«Οι προσπάθειες άξιζαν» ισχυρίζεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναφερόμενος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση. Μεγάλη μερίδα του κόσμου πάντως διαφωνεί, όπως οι κάτοικοι της Μπριβιέσκα.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τους τελευταίους μήνες ποζάρει όλο περηφάνια μπροστά από τις κάμερες λέγοντας πως η Ισπανία τα έκανε όλα σωστά:
«Η Ισπανία ήδη το 2012 έκανε μεγάλες θυσίες για να αποφύγει τον Μηχανισμό Σταθερότητας και τα καταφέραμε. Και βλέπουμε φυσικά ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν σκληρές και δυσάρεστες, αλλά σήμερα που παρακολουθούμε μια πιο δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η Ισπανία αναπτύσσεται με 3%. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως οι θυσίες άξιζαν τον κόπο».
Αλλαγή σκηνικού. Η Μπριβιέσκα είναι μια μικρή ισπανική πόλη με 7.000 κατοίκους. Σχεδόν τρεις ώρες μακριά με το αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, βρισκόμαστε στην Καστίλλη, κεντρική ισπανική επαρχία. Εδώ ζούσαν 10.000 άνθρωποι πριν από την κρίση. Αυτοί που έφυγαν, έφυγαν γιατί έχασαν τη δουλειά τους. Οι συνταξιούχοι που είναι καθισμένοι στην κεντρική πλατεία, κοντά στον καθεδρικό ναό και το δημαρχείο γελούν ακούγοντας αυτά που λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν…
Αυτός που καλύτερα μπορεί να περιγράψει την κρίση είναι ο πρώην δήμαρχός της ο Χοσέ Μαρία Ορτίζ Φερνάντεζ. Καταψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και τη θέση του για πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο πήρε ένας αριστερός δήμαρχος.
«Η κρίση μας επηρέασε πολύ γιατί το πρώτο πράγμα που είχαμε εδώ ήταν ο οικοδομικός τομέας. Εδώ η φούσκα ήταν μεγάλη και έσκασε. Για αυτό το λόγο έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που κατασκεύαζαν πλακάκια, πόρτες και σχετίζονταν με τον οικοδομικό τομέα», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.
Η πόλη παρουσιάζει μια εικόνα ερήμωσης στους εμπορικούς δρόμους. Πωλητήρια είναι κολλημένα παντού, κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η μικρή καστιλιάνικη πόλη δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την ανάπτυξη που διατείνεται η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει. Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν και πήγαν σε παραθαλάσσιες περιοχές να δουλέψουν.
Οι τουριστικές περιοχές είναι ακόμα οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν δουλειά. Κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις είναι άλλο θέμα. Μερικές φορές οι εργαζόμενοι εργάζονται μόνο για μερικές εβδομάδες ακόμα και για μερικές ημέρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το επάγγελμα που έχει τις περισσότερες ευκαιρίες στην Ισπανία είναι αυτό του σερβιτόρου.
Αναδημοσίευση από Deutsche Welle
σχόλια