ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: ζητούνται δικηγόροι

Στο σημερινό «Α μπα»: ζητούνται δικηγόροι Facebook Twitter
41


__________________
1.

αμπα μου εχω χωρισει τους ανθρωπους σε δυο κατηγοριες εκεινους που ηρθαν στη ζωη για να τη βολεψουν. που βγαινουν με μια λιστα στο χερι ψαχνοντας να τους χαριστει το "καλυτερο". Αυτο που ολοι θελουν και ζηλευουν και που θα τους δωσει credit στην κοινωνια. το ωραιο σπιτι, τον/την ωραιο/α, γκομενο/α την ωραια δουλεια.
κι εκεινους που ηρθαν στη ζωη για να δημιουργησουν. αυτους που σνομπαρουν ο,τι χαριζεται και προτιμουν να χτιζουν. που αναζητουν τη λειτουργικοτητα του ωραιου σπιτιου, την βαθια και ειλικρινη συνδεση με τον/την γκομενο/α, την παραγωγικοτητα της ωραιας δουλειας.

τους χωριζω δηλαδη σε εκεινους που ζουν για να ικανοποιουν τους αλλους κι εκεινους που ζουν για να ικανοποιουν τον εαυτο τους.

θα ηθελα να καταφερω καποτε να με βαλω στους δευτερους. πιστευω πως ο,τι χαριζεται χανεται ευκολα ενω οτι χτιζεται μενει για παντα. το σπιτι που μπορει να μην ειναι τοσο καλο αλλα το αγαπας για την ανεση που σου προσφερει ενω το αλλο μια ζωη θα μισεις που σου κανει τη ζωη δυσκολη, τον/την ανθρωπο (δε λεγεται γκομενος σε τετοια περιπτωση) που μπορει να μην ειναι τελειος (οπως δεν ειμαστε εμεις) αλλα τον αγαπας γιατι τον βλεπεις να εξελισσεται μαζι σου ενω αυτος που βρηκες ετοιμο θα χαθει στην πρωτη αναποδια, τη δουλεια που μπορει να μη φαινεται ενδιαφερουσα και εντυπωσιακη αλλα εσυ γουσταρεις να της δινεις την ψυχη σου ενω
εκεινη που σου δινει κυρος μπορει να ειναι τυπικη και ανουσια ή εξαντλητικη. δεν εννοω σε ωραριο. καθε δουλεια ή ενέργεια που δεν κανουμε με καυλα ειναι εξαντλητικη.

οι πρωτοι φοβουνται να παρουν τη ζωη τους στα χερια τους γιατι δεν εχουν αρκετη πιστη σε αυτα που θελουν και σταδιακα μαραζωνουν ενω οι δευτεροι παλευουν μια ζωη να αποκτησουν αυτη την πιστη και να πανε κοντρα σε ο,τι δοτο και σταδιακα ευτυχουν. τη μιζερια δεν τη χανει κανεις, μη φοβασαι θα ηθελα να ακουσω την αποψη σου για την τρομακτικη γενικευση που παρουσιασα. :)
-mafalda

Οι διαχωρισμοί των ανθρώπων σε κατηγορίες που βγάζουμε από το μυαλό μας είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, όσο και ανούσιο. Έχει πλάκα ως νοητική άσκηση, ως γλωσσική άσκηση, ή για κουβέντα στα μπαρ, αλλά είναι απολύτως χωρίς καμία αξία. Ας πούμε: οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που δίνουν και σε αυτούς που παίρνουν. Σε αυτούς που μιλούν και σε αυτούς που ακούν. Στους ετερόφωτους και στους αυτόφωτους. Σε αυτούς που χτίζουν και σε αυτούς που γκρεμίζουν. Τα παραπάνω τα έβγαλα μόλις τώρα από το μυαλό μου. Δεν είναι ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι διαχωρισμοί από αυτόν που αναφέρεις εσύ. Είναι σίγουρα το ίδιο λανθασμένοι.


Οι άνθρωποι δεν είναι το ένα ή το άλλο. Σίγουρα δεν είναι δυαδικοί, έτσι κι αλλιώς, αλλά και να ήταν, κανείς δεν είναι μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Κάνεις μια προσπάθεια να χωρίσεις τους καλούς και τους κακούς (όπως όλοι οι παραπάνω αφορισμοί που θα ταίριαζαν επίσης σε ατμοσφαιρικές φωτογραφίες για facebook) επειδή προσπαθείς να προφυλαχτείς. Η κατηγοριοποίηση, τα στερεότυπα, τελικά, δίνουν μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Αν πιστέψεις σε αυτά, νομίζεις ότι μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες, το κακό, τις αναποδιές. Άδικος κόπος.


Μόνο η εμπειρία δίνει κάποιο μικρό προβάδισμα. Αλλά και αυτό με την εξής, θλιβερή έννοια: όλοι είναι ικανοί για το κακό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.


__________________
2.

Αγαπημένη Άμπα μου, κάθε φορά που μιλάω με την μητέρα μου στο τηλέφωνο νιώθω ότι όλα τα κάνω λάθος, μια ανακατωσούρα στο στομάχι, ένα δεν ξέρω τι μου φταίει, και τελικά πέφτει τόσο πολύ η αυτοπεποίθηση μου, χωρίς να το καταλαβαίνω, και δεν κάνω ούτε αυτά που έχω αποφασίσει εγώ η ίδια να κάνω. Όσο και να λέω στον εαυτό μου ότι δεν θα με επηρεάσει, έχω σίγουρα σωματικές αντιδράσεις που οδηγούν και στις ψυχικές. Τι κάνω λοιπόν, αφού η πλύση εγκεφάλου που μου κάνω δεν πιάνει. (Δεν πηγαίνω σχολείο, έχω τελειώσει και το πανεπιστήμιο, δεν είμαι δλδ σε φάση που μπορώ να το ανεχτώ άλλο πια)- Χαμηλή Αυτοπεποίθηση

 

Νομίζω ότι οι ψυχικές αντιδράσεις είναι που οδηγούν στις σωματικές. Δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως.


Μου κάνει εντύπωση πόσο εσωτερικά το ζεις όλο αυτό, τόσο πολύ, που μοιάζει σα να είναι η μαμά σου κάποιο πνεύμα ή θεότητα, και μπορείς μόνο την δική σου πλευρά να περιγράψεις. Η μαμά σου σε αρρωσταίνει – κάποιος σου κάνει κάτι, και η αντίδραση σου είναι αυτή. Δεν γίνεται να κάνεις πλύση εγκεφάλου ώστε να μην αντιδράς. Δεν γίνεται αυτό. Μόνο να αλλάξεις την αντίδραση σου, ίσως, μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, και αφού έχεις αναγνωρίσει, αναλύσει, κατανοήσει και αποδομήσει τον λόγο που αντιδράς όπως αντιδράς, τώρα.


Δεν λες τίποτα απολύτως για τη μητέρα σου. Τι σου λέει; Γιατί τόσο έντονη αντίδραση; Γιατί δεν λες τίποτα; Την φοβάσαι, την προστατεύεις, ή και τα δύο; Η ένταση που φαίνεται πίσω από αυτά που γράφεις είναι πολύ μεγάλη, και μάλλον σύνθετη. Δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω, αλλά είσαι σε μια στιγμή της ζωής σου που χρειάζεσαι βοήθεια από ειδικό, για να αρχίσεις να ξεμπλέκεις αυτό που σου συμβαίνει. Μέχρι να τον βρεις, να ξέρεις ότι δεν εξαρτάται μόνο από σένα το τι νιώθεις. Μην επιβαρύνεις επιπλέον τον εαυτό σου με απαιτήσεις. Αν νιώθεις άσχημα, έχεις τους λόγους σου, μην λογοκρίνεις τα συναισθήματα σου. Είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, αντιδρούμε σε ερεθίσματα, και κανείς δεν έχει ανοσία στην αρνητική ή επιθετική συμπεριφορά.

