Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι…

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter

Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέονται από τον ουρανό την ώρα της αστραπής, το δικό σας κεφάλι αλλάζει την χημεία και την φυσιολογία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και η εμφάνιση πονοκεφάλων αυξάνεται τις ημέρες αυτές κατά 31%, ενώ της ημικρανίας κατά 28%.

Όσο για την «ακτίνα δράσης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο της κάθε αστραπής, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα (επίγειας απόστασης) από το σημείο που η αστραπή εμφανίστηκε, με χρόνο δράσης από κάποιες ώρες έως λίγα λεπτά μετά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σινσινάτι των ΗΠΑ, που είναι οι πρώτοι που τελικά απέδειξαν την άμεση σχέση αστραπής –κεφαλαλγίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να απομονώσουν την επήρεια των άλλων κλιματολογικών αλλαγών που συνοδεύουν τις αστραπές και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων, όπως η βαρομετρική πίεση και η υγρασία, η θερμοκρασία και η βροχή. Παρόλα αυτά, καταδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες που υπάρχουν αστραπές, η αύξηση της εμφάνισης των πονοκεφάλων ξεπερνά το 19%, με αιτία αποκλειστικά τις αστραπές και μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πραγματικό αίτιο που ενεργοποιεί τους πονοκεφάλους γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι τα άτομα με ευαισθησία στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και ημικρανίας είναι οργανικά ευαίσθητα ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες τροφές, στην αλλαγή φωτός και τα έντονα φώτα, στην υγρασία, ακόμη και στην πείνα.

Όταν ο κεραυνός φτάσει στο έδαφος, δημιουργεί χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο, εξηγούν οι επιστήμονες, προφανώς αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι αστραπές αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικά φορτισμένων ιόντων στον αέρα, καθώς και την συγκέντρωση του όζοντος στον αέρα που προκαλεί ερεθισμούς.

Μια αστραπή που παρατηρούμε από το σημείο που βρισκόμαστε συνοδεύεται από 50.000 κεραυνούς που ακολουθούν, τους οποίους απλά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Επιστήμονες από το πρώτης γραμμής Εργαστήριο Μελέτης Κεφαλαλγίας στο Ντάλας σχολιάζουν ότι μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως πράγματι, οι καταιγίδες, μέσω των αλλαγών στην ιοντική επιβάρυνση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, η βαρομετρική πίεση αλλάζει τις συγκεντρώσεις στον αέρα, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση πόνου.

Αν είναι όντως έτσι, και οι αστραπές... «έχουν τα τυχερά τους»!

Η σεροτονίνη είναι η γνωστή ορμόνη της χαράς, που για να την βρούμε, όσο μας λείπει, χρειάζεται να καταναλώσουμε κάποια κιλά σοκολάτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