H Kίνα κλονίζεται και πάλι

H Kίνα κλονίζεται και πάλι Facebook Twitter
0

Η κινεζική οικονομία φαίνεται να χάνει και πάλι τη σταθερότητα της αυξάνοντας τις ανησυχίες για την οικονομική ισχύ της χώρας.

Ο δεύτερος  χρηματιστηριακός δείκτης της Κίνας, ο CSI 300, υποχώρησε σήμερα Δευτέρα κατά 8%- η μεγαλύτερη απώλεια που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2007. Από τα μέσα Ιουνίου η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει το 30% της αξίας της παρά τις οικονομικές «ενέσεις» με παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια αρκετών τρισεκατομμυρίων ευρώ ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών ενώ αρνητική επίδοση παρουσιάζει και ο κύριος δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της μεταποίησης.

Ανάμεσα σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για αντιστροφή του κλίματος, εκτός από την οικονομική παρέμβαση, είναι και η απαγόρευση των κύριων μετόχων και των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών να πουλήσουν τις μετοχές τους για ένα διάστημα έξι μηνών. Παρόλα αυτά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί.

Πάντως παρά την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου η ανάπτυξη στην χώρα φαίνεται να παραμένει ανέγγιχτη. Η οικονομία αναπτύχθηκε στο δεύτερο εξάμηνο κατά 7%, ποσοστό που είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου εξαμήνου.

Επίσης η διάρθρωση της οικονομίας έχει βοηθήσει στην αύξηση της ευημερίας σε ευρεία στρώματα του πληθυσμού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της αγοράς. Παράλληλα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