__________________
3.

Αγαπητή Α-μπα;

Θα μπω κατευθείαν στο κυρίως θέμα για να μην πολυλογώ. Πρόσφατα έληξε το συμβόλαιο μου στο σπίτι που έμενα και πρέπει να μετακομίσω. Στο καινούργιο σπίτι δεν μπορώ να μπω άμεσα και προς το παρόν έχω αφήσει τις κούτες μου σε σπίτι φίλου που μένει κοντά στο καινούργιο σπίτι μου (για ευκολία στη τελική μετακόμιση), και εγώ είμαι φιλοξενούμενη σε φιλικό σπίτι. Ο φίλος με τις κούτες δεν μπορεί να βοηθήσει στην τελική μετακόμιση γιατί δουλεύει τρελά ωράρια και δεν έχει σταθερό πρόγραμμα. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι ζήτησα από φίλη να με βοηθήσει την ημέρα της μετακόμισης και πήρα μια ασαφή απάντηση τύπου: Εάν δεν δουλεύω εντάξει ή Εάν δεν έχω κανονισει κάτι θα έρθω κτλ κτλ. Οκ κατανοώ τη δουλειά αλλά ο νους μου δεν χωράει το : Εαν δεν έχω κανονισει κάτι.... Για να ζητάω τη βοήθεια σου σημαίνει (στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον): Σε παρακαλω μην κανονισεις κάτι για αυτές τις ώρες!!! Και να σου σκάει η ιστορια ότι: Να μωρέ με πήρε τηλέφωνο ο πρώην και μ είπε να πάμε σε 2μερο φεστιβάλ εκείνο το ΣΚ της μετακόμισης σου και να ξέρεις δεν θα έρθω! αλλά ακόμα βέβαια δεν είναι σίγουρο το ότι θα πάμε αλλα θα σου πω και πάλι!!!!!
Τη μετοκόμιση μπορώ να την κάνω και μόνη μου, αλλά ακόμα ένας θα ήταν μεγάλη βοήθεια για μένα. Αφού ξεπέρασα το σοκ, τον εκνευρισμό και την απογοήτευση για ακόμα μια φορά (το ίδιο πάνω κάτω έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν: Ναι θα βοηθήσω αλλά...και γίνεται καπνός), θέλω να ρωτήσω, ενώ ξέρεις ότι έχω πρόβλημα και χρειάζομαι τη βοήθεια σου γιατί μου λες ηλίθιες δικαιολογίες για να μην βοηθήσεις ( συγνώμη κιόλας αλλά μπορεί να πει στο γκομενάκι: Έλα να βάλεις ένα χεράκι και εσύ να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα να πάμε στη συναυλία μας και εμείς) και με αφήνεις τελευταία στιγμή ξεκρέμαστη; Πες μου από την αρχή, όχι δεν μπορώ να τελειώνουμε! Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το θράσος μερικών ανθρώπων να σου γυρνάνε την πλάτη ενώ τους έχεις βοηθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για πάσης φύσεως θέματα. Και ερωτώ πες μου αγαπητή Α-μπα; πως μπορώ να μην είμαι τέτοιο χάπατο; Πώς να εκφράσω την απογοήτευση μου και να καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό; και ότι ενώ στηρίζομαι εν μέρη στη βοήθεια της με αφήνει ξεκρέμαστη την τελευταία στιγμή, χωρίς να μπορώ να βρω άλλη λύση;
υγ: Συγνώμη για το σεντόνι :/- Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Όταν κάποιος σου τα μασάει, αγαπητή φίλη, προσπαθεί να αποφύγει να σου πει το «όχι» κατάμουτρα. Το «αν δεν έχω κανονίσει θα έρθω» σημαίνει «μην βασίζεσαι πάνω μου, βρες κάποιον άλλον». Δηλαδή, όχι. Όχι, δεν θέλω να σε βοηθήσω. Κανείς δεν σε άφησε ξεκρέμαστη, πόσο μάλλον την τελευταία στιγμή. Σου απάντησε τη στιγμή που ρώτησες. Όταν ζητάς από τους άλλους μια χάρη, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και για το όχι. Έτσι είναι οι χάρες. Τις ΖΗΤΑΣ, ζητάς μια εξυπηρέτηση χωρίς να δίνεις κάτι ως αντάλλαγμα, φυσικά και μπορεί να μην σου τις χαρίσουν. Εσύ μπορεί να της ζητάς να μην κανονίσει τίποτα εκείνες τις ώρες για να έρθει να κουβαλάει τις κούτες σου, από πού κι ως πού πιστεύεις ότι έχει την υποχρέωση να δεχτεί; Και ακόμη καλύτερα, από πού κι ως πού θεωρείς λογικό να υποχρεώσει και τρίτο άνθρωπο να σε βοηθήσει;


Πρόσεξε: δεν λέω ότι έκανες λάθος που ζήτησες χάρη. Έτσι είναι οι φίλοι, ζητούν χάρες. Ωραία θα ήταν αν η φίλη σου έλεγε αμέσως ναι με χαρά και το κανονίζατε, αλλά να που δεν θέλει να βοηθήσει, και είναι δικαίωμα της. Εντάξει, να απογοητευτείς. Δεν ξέρουμε και τι σχέση έχετε. Όμως ούτε για σοκ, ούτε για εκνευρισμό είναι. Ειδικά αν, όπως λες, έχει αντιδράσει και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο. Αν την έχεις βοηθήσει πολλές φορές και επανειλημμένα δεν σε έχει βοηθήσει, γιατί επιμένεις;


Ελπίζω, όπως ζητάς πράγματα και θυμώνεις όταν σου λένε όχι, να καταλαβαίνεις και πότε σου λένε ναι. Ότι έχεις παρκάρει τις κούτες σου σε έναν φίλο και μένεις σε άλλο φίλο, είναι δύο πολύ μεγάλες εξυπηρετήσεις που σου έχουν κάνει, πολύ πιο σπουδαίες από την μετακόμιση που μπορείς να κάνεις και μόνη σου, και ελπίζω να το καταλαβαίνεις. Μπορεί η μια φίλη να σε κρέμασε, αλλά έχεις δύο που ξεβολεύτηκαν πολύ για να σε βοηθήσουν, οπότε η ζυγαριά των φίλων σου είναι απολύτως θετική. Τι σκοπεύεις να κάνεις για να τους ανταποδώσεις την καλοσύνη τους;

