Λαπαβίτσας: Τα προβλήματα από τη δραχμή θα κρατήσουν μόνο μερικές εβδομάδες

Λαπαβίτσας: Τα προβλήματα από τη δραχμή θα κρατήσουν μόνο μερικές εβδομάδες Facebook Twitter
8

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε χθες το βράδυ ο Κώστας Λαπαβίτσας σε διαδικτυακή εκπομπή του ThePressProject.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά υπέρμαχος της ρήξης και προχώρησε σε δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση.

Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.  Εντελώς αρνητικός εμφανίστηκε για τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας λέγοντας ότι ακόμα και αν η διαρροή με το κείμενο του Γιούνκερ δεν εξασφαλίζει παρά ακόμα λίγο χρόνο. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και φυσικά προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρήξη.

 

Σχετικά με τη δήλωση του του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα ο κος Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και αναρωτήθηκε «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. για τους ενεργειακούς πόρους, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας»

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Αν δεν αλλάξετε τακτική σαν άτομα, ώστε να μη θεωρείτε μάγκες όσους φοροδιαφέυγουν, όσους το παίχουν κουτοπόνηροι, αν το κράτος δε σταματήσει να κατασπαταλά όσους φόρους μαζεύει σε μαλ...ιες, τότε ούτε άλλο νόμισμα δε σας σώζει. Πόσες φορές να το πει κανείς; Αλλά, στου κουφού τη πόρτα...
Απορώ πως ορισμένοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το εξής απλό: Το νόμισμα είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και όχι το αντίθετο, δηλαδή η οικονομία καθρέφτης του νομίσματος.Έχεις ισχυρή και υγιή οικονομία; Έχεις και σκληρό νόμισμα.Έχεις ασθενική οικονομία; Έχεις νόμισμα παλιόχαρτο.Το πρόβλημα είναι στην ελληνική οικονομία όχι στο νόμισμα. Και όσοι ζητούν να γυρίσουμε στη δραχμή για να ήμαστε ανταγωνιστικοί στην ουσία μας ζητούν να γίνουμε Μπαγκλαντές. Γιατί αυτό εννοούν, με μισθούς σε μια δραχμή παλιόχαρτο θα ήμαστε ανταγωνιστικοί σαν το Μπαγκλαντές.
Έτσι, έτσι!! Θα κάνετε και δίαιτα όλοι - θα σας κάνει καλό! Εκτός βέβαια από όσους κατάφεραν να μαζέψουν αρκετά λεφτά (ευρώ) όλα αυτά τα χρόνια και τα έχουν αποθηκευμένα σε σίγουρο μέρος. Αυτοί απλά θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι...Πέρα από την πλάκα, ας μας πει ο κος Λαπαβίτας, τι αξία θα έχει η δραχμή αυτή, ποιος θα την θέλει, με πόσες από αυτές τις δραχμές θα εισάγει η Ελλάδα γάλα, κρέας, πετρέλαιο, φάρμακα και άλλα βασικά είδη που δεν έχουμε καθόλου ή που φροντίσαμε και δεν έχουμε αυτάρκεια εδώ και δεκαετίες. Το πρόσφατο παράδειγμα των Αργεντίνων, με απείρως πιο δυνατή παραγωγική βάση, είναι πολύ αποθαρρυντικό πάντως: Επί μήνες το νόμισμα τους κατρακυλούσε με ανεξέλγκτο ρυθμό, πουλούσες οικόπεδο και μετά από μία εβδομάδα τα λεφτά μόλις που αρκούσαν για την αγορά μιας τηλεόρασης και άλλα τέτοια όμορφα...
Μακάρι το πρόβλημα της Ελλάδας να ήταν το νόμισμα.Είναι πρόβλημα ταυτότητας και βαθιά πολιτικό.Μια χαρά τα κάνουμε θάλασσα(όπως και τα κάναμε παλιότερα)και με τη δραχμή.Θα ‘ρθούμε στα ίσα μας κ.Λαπαβίτσα με το πέρας αυτών των προβληματικών εβδομάδων;Ή θα έχουμε μια επίφαση ανάκαμψης στηριγμένη σε μια υπερ-πληθωριστική ρευστότητα;Τα ανεπούλωτα τραύματα που μας κληρονόμησαν το βαθιά αυτιστικό μας παρελθόν και η γαλαντόμα μεταπολίτευση,δεν επουλώνονται με νομισματικά τσιρότα,αλλά με βαθιές και ανθεκτικές ραφές...και τη γεωπολιτική μας σταθερότητα,καμία Κίνα,κανένα Ιράν και καμία Ρωσία δεν μπορούν να μας την εγγυηθούν,γιατί δεν αποτελούν,ακόμα,εναν συμπαγή γεωπολιτικό άξονα με αποκρυσταλλωμένη δημοκρατική παράδοση και εξασφαλισμένη οικονομική ευρωστία.
Δηλαδή προ του ευρώ η Ελλάδα δεν είχε δημοσιονομικά προβλήματα?? Δεν δανειζόταν σαν χώρα??? Σε τι θα μας ωφελήσει η επιστροφή στη δραχμή με δεδομένο ότι όλες οι πρώτες ύλες θα εισάγονται και ότι δεν έχουμε παραγωγική δομή ικανή να έχουμε μεγάλες εξαγωγές?
Σε μια τυχαία παρέα, κουβεντιάζοντας με ένα μόνιμο δημόσιο υπάλληλο, μου είπε με σιγουριά οτι το καλύτερο για να σωθούμε είναι να γυρίσουμε στη δραχμή. Οταν τον ρώτησα αυτά που ρωτάς κι εσύ, και ειδικά το θέμα με την παραγωγική δομή, μου είπε με μεγάλη άνεση "ε, τότε θα μπούμε στην παραγωγική διαδικασία". Είσαι επιχειρηματίας που δανείστηκες και ίδρωσες να στήσεις την επιχείρησή σου; Δεν πειράζει, θα γυρίςουμε στη δραχμή και εσύ πέτα όσο χρόνο κ χρήμα σπατάλησες και γίνε αγρότης, για να συνεχίσει ο δημόσιος υπάλληλος να έχει το μισθό του - γιατί δεν τον άκουσα να λέει ότι θα παραιτηθεί κι εκείνος από τη θέση του να γίνει αγρότης..Έτσι είναι, όταν εσύ έχεις κάνει την καβάτζα σου, σου φταίνε οι άλλοι που δεν καταλαβαίνουν τις μεγαλοφυείς σου ιδέες.