή της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την αυξανόμενη πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το άρθρο έχει δίκιο που ανησυχεί. «Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το μαθηματικό όριο των δικαιωμάτων της στο πλαίσιο του προγράμματος του ELA, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ενεργήσει ως δικαστής, ένορκοι και δήμιος της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί μπορούν να βρουν μια λύση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, που είναι πλέον μόλις 10 ημέρες μακριά», καταλήγει το άρθρο.