Στο ίδιο ακριβώς δωμάτιο που έγιναν οι βασικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου και των ηγετών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας την περασμένη Κυριακή υποδέχτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εφτά δημοσιογράφους από ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα τους και την Ελένη Βαρβιτσιώτη από την εφημερίδα Καθημερινή.
Ο κος Τουσκ περιέγραψε με λεπτομέρεια την κρίσιμη διαπραγμάτευση και αποκάλυψε πτυχές της 17ωρης Συνόδου Κορυφης.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης είναι το παρασκήνιο του πρωινού της Δευτέρας που περιγράφει ο κος Τουσκ και το πώς η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή.
Ο κος Τουσκ μιλά για το πόσο κοντά έφτασε στην πραγματικότητα το Grexit την περασμένη Κυριακή και τονίζει πως τα αρνητικά σημάδια είχαν φανεί από το αποτέλεσμα του Eurogroup του Σαββάτου το οποίο είχε την προσθήκη της τελευταίας φράσης στο έγγραφο για πιθανή έξοδο από το ευρώ. Επιπλέον αναφέρει πως ο εκνευρισμός που είχε πια προκληθεί σε όλους, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν φανερός. "Το δημοψήφισμα μπορεί να ενίσχυσε τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα, αλλά τον αποδυνάμωσε εδώ." σχολιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κληθείς να απαντήσει αν η πρόταση για το νέο ταμείο επενδύσεων ήταν πολύ προκλητική για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κος Τουσκ περιγράφει πως το πρώτο σημάδι ότι κάτι μπορεί να γινόταν με αυτή την πρόταση ήταν όταν έλαβε ένα sms στο κινητό μου από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, που πρότεινε ότι ένα ποσό 12,5 δισεκατομμυρίων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων μπορούσε να πάει για αποπληρωμή του χρέους και άλλα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις. "Οταν τους έδειξα την πρόταση από το κινητό μου, δεν φάνηκε να εντυπωσίασε κανέναν αλλά είχε πια πέσει στο τραπέζι." αναφέρει και σημειώνει πως στις 7 το πρωί αισθάνθηκε πως ο κίνδυνος για το τέλος των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ κοντά.
"Όταν η Μέρκελ και ο Τσίπρας ζήτησαν διακοπή, εκείνη τη στιγμή τούς χώριζαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, οι συζητήσεις αφορούσαν πόσα εικονικά χρήματα θα έμπαιναν στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για επενδύσεις και πόσα για αποπληρωμή του χρέους. Η θέση της κ. Μέρκελ ήταν να διοχετευθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και του κ. Τσίπρα ήταν να πάνε 15 δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Οπότε τούς χώριζαν 2,5 δισεκατομμύρια. Εκεί τους είπα πως αν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είμαι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του ανέλυσαν την πρόταση σε διπλανό δωμάτιο και μετά ήρθε όλη η ομάδα με τον κ. Τσίπρα και τον Ελληνα υπουργό και με κάποιους συμβούλους και είπαν ότι τη δέχονται με κάποιες μικρές αλλαγές, που δεν ήταν σημαντικές. Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους μας." αναφέρει ο κος Τουσκ.
Ο ίδιος όμως αναφέρει πως εκείνη τη στιγμή αν και όλοι ήταν έτοιμοι να φύγουν από το δωμάτιο κατάλαβαν πως θα υπήρχε συμφωνία, αν συμφωνούσαν και αυτή τη μία λεπτομέρεια. "Από τη στιγμή που το κατάλαβαν και οι δύο πλευρές, χρειαστήκαμε κυριολεκτικά 10 λεπτά για να γράψουμε το τελευταίο κείμενο." αναφέρει στην συνέντευξη του στην Καθημερινή.
σχόλια