__________________
4.


Λοιπόν, νομίζω ο γκομενός μου με χειραγωγεί. Δεν είμαι σίγουρη γιατί ίσως να μην καταλαβαίνω την σημασία της λέξης σωστά. Αν όντως είναι τι κάνω, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αν δεν ξέρω πότε εννοεί και πιστεύει κάτι και πότε με χειραγωγεί. ένα πιο έντονο από τα άπειρα παραδείγματα π έχω είναι το εξής, Μου λέει τις προάλλες κάτια έχεις σπυράκια και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό σε εσένα και αν συνεχίσεις έτσι θα σε χωρίσω. Σοκάρομαι αρχικά αφού συνέλθω νευριάζω και ήθελε πχ να με πείσει ότι είναι άδικο να του θυμώνω εκείνος φταίει που ήταν ειλικρινής απέναντί μου έβλεπε ότι δεν τσιμπάω άρχισε να κλαίγεται και μην με πιέζεις εσύ με ρώτησες έβλεπε δεν τσιμπάω άλλαζε στρατηγική μην κάνεις σαν κοριτσάκι δεν είπα τπτ τρομερό υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να τα αντιμετωπίσεις πχ η διατροφή σου ή χάπια και λύνεται το θέμα κτλ κτλ. Αυτό εννοώ με χειραγωγεί δλδ υποκρίνεται κάποιο συναίσθημα ώστε να με επηρεάσει και να συγχωρέσω ή απλά να προσπεράσω κάτι, οτιδήποτε που δημιουργεί κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά μου που δεν του αρέσει. Άλλο παράδειγμα. πάει σε τραπέζι με συγγενείς και έχει κανονίσει να βγούμε μετα μαζί. πλησιάζει η ώρα να βγούμε μου έρχεται μνμ. Γαμώτο δεν με αφήνει να φύγω η μητέρα μου λέει είναι αγένεια, σκατά γαμώτο όλο κάπως καταφέρνω και τα χαλάω συγγνώμη. Του απάντησα μωρό μου άσε τα σάπια σε ξέρω και στέλνει χαχαχαχα με έπιασες εντάξει το παραδέχομαι όμως δεν φταίω μην μου νευριάσεις.

Χειριστικός είναι αυτός που σε αναγκάζει να φερθείς όπως θέλει χρησιμοποιώντας έμμεση ψυχολογική πίεση, όπως εκβιασμούς πχ «αν με αγαπούσες θα έκανες αυτό που ζητάω» ή «αν δεν κάνεις αυτό που θέλω θα αρρωστήσω». Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σε απασχολεί όμως είναι να βρεις την καταλληλότερη λέξη για να περιγράψεις την θλιβερή συμπεριφορά του δικού σου. Δε νομίζω ότι η λέξη «χειριστικός» είναι αυτή που ταιριάζει, θα τον έβαζα στην κατηγορία «παλιοχαρακτήρας». Κάνει και λέει ό,τι του κατεβαίνει, και όταν έχει συνέπειες, κάνει ό,τι του περνάει από το μυαλό για να τον συγχωρήσουν, όπως να λέει ψέματα, να περνάει στην αντεπίθεση, να κλαίγεται. Δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τα συναισθήματα, ούτε τον χρόνο των άλλων, το μόνο που τον ενδιαφέρει και το μόνο που τον κινεί είναι να πει και να κάνει ό,τι του αρέσει. Όσο τον συγχωρείς επιβραβεύεις αυτή την κατάσταση. Όχι ότι είναι ευθύνη σου, σε καμία περίπτωση. Τι ακριβώς κάνεις μαζί του;

__________________
5.

Πριν τρεις μηνες αποφοιτησα απο την σχολη μου και μαζι με αυτο το κεφαλαιο της ζωης μου αποφασισα να τελειωσω και την σχεση μου.Ημασταν 5 χρονια μαζι απο την πρωτη μερα της κοινης μας φοιτητικης ζωης.Συγκατοικηση και ολα τα παρελκομενα.Δεν μπορω να πω πως οταν ειδα αυτον τον ανθρωπο θα μπορουσα να φανταστω να κανω σχεση μαζι του.Εκεινος ειχε ενα ιδιαιτερο τροπο περπατηματος εκ γενετης,ειναι κατι που θα παρατηρησεις εξ'αρχης αλλα οταν τον γνωρισεις δεν το βλεπεις καν.ετσι κ εγω αποφασισα να ειμαι μαζι του,περασα ομορφες στιγμες αλλα κ στιγμες που απλα συμβιβαζομουν με οτι ειχε ερθει στην ζωη μου,λογω ανασφαλειας ισως.Το θεμα μου ειναι οτι δεν φανταζομουν να περασω το υπολοιπο της ζωης μου με αυτον τον ανθρωπο,παρολο που εκεινος το ηθελε πολυ οπως μου ειπε.Να πω επισης πως οι γονεις μου δεν ενεκριναν ποτε αυτη τη σχεση λογω του προβληματος του,και τωρα που αποφοιτησαμε με πιεσαν οσο ποτε αλλοτε να τελειωσω επιτελους αυτη τη σχεση για να μπορεσω να προχωρησω στη ζωη μου και να βρω τον καταλληλο για οικογενεια.Ειμαι τοσο αναισθητη και μπορω να τον διαγραψω απο την ζωη μου μονο και μονο επειδη μου το ζητησαν?το θεμα ειναι οτι τον νοιαζομαι σαν ανθρωπο και θελω να ευτυχισει στη ζωη του,αλλα εκεινος μου λεει οτι δεν θα μπορεσει ποτε χωρις εμενα.Πως θα καταλαβω εαν αυτο που νιωθω ειναι ερωτικη αγαπη και οχι φιλικη αγαπη?- 24 χρονων

Αν δεν μπορούσες να φανταστείς να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με αυτόν, πώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χώρισες μόνο και μόνο επειδή σου το ζήτησαν οι γονείς σου; Μάλλον χλιαρά τα περάσατε, γι' αυτό χώρισες τόσο εύκολα. Δεν μένουμε με κάποιον άνθρωπο για όλη μας τη ζωή επειδή τον νοιαζόμαστε και θέλουμε να ευτυχήσει. Δεν χρειάζεται να μισείς κάποιον για να χωρίσεις.


Την πιθανότατη επιπολαιότητα των γονιών σου σχετικά με την φυσική του παρουσία δεν ξέρω πώς να τη σχολιάσω, γιατί δεν μας λες και περί τίνος πρόκειται. Αν δεν φανταζόσουν μια σχέση ζωής εξαιτίας αυτού του θέματος, θα έπρεπε να θέσεις διαφορετικά το όλο θέμα.


__________________
6.

Ψάχνω τα μηνύματα της αδερφής μου (μόλις πήγε γυμνάσιο! ) και έχω σοκαριστεί. Γενικά είναι πολύ όμορφη κοπέλα αλλά αν είναι δυνατόν να της την πέφτουν άτομα στην ηλικία μου (18+). Έμαθα ότι ένας 3 χρόνια μεγαλύτερος την φίλησε και τα μνμ του ήταν πιεστικά. Της εξήγησα ότι σε αύτη την ηλικία όλα γύρω μας πιέζουν να ασχολούμαστε μόνο με τα γκομενικά και ότι δεν υποχρεούμαστε να ανταποκρινόμαστε σε οποιοδήποτε φλερτ. Φαίνεται ξεκάθαρα από τα μνμ και το θυμάμαι και εγώ . Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Πόση ελευθερία χρειάζεται; Η άλλη λύση είναι να το πω στους άλλους, να τον σπάσουν στο ξύλο και να την κλειδώσουν (εντάξει υπερβάλω). Αλήθεια θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σου. Εννοείται ότι θα ήθελα σύντομα αλλά θα παίξω με τους κανόνες.
Όταν πέφτουν σαν τα κοράκια σε ένα 13χρονο, τι κάνεις; Το ωριμάζεις απότομα δηλαδή;
Θενξ για τις απαντήσεις σου ;)- μεγάλος αδερφος

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να διαχειριστείς. Η αδερφή σου δεν είναι άβουλος μαγνήτης. Είναι ένας άνθρωπος. Δεν είναι ένα θήραμα στο έλεος των αντρών που τη λιγουρεύονται. Δεν μας λες τίποτα για τον χαρακτήρα της, για το ποια είναι, για το αν δίνει σημάδια ότι ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της, για το τι σχέση έχετε εσείς μεταξύ σας. Τι λέει η ίδια για τα πεσίματα; Τα θέλει, νιώθει άβολα, τα προκαλεί, συμμετέχει; Είναι μικρή και θέλει οπωσδήποτε καθοδήγηση, αλλά χρειάζεσαι και τη συμμετοχή της για να έχεις αποτελέσματα. Τα κηρύγματα δεν πετυχαίνουν, η συζήτηση όμως, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, μπορεί να κάνει θαύματα.


