Ξέχασαν την κρίση τα χρηματιστήρια!

Ξέχασαν την κρίση τα χρηματιστήρια! Facebook Twitter
0

Από το newmoney.

Με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, όλοι πίστευαν ότι η είδηση της ημέρας δεν θα ήταν άλλη από τη βουτιά της Apple, της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση επιχείρησης του κόσμου, που ανακοίνωσε απογοητευτικές πωλήσεις.

Όπως φάνηκε, όμως, ούτε καν η απομυθοποίηση μιας εταιρείας που κατάφερνε τα τελευταία χρόνια να προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό με το άγγιγμα του Μίδα της, δεν ήταν ικανή να ανακόψει την άνοδο της Wall Street.

Η είδηση της ημέρας δεν ήταν άλλη, τελικά, από τη διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος των 1.500 μονάδων, από τον S&P 500.

Η τελευταία φορά που ο S&P 500 άγγιζε τα επίπεδα ων 1.500 μονάδων ήταν στις 12 Δεκεμβρίου του 2007. Δηλαδή πριν από την κατάρρευση των μεγάλων τραπεζών της Wall Street που έφερε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Κραχ του 1929 και φύτεψε τους σπόρους της σημερινής κρίσης χρέους.

Η άνοδος του S&P 500 δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Ο Dow Jones απέχει μόλις 3% από το ιστορικό υψηλό του, των 14.164,53 μονάδων, που είχε επιτευχθεί στις 9 Οκτωβρίου του 2007.

Για τις αγορές (κυρίως της Wall Street και λιγότερο της Ευρώπης, οι οποίες έκλεισαν σήμερα στα υψηλά δύο ετών), η κρίση είναι σαν να μην συνέβη ποτέ.

Και εάν κανείς κοιτάξει κάποιους αμερικανικούς μακροοικονομικούς δείκτες, ίσως και να πειστεί ότι τα πράγματα έχουν έτσι. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Ακόμα και η αγορά ακινήτων -η οποία αποτέλεσε το Σημείο Μηδέν της χρηματοοικονομικής κρίσης- εμφανίζει, σύμφωνα με κάποιους δείκτες, τις καλύτερες επιδόσεις από το 2008.

Αλλά και πολλοί ιδιώτες επενδυτές φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης. Το ράλι των αγορών τροφοδοτείται κυρίως από τις επενδύσεις ιδιωτών. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μέρος των 2,7 τρισ. δολαρίων που αναζητούσαν καταφύγιο από την κρίση σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (που προσφέρουν ασφάλεια αλλά και εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις), εισρέουν στα χρηματιστήρια.

Όμως, αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντιμετωπίζουν αυτό το ράλι με επιφύλαξη, σχεδόν με φόβο. Η αίσθηση που δημιουργείται σε κάποιους τομείς της οικονομικής ζωής, ότι η κρίση τελείωσε, είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη, πιστεύουν πολλοί αξιωματούχοι, αφού μία τέτοια εξέλιξη κινδυνεύει να χαλαρώσει την αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις.

Την ανησυχία της, εξάλλου, δεν έκρυψε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία από το βήμα του Νταβός έσπευσε να δηλώσει ότι η αισιοδοξία των αγορών δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι η κρίση τελείωσε, πρόσθεσε επίσης από το Παγκόσμιο Οικομικό Φόρουμ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Πραγματικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε ύφεση και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και παρότι τα σημερινά στοιχεία του δείκτη PMI δείχνουν να φέρνουν την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκαμψη, ο δραματικός συνδυασμός της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας μαρτυρούν ότι το κεφάλαιο της κρίσης δεν έχει κλείσει ακόμα. 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