Μην την βλέπεις κι εσύ σαν λουκουμάκι που πρέπει να κλειδώσεις σε ντουλάπι για να μην το φάνε. Έχει ήδη αρκετούς που θα την βλέπουν έτσι. Είναι ένα κορίτσι που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται και ποια είναι. Η ομορφιά της μπορεί να την μπερδεύει. Πλησίασε την όπως θα πλησίαζες και έναν μικρό αδερφό, δηλαδή σαν άνθρωπο με δικές του σκέψεις και δική του πορεία.

__________________
7.


Γεια και χαρά σου, Α μπα!
Είναι μοναχοκόρη, σπούδασε δικηγόρος και έχει κάνει τρία παιδιά. Μόλις έγραψε το πρώτο παιδί της σε νηπιαγωγείο μεγάλου ιδιωτικού σχολείου. Επειδή το σχολείο ζητά έξτρα χρήματα για τα τροφεία του παιδιού (κάπου 2 χιλιάρικα που δεν μπορεί να πληρώσει), αποφάσισε να μην τρώει το παιδί της σχολείο. Δεν της επιτρέπουν να δώσει κάποιο φαγώσιμο στο παιδί, με αποτέλεσμα αυτό (το 5χρονο!!!) να είναι νηστικό από τις 8 μέχρι τις 3 που θα γυρνά σπίτι. Έχω εξοργιστεί! Για τη μάνα που παίρνει αυτήν την απόφαση- και μη μου πεις ότι επενδύει στην καλύτερη μόρφωση του παιδιού της;! Μάλλον προτιμά να είναι σε κύκλο που θα της αποφέρει πελάτες και αυτοεκτίμηση; Για τον πατέρα έρμαιο στα γούστα της μαμάς; (Μετα βίας κρατιέμαι να μη βάλω εισαγωγικά στο μαμάς!) Αλλά και για το σχολείο που δεν επιτρέπει "εξωσχολικό' φαγητό στο παιδάκι. Νομίζω ότι θα της κόψω την καλημέρα όσο πιο διακριτικά μπορώ, αν και ανήκει στον στενό φιλικό κύκλο του άντρα μου, με συχνή κοινή συνύπαρξη των παιδιών μας. Το σχολείο όμως; Από πού θα μπορούσα, λες, να ψάξω για τη νομιμότητα του πράγματος; Μήπως ενοχλούμαι/ ανακατεύομαι περισσότερο από όσο μου αναλογεί;- μεταξωτά βρακιά

Αν δεν κάνεις κάπου κάποιο λάθος, και είναι όλα όπως τα λες, μου φαίνεται ότι η ιστορία μπαίνει στην κατηγορία κάποιου είδους κακοποίησης ανηλίκου. Δεν έχω λόγια για το σχολείο, ούτε για τους γονείς, δεν μπορώ να το πιστέψω. Ή μπορώ; Δεν ξέρω. Αγαπητοί δικηγόροι που μας διαβάζετε, μπορείτε να μας δώσετε τα φώτα σας γι' αυτό το θέμα;


ΥΓ. Ο πατέρας δεν είναι κανένα καημένο έρμαιο σε κανενός τα γούστα, είναι πατέρας κι έχει ακριβώς τις ίδιες ευθύνες για το παιδί του, αν θέλεις να βάλεις εισαγωγικά, να βάλεις και στους δύο. Μην κάνεις μονομερείς επιθέσεις σε μητέρες, δεν έχουν περισσότερη ευθύνη από τους πατεράδες.


41

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
@3Επικαλούμαι τα λόγια του Barney Stinson όταν η Lily του ζήτησε να πάει στο θεατρικό της:Barney: Ohhh, Lily, I’d love to but we’re not in college and I’m not trying to sleep with you.Marshall: Hey, Lily’s friend asked her to be in this play and it’s going to be really good.Barney: Lily, I love you, but you are too old for this. Asking someone to come see your play is like asking someone for a ride to the airport or to crash on your couch, or to help you move. Call a cab, book a room, hire some movers. Repeat after me, friends don’t let friends come and see their crappy play.
#7: Για να θεωρηθούν τα έξοδα σίτισης ως 'εξτρά' θα πρέπει να δίνεται η εναλλακτική δυνατότητα το παιδί να φέρνει φαγητό από το σπίτι. Διαφορετικά (αν το να τρώει δικό του φαγητό απαγορεύεται) τα έξοδα σίτισης θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις, καθότι δεν νοείται ένα παιδί να μένει νηστικό για 7 και πλέον ώρες (αν βέβαια ισχύει πλήρως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ερώτημα). Από μια γρήγορη ματιά στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων δεν βρήκα διατάξεις σχετικές με τη σίτιση, όμως το προστατευτέο δικαίωμα ενός παιδιού στο φαγητό (!!) μπορεί να στηριχθεί σε πολλές νομικές διατάξεις, ακόμα και στο Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την παιδική ηλικία και την υγεία των πολιτών (άρθρο 21).Αν δε υπάρχει ιατρική απόδειξη ότι η ασιτία επί καθημερινής βάσεως για το παραπάνω χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει βλάβη της υγείας, τότε συντρέχει η περίπτωση του αδικήματος της πρόκλησης σωματικής βλάβης.Η σχετική έρευνα πάντως ξεκινά με την επικοινωνία με το ίδιο το εκπαιδευτήριο, καθώς και με την κρατική αρχή, που το εποπτεύει.
#7 Μπορεί βέβαια οι λόγοι του σχολείου αν η απαγόρευση αφορά σε κανονικό γεύμα, το πιθανότερο αφού μιλάμε για νηπιαγωγείο, να είναι πρακτικοί. Π.χ. δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να ελέγχουν την ποιότητα και να σερβίρουν ένα φαγητό που δεν παρασκευάζουν. Επίσης αυτή η διαδικασία (συλλογή, κατάλληλη συντήρηση αποθήκευση, ζέσταμα-σερβίρισμα) χρειάζεται τη λειτουργία μιας άλλης υποδομής και φαντάζομαι το σχολείο έχει επιλέξει να μην ακολουθεί αυτή την πολιτική.
Κατανοητό να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά θα μπορούσαν σε αυτή την περίπτωση να του επιτρέπουν να έχει κάποιο φαγητό που τρώγεται κρύο, πχ ένα σάντουιτς από το σπίτι. ΄Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν επιτρέπουν να φέρει κάποιος φαγητό μαζί του, ας μην ξεχωρίζουν "τόσα για τα δίδακτρα, τόσα για τα τροφεία". Ας ζητούν εξ' αρχής το συνολικό ποσό από τους γονείς. Κι ας σκεφτούμε και πως θα νιώθει αυτό το παιδάκι, όλοι οι άλλοι να είναι μαζί στην τραπεζαρία και αυτό να ξεχωρίζει
Γι' αυτό κι εγώ πιστεύω ότι η μητέρα που έγραψε την ερώτηση #7 έχει ερμηνεύσει εντελώς λάθος την απαγόρευση του σχολείου των παιδιών της φίλης της. Αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν θέμα στις ειδήσεις?
Ναι για αυτό υπέθεσα πως αναφέρεται στο μεσημεριανό σαν γεύμα και όχι σε κάποιο κολατσιό.Τώρα το πως θα νιώθει το παιδάκι μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί η μητέρα τα ιδιωτικά σχολεία είναι πρωτίστως επιχειρήσεις.
#6 Τι εννοείς ψάχνεις τα μηνύματα της αδερφής σου? Το ότι είναι μικρή σημαίνει ότι μπορείς να παραβιάζεις τον προσωπικό της χώρο? Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσα να σκεφτώ για να το κάνεις θα ήταν να υποψιάζεσαι ότι κινδυνεύει από κάτι. Αλλιώς αντί να κάνεις τον ντετέκτιβ και τελικά την οδηγήσεις στο να σου κρύβει πράγματα να φροντίσεις να δημιουργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και να της πεις για το πως να διαχειρίζεται τους μεγαλύτερους άντρες που την πλησιάζουν. Και τις σχέσεις γενικότερα. Γίνε ο φίλος και ο σύμβουλος της όχι ο μπαμπούλας της. Και συμφιλιώσου με το γεγονός πως έχεις μια μικρότερη αδερφή που μεγαλώνει και θα αρχίσουν να την προσέχουν.
#7 Ακόμα και να υπάρχει τέτοιος όρος στο συμβόλαιο με το σχολείο είναι άκυρος ως καταχρηστικός, διότι περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία του γονέα/καταναλώτη, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού (Αν υποθέσουμε ότι το παιδί θα πάθει κάτι σοβαρό με το να μην τρώει κάτι μεταξύ 8:00 και 15:00. Υποτίθεται ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει και δεκατιανό, αλλά αυτά τα γνωρίζουν οι διαιτολόγοι).Μου φαίνεται ακραίο, δεν νομίζω ότι παθαίνει τίποτα το παιδί, αλλά αν για παράδειγμα έχει ανάγκη συγκεκριμένη διατροφή, π.χ. έχει χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία θα του απαγορεύσουν να φάει μια σκολολάτα ή κάτι άλλο συσκευασμένο; Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πεινάνε και λιποθυμούν επειδή δεν έχουν να αγοράσουν για να φάνε ένα φρούτο. Για παραμέληση ανηλίκου πάντως δύσκολα θα παραπεμφθεί επεισή δεν έφαγε παγωτό ο μπέμπης ;)
"Για παραμέληση ανηλίκου πάντως δύσκολα θα παραπεμφθεί επεισή δεν έφαγε παγωτό ο μπέμπης ;)"Δεν μου άρεσε η τελευταία πρόταση. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ανά τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό κλπ. Πόσο μάλλον τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Δηλαδή πρέπει να λιποθυμήσει για να αποδείξει ότι χρειάζεται να τρώει το νήπιο; Δεν μίλησε κανείς για παγωτό
Γι' αυτό και το wink στο τέλος, προκειμένου να μην ληφθεί η φράση κυριολεκτικά, όσον αφορά το παγωτό ;) Και εν πάση περιπτώσει, ναι υπάρχουν και χειρότερα, μου κάνει λίγο first-world problem (είναι και τόσα λεφτά τα δίδακτρα) Το συνταρακτικό στην όλη υπόθεση είναι η τραγική πολιτική του σχολείου.Η ουσία είναι, ότι ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι το παιδί δεν τρώει (με υπαιτιότητα του -δήθεν καλού και ακριβού - σχολείου, και της μάνας, η οποία αν ενδιαφέρεται στο κάτω-κάτω μπορεί να του δίνει κρυφά από φρούτο μέχρι ψητό κοτόπουλο- και ) δύσκολα μπορεί να υπάρξει νομική συνέπεια για την μητέρα από την απουσία φαγητού για 5 ώρες αν μετράω καλά.
Λογικά, όταν το σχολείο έναντι αδράς αμοιβής αναλαμβάνει την σίτιση των μαθητών, έχει υποχρέωση να λάβει το διατροφολογικό και ιατρικό ιστορικό του κάθε παιδιού για διάφορες ευαισθησίες, δυσανεξίες, αλλεργίες κ.λπ. Και στην νηπιακή ηλικία είναι περισσότερο απαραίτητα τα συχνά μικρά γεύματα (εννοείται το δεκατιανό) γιατί τα παιδιά καταναλώνουν απίστευτη ενέργεια.
Ακριβώς. Όταν αναλαμβάνει την διατροφή ενός παιδιού ένα σχολείο, είναι υπεύθυνο για ότι συμβεί εξαιτίας αυτής (ή λόγω της απουσίας της). Αν το συγκεκριμένο παιδί (ή και κάθε παιδί, δεν μπορώ να το γνωρίζω, είναι θέμα διατροφολόγου) έχει πρόβλημα από την μη χορήγηση τροφής επί πέντε ώρες, υπεύθυνο είναι το σχολείο. Από εκεί και πέρα την ευθύνη για όλα έχει η μητέρα. Δεν την υποχρεώνει να στείλει το παιδί της εκεί κανείς, ενώ μπορεί να κάνει (ή να "απειλήσει") καταγγελία σε διάφορους φορείς (π.χ. στο Τμήμα Ιδιωτικής Α/θμιας Εκπαίδευσης)
Ά,μπα μου θέλω να σου πώ κάτι! Με βοήθησες πολύ και θέλω αν σου πώ ευχαριστώ! Με βάση την #4(καλά εγώ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα με τον άντρα μου) με βοήθησες να μιλήσω στον άντρα μου ώατε να πάει σε ψυχολόγο γιατί έχει θέματα θυμού και θα πάει ά,μπα μου γιατι το κατάλαβαίνει και σε ευχαριστώ γιατ εΐσαι τόσο υπέρ τον ψυχολόγων που με έκανες εσύ(και η αδερφούλα μου) να του μιλήσω! Χίλια ευχαριστώ!!
#3 Α,μπα λές "Εσύ μπορεί να της ζητάς να μην κανονίσει τίποτα εκείνες τις ώρες για να έρθει να κουβαλάει τις κούτες σου, από πού κι ως πού πιστεύεις ότι έχει την υποχρέωση να δεχτεί;" και "Αν την έχεις βοηθήσει πολλές φορές και επανειλημμένα δεν σε έχει βοηθήσει, γιατί επιμένεις;" Στο πρώτο μέρος έχω να πω ότι προφανώς η κοπέλα δεν νίωθει οτι η φίλη της είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει, απλά αν σαν φίλες στις χαρές και στα εύκολα τρέχει αμέσως ε στα δύσκολα δεν θα βοηθήσει? Προφανώς, για να την ενοχλεί άρα έχουν γενικότερα μια στενή σχέση και το θεωρεί άσχημο που δεν βοηθάει. Αυτό βέβαια συνδέεται και με το αλλο που είπε η Λένα. Γιατί την ξαναβοηθάς αφού είδες ότι δεν σε βοηθάει? Απο προσωπική άποψη(βοηθούσα με τον άντρα μου έναν παιδικό φίλο, χωρίς να μας βοηθάει αυτός όταν χρειαστήκαμε και δεν είχαμε άλλους) θα πώ οτι σε άτομα που αγαπάς θα βοηθήσεις και θα ξαναβοηθήσεις και ξανά μανά και στο μυαλό σου ίσως τους δικαιολογείς και μόλις περάσουν οι μέρες και φύγει ο θυμός θα σκεφτείς και ένα "ήμουν υπερβολική, ίσως να μην μπρορούσε, ίσως να είχε κάτι που έπρεπε να γίνει". Απλά φτάνεις σε ένα σημείο που σου κακοφαίνεται πολ. Το θέμα είναι ένα, να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό για τους φίλους και όταν επανειλημμένα δεν υπάρχει ανταπόκριση,χώρις νεύρα σταματάς κι εσύ να βοηθάς!
Νο.3Άγγιξες τεράστιο θέμα! Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και ειδικάη φάση μετακόμιση κλπ είναι μια από τις περιπτώσεις όπου έχεις όσο ποτέ την ανάγκη φίλων! Ευτυχώς έχεις *τουλάχιστον* αυτούς τους δύο που σε βόλεψαν. Όσους δεν ασχολούνται με lame δικαιολογίες, βγάλτους από τη ζωή σου. Προσωπικά όταν έχω να μετακομίσω δεν ζητάω βοήθεια, περιμένω να δω αν θα προσφερθεί ο άλλος ή πετάω υπονοούμενα γιατί δεν θέλω γενικά να ζητάω. Αν ο άλλος δεν σε καταλάβει και δεν δεχτεί να ξεβολευτεί μια δυο ώρες για να σε βοηθήσει τότε δεν είναι δικός σου άνθρωπος. Δικαιωμα του να μη θέλει, δικαίωμά σου να μην θέλεις να ξοδεύεσαι σε ανούσιες σχέσεις.
Έτσι όπως μας τα λέει πάντως "ακούγεται" παράλογα απαιτητική και ελαφρώς αχάριστη. Μπορεί να φταίει ο γραπτός λόγος, και να κάνω λάθος εκτίμηση. Αλλά από τα γραφόμενά της δίνει την εντύπωση ότι εκνευρίζεται που ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω της!Προσωπικά δεν θα ζητούσα ποτέ σε φίλους να μου κάνουν μετακόμιση, που είναι ένα ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ δύσκολο και κουραστικό πακέτο! Δυο φορές έχω μετακομίσει και έχω προσλάβει συνεργείο για να γίνει. Γενικά δεν μου αρέσει να υποχρεώνομαι σε κανέναν για να κάνω τις δουλειές μου και δεν θεωρώ αυτονόητο να περιμένουν το αντίστοιχο από εμένα.Επιπλέον δεν νομίζω ότι είναι λογική προσδοκία να περιμένεις ο άλλος να προσφερθεί από μόνος του, εθελοντικά, χωρίς καν να το ζητήσεις, να έρθει να σου κουβαλάει τους καναπέδες σου πχ. Σββατιάτικα! Ποιος θέλει να κάνει εθελοντικά κάτι τέτοιο?? Ο ελεύθερος χρόνος του καθενός είναι πολύτιμος για τον ίδιο και είναι παράλογο να εκνευρίζεσαι που δεν προσφέρεται να στον διαθέσει και μάλιστα κάνοντας τον χαμάλη. Και αυτό το "δεν με βοηθάει άρα η σχέση μας είναι ανούσια" είναι τόσο αφόρητα ωφελιμιστικό όσο και εκνευριστικά εγωπαθές!!
Για τις αρνητικές ψήφους να πω εδώ ότι το να μετακομίζεις ολομόναχος είναι πάρα πολύ δύσκολο και ειδικά όταν είσαι εξωτερικό. Από το πού θα μείνεις άμα δεν είναι διαθεσιμό το επόμενο σπίτι μέχρι το ποιος θα σου κάνει παρέα στο φορτηγό (που θα το οδηγεί ένας άνγωστος), μέχρι το ποιος θα κάθεται κάτω με τις κούτες όσο εσύ κουβαλάς. Ο σωστός ο φίλος που τα έχει περάσει όλα αυτά, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος οφείλει να προσφέρει χείρα βοηθείας. Η οποία μπορεί να μην περιλαμβάνει απαραίτητα βαρύ κουβάλημα.
Το να μετακομίζεις ολομόναχος είναι σίγουρα πολύ ζόρικο, ιδίως όταν βρίσκεσαι σε ξένη χώρα μόνος. Όπως είναι και πολλά άλλα πράγματα δύσκολα και ακόμα δυσκολότερα από μια μετακόμιση. Αλλά το να απαιτείς από τους άλλους να τραβήξουν το ζόρι σου μαζί σου για να μην το τραβήξεις μόνος σου (ακόμα κι αν το έχουν περάσει κι αυτοί και "καταλαβαίνουν"), είναι παράλογο και εγωκεντρικό. Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου κανενός, παρά μόνο του εαυτού σου. Άντε και της μαμάς σου. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν δικά τους ζόρια να τραβήξουν. Συμφιλιώσου με αυτό γιατί με τις απαιτήσεις που έχεις δεν θα σου μείνουν φίλοι.
Δεν απαιτείς. Αξιολογείς τους ανθρώπους. Αν είναι να κάνεις παρέα με αναίσθητους που ούτε καν προσφέρονται ή κανουν την πάπια τι να τους κάνεις και τους φίλους δηλαδή. Και δεν μιλάμε απαραίτητα για καναπέδες που θα τους κουβαλήσει ο οδηγός που έχεις προσλάβει αλλά για πολλά διαδικαστικά. Δεν είμαι το κέντρο του κόσμου κανενός σύμφωνοι αλλά κάποια πράγματα όπως η συμπαράσταση είναι απαραίτητα για μια φιλία. Και το ενδιαφέρον. Συγγνώμη κιόλας. Για καφέ άτομα να βγεις έχεις, οι φίλοι είναι κάτι ανώτερο.
Εγώ υποθέτω ότι μιλάει για εξωτερικό από τα συμφραζόμενα και από το γεγονός ότι δεν αναφέρει γονείς. Και επειδή στο εξωτερικό είναι που χρειάζεσαι περισσότερο τέτοια πράγματα όπως φιλοξενία μέχρι να βρεις άλλο σπίτι (επειδή σε διώχνουν σε ένα μήνα για παραδειγμα θες δε θες). Και εκεί ειναι που είσαι και πιο ευάλωτος γιατί στηρίζεσαι αποκλειστικά στους φίλους. Δεν είναι ζήτημα κακομαθημένου ή όχι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει πολλά δύσκολα μόνοι τους όπως να πάνε νοσοκομείο πχ μόνοι τους, να λιώνουν στον πυρετό και να τρέχουν μόνοι στο φαρμακείο ή στο σουπερμαρκετ κλπ. Αλλά σε μία μετακόμιση η παρουσία ενός άλλου ατόμου είναι απαραίτητη έστω και μόνο για να φυλάει τα πράγματα που αφήνεις στην πιλοτή ενώ εσύ τα κατεβάζεις. Και αν ο φίλος που σε νοιάζεται δεν είναι εκεί για εσένα τότε για ποιο λόγο είναι ; Για τους καφέδες; Δεν ξέρω αν φαίνομαι κακομαθημένη, προτιμώ να μου κοπεί το χέρι παρά να ζητάω χάρες από ανθρώπους που δεν έχω ανταποδώσει αλλά 5-6 δικούς μου ανθρώπους που τους αισθάνομαι κοντά μου θεωρώ αυτονόητο να με βοηθούν και να τους βοηθάω..
Μύγα μου υποθέτεις αυτόματα ότι επειδή είσαι έξω και δεν έχεις κανέναν εκεί, περνάς περισσότερη δυσκολία από άλλους που είναι εδώ (Ελλάδα). Το βλέπεις αποκλειστικά από την δική σου στενή οπτική γωνία επειδή αισθάνεσαι μόνη και ευάλωτη (αν έχω αντιληφθεί σωστά) μακριά από τους γονείς και τους φίλους σου. Όμως πρέπει να σκεφτείς ότι μοναξιά και δυσκολίες μπορεί να έχει και κάποιος που δεν είναι μακριά από την οικογένειά του, που ζει στη χώρα του, κοντά στους φίλους του και τους δικούς του ανθρώπους, ανάλογα με τις συνθήκες. Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις, αλλά έχω υποθέσει ότι είσαι μικρή και ακόμα θεωρείς αυτονόητο ότι θα σε κανακεύουν οι δικοί σου όταν είσαι άρρωστη ή όταν έχεις να μετακομίσεις κλπ. και γι' αυτό σου φαίνεται δύσκολη η μοναξιά του εξωτερικού. Αυτό που σου λέω είναι ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι στο εξωτερικό, μόνος, για να μην έχεις που να φιλοξενηθείς ή να μην έχεις κάποιον να σε πάει στο νοσοκομείο όταν έχεις 40 πυρετό. Εμένα πέρσι μου έτυχε αυτό που λες. Ήμουν πάρα πολύ χάλια, με ίωση, με πάρα πολύ πόνο στο αυτί, με 40 πυρετό και με απώλεια φωνής. Κάποια στιγμή ο πυρετός δεν έπεφτε και άρχισε να βγαίνει ένα πράσινο υγρό από το αυτί μου (ρήξη τυμπάνου). Έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο και ήταν 12 το βράδυ! Αναγκάστηκα να σηκωθώ κακήν κακώς να πάω μόνη μου στο Τζάνειο που εφημέρευε (από το Κερατσίνι) οδηγώντας με τα χίλια ζόρια, γιατί κανείς δεν μπορούσε να με πάει. Ο άντρας μου έπρεπε υποχρεωτικά να μείνει με την κόρη μας (4 ετών) στο σπίτι. Η αδελφή μου έχει δύο μικρά παιδιά (μωρά, το ένα θήλαζε τότε) και μένει μακριά (στη Γλυφάδα) οπότε δεν ήταν δυνατό να ξεσηκωθεί μέσα στη νύχτα, να αφήσει τα μωρά για να με πάει στο νοσοκομείο ή για να κρατήσει το παιδί μου. Και η μητέρα μου είναι πολύ ηλικιωμένη και λόγω κινητικών προβλημάτων δεν μπορεί καθόλου να κάνει babysitting. Συνεπώς μόνο την παρέα της μπορούσε να μου προσφέρει αλλά θα ήταν πολύ άσχημα εκτεθειμένη στην ίωση μου και σε ότι άλλο υπήρχε στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων του Τζανείου. Και μιας και είναι καρκινοπαθής δεν ρισκάρουμε τίποτα. Οπότε τελικά πήγα μόνη με τα χίλια ζόρια. Βλέπεις ότι οι συνθήκες πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερες από ότι νομίζεις.
No.6Για αρχή να μην ψάχνεις τα μηνύματα της αδερφής σου. Δεν ξέρω αν το έχει καταλάβει αλλά αυτή η παραβίαση της ιδιωτικότητας ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία όπου ψάχνεται και σεξουαλικά μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σας για πάντα αν γίνει αντιληπτή. Αλήθεια εσύ όταν ήσουν 13 δεν ασχολιόσουνα με κοπελίτσες; Δώσε της κάποιες αρχές ώστε να μην την εκμεταλλεύονται αλλά σταμάτα αυτό που κάνεις!
#6 Απαράδεκτη αδιακρισία που ψάχνεις τα μηνύματα (μνμ) της αδελφής σου. Επειδή είσαι "μεγάλος αδελφός" έχεις και εξουσία επάνω της;Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κι άλλοι μεγάλοι αδελφοί που μπορούν να την σπάσουν στο ξύλο και να την κλειδώσουν μέσα. Μήπως τρολλάρεις;
Αδιακρισία είναι. Αλλά μιλάμε για αποπλάνηση ανηλίκου. Η κοπελίτσα είναι 13 χρονών και ο αδελφός της ανησυχεί για τους ενήλικες που την προσεγγίζουν όχι για κάποιον συμμαθητή της στο σχολείο.Μια ήρεμη συζήτηση μαζί της θα της έκανε καλό.Προσωπικά θα πήγαινα να πω και 2 φωνήεντα με τους επίδοξους παιδεραστές, χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω
Συμφωνώ με τον Νου. Είναι πάρα πολύ εύκολο να πειστεί ένα κορίτσι 13 ετών ότι το θέλει και ότι δεν χρειάζεται να νιώθει άβολα. Είναι η τακτική των παιδεραστών. Ο αδερφός πάλι δε φαίνεται να είναι ηλίθιος. Μια χαρά συμβουλές τις έδωσε, ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ενδίδει.Απορώ ώρες ώρες, όπως χθες, κολλήσαμε στο αν είναι ηθικό να τα φτιάξεις στα 18 σου με παντρεμένο και όχι στο ότι τέτοιες σχέσεις σχεδόν πάντα τραυματίζουν παρά εκπαιδεύουν. Σήμερα λέμε ότι είναι αδιάκριτος ο αδερφός ενός κοριτσιού που μόλις τελείωσε το δημοτικό. Ως θύμα λοιπόν παιδεραστίας, από 22χρονο, σας λέω ότι αν υπήρχε κάποιος αδιάκριτος και στη δική μου οικογένεια, στην καλύτερη ο μεγάλος αδερφός που έχω, και διάβαζε το ημερολόγιο μου, ίσως είχα γλυτώσει εγώ και όλη μου η οικογένεια από αυτόν, γιατί εγώ τότε δεν είχα καμία δύναμη να μιλήσω. Αρχικά είχα πειστεί ότι το θέλω και αργότερα φοβόμουν ότι ο αδερφός μου θα τον σκοτώσει στο ξύλο. Περισσότερο όμως φοβόμουν μήπως κανείς δεν κάνει τίποτα.Θέλω να πω ότι μικρή σημασία έχει η ηθική μπροστά στη ζημιά. Επίσης, όταν εσείς γελούσατε με τις πατούσες και τον Φιλ, εγώ σκεφτόμουν ότι ο τύπος παρενοχλεί την κοπέλα.Ο καθένας κάνει τις προβολές του φυσικά και μακάρι να έκανα εντελώς λάθος και να ήταν όντως για γέλια.Οι παιδεραστές, δυστυχώς, δεν έχουν φωτάκια που αναβοσβήνουν.Καταλαβαίνω ότι η Α,μπα θέλει να πει στον αδερφό και δε θα διαφωνούσα καθόλου, αν ο αδερφός δεν μιλούσε σαφέστατα για ενήλικες.
Ίσως κάποιοι να παρεξηγούν το ότι μοιράζομαι τόσο προσωπικά θέματα με αγνώστους.Δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, αρκεί έστω και ένας να βοηθηθεί.Εγώ σώθηκα σχεδόν μόνη μου αλλά είμαι εξαίρεση, δυστυχώς.
#3 Εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ζητάς ως χάρη μια αρκετά βαριά χειρωνακτική εργασία. Αναρωτιέμαι δε, αν πρόκειται μόνο για κούτες και πώς δεν υπάρχουν έπιπλα και συσκευές (κρεβάτι, καναπές, τραπέζι, καρέκλες, ψυγείο, πλυντήριο) - καθόλου οικοσκευή;Επειδή εγώ δεν θα ζητούσα ποτέ τέτοιου είδους χάρη (όπως σου λέει η Α, μπα, ήδη έχεις κάνει χρήση μιας πολύ μεγάλης χάρης με την φιλοξενία την δική σου και των πραγμάτων σου), θα σου πρότεινα να ψάξεις να βρεις εργατικά χέρια, βρίσκεις σε πολύ καλές τιμές λόγω της κρίσης, και να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να υποχρεωθείς σε κανέναν. Εφόσον είναι δουλειά που μπορείς να την κάνεις μόνη σου, 1-2 εργάτες θα σε ξαλαφρώσουν και θα πάρουν και το χαρτζιλικάκι σου. Μην τα θέλεις όλα δικά σου.
#1 κάνεις πολλές αυτόματες παραδοχές που δεν είναι καθόλου σωστές γιατί δεν έχεις λάβει σοβαρά υπόψιν όλες τις διαστάσεις του πράγματος που τόσο εκτενώς αναλύεις. Κάνεις την αυτόματη παραδοχή ότι όλοι όσοι τους χαρίζεται κάτι δεν το αξίζουν. Κάνεις την αυτόματη παραδοχή ότι όλοι όσοι τους χαρίζεται κάτι, επαναπαύονται και δεν προσπαθούν για τίποτα. Κάνεις την αυτόματη παραδοχή ότι το να αρνείσαι κάτι που σου χαρίζουν δείχνει καλό και δημιουργικό χαρακτήρα! Και τέλος κάνεις το μέγιστο λάθος να πιστεύεις ότι εσένα δεν σου έχει χαριστεί τίποτα, γιατί το πράγμα το βλέπεις από την δική σου οπτική γωνία και συγκρίνεις τον εαυτό σου που παλεύει για αυτά που θα ήθελες εσύ να έχεις, με κάποιους άλλους που αυτά (που θα ήθελες να έχεις) τους τα έχει χαρίσει κάποιος χωρίς να παλέψουν καθόλου. Κι όμως αν κοιτάξεις λίγο γύρω σου θα δεις ότι πολλά από αυτά που εσύ θεωρείς δεδομένα και σου έχουν χαριστεί στην κυριολεξία, άλλοι δεν τα έχουν ούτε για αστείο και ούτε πρόκειται ποτέ να τα αποκτήσουν! Πχ. το γεγονός ότι έχεις δουλειά και εργάζεσαι, το γεγονός ότι έχεις μόρφωση, το γεγονός ότι ζεις σε μια χώρα ελεύθερη και όχι στη Βόρεια Κορέα, το γεγονός ότι ζεις σε μια χώρα που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση!Μιλάς μόνο για υλικά, για σπίτια, αυτοκίνητα και λεφτά! Χωρίζεις τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες με βάση αυτά τα μικρά ποταπά και λίγα πράγματα και με μέτρο το πόσα δεν έχεις εσύ και το πόσα περισσότερα έχουν (τυχαία) οι άλλοι. Λίγο ανώριμο μου φαίνεται.. Σαν να ζηλεύεις κάποιον φίλο σου που έτυχε να γεννηθεί σε πλούσια οικογένεια και έχει στο σπίτι του πισίνα ενώ εσύ δεν έχεις! Και προσπαθείς να μας πείσεις ότι δεν είσαι φθονερός που ζηλεύεις την πισίνα του φίλου σου (που κατά την γνώμη σου την έχει χωρίς να έχει προσπαθήσει καθόλου και την απέκτησε με τα λεφτά του πατέρα του πχ.), αλλά ανώτερος και δημιουργικός που απορρίπτεις την πολυτέλεια και αρκείσαι στο νοικιάρικο τριαράκι 50ετίας!!
ρε παιδιά, μόνο εγώ διάβασα δύο αμπα σήμερα;;ένα με σημερινή και ένα με αυριανή ημερομηνία;απλά μου κάνει εντύπωση που δε το σχολίασε κανένας.κοιτάω και ξανακοιτάω μήπως κάνω εγώ κανένα λάθος;;
#7 Όλο το σκηνικό είναι εντελώς τραγικό, ΑΝ είναι έτσι όπως τα λες. Όμως, μήπως υπερβάλεις? Δηλαδή, μήπως αυτό που απαγορεύεται είναι το κανονικό φαγητό (πχ. φακές σε ταπεράκι) και όχι το σνακ (πχ. μια μπάρα δημητριακών, ένα πακέτο μπισκότα, ένας χυμός κλπ)? Μήπως το παιδάκι παίρνει μαζί του κάποιο σνακ ή/και κάποιο χυμό, και τρώει το μεσημεριανό του στο σπίτι του όταν επιστρέφει? Γιατί αν συμβαίνει αυτό δεν μένει νηστικό. Έτσι όπως το λες είναι σαν να υπονοείς ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή φαγώσιμου, ακόμα και το σνακ, που δεν νομίζω ότι υπάρχει σχολείο στην Ελλάδα που να το απαγορεύει αυτό. Μου φαίνεται λίγο καφρίλα βέβαια που δεν επιτρέπουν το κανονικό εξωσχολικό φαγητό εκτός αν προέρχεται από το δικό τους εστιατόριο, αλλά μπορεί να το κάνουν (εκτός από το προφανές κέρδος) και χάριν ομοιομορφίας (να τρώνε όλοι το ίδιο για να μην υπάρχουν φασαρίες τύπου γιατί εγώ φακές κι εσύ κοτόπουλο). Το σίγουρο είναι ότι και τα σχολεία αυτά τα ιδιωτικά είναι επιχειρήσεις που σίγουρα έχουν και νομικούς συμβούλους. Οπότε υποθέτω θα έχουν ζητήσει στους γονείς να υπογράψουν κάποιου είδους συμφωνητικό με την εγγραφή των παιδιών τους, στο οποίο αναφέρεται ότι συμφωνούν με την "απαγόρευση" του εξωσχολικού γεύματος. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν αυτό είναι υπεράνω του νόμου και τους καλύπτει.Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι γίνεσαι υπερβολική γιατί κρίνεις την άλλη μητέρα με τα δικά σου μέτρα και σταθμά, που δεν είναι ο κανόνας της σωστής διαπαιδαγώγησης, αλλά απλώς η γνώμη σου. Κι επειδή γύρω μου υπάρχουν πάρα πολλές μάνες που διαρκώς ασκούν σκληρή κριτική στις άλλες μάνες, κρατάω ένα πολύ πολύ μικρό καλάθι και δεν πιστεύω εύκολα αυτά που ακούω! Μπορεί εσένα να σου φαίνεται εξωφρενικό το παιδάκι να τρώει γεύμα στις 3, αλλά για πολλές οικογένειες δεν είναι!Αν σε χαλάει, κόψε τις επαφές μαζί της. Αλλά μην επέμβεις γιατί δεν είναι σίγουρο ότι έχεις σχηματίσει τη σωστή εικόνα για την κατάσταση και επιπλέον δεν σου πέφτει λόγος.
Μωρέ εγώ θυμάμαι έτρωγα πρωινό σπίτι, ένα σαντουιτσάκι στο σχολείο και μετά φαγητό στο σπίτι. Μια χαρά, δυο μέτρα γυναίκα είμαι... : )Πάντως αναρωτιέμαι, τί τα κάνουν την ώρα του φαγητού τα παιδάκια που δεν έσκασαν οι γονείς το διχίλιαρο; Τα έχουν μαντρωμένα σε άλλη αίθουσα. Αχ τα πουλάκια μου θα ξέρουν ότι τα άλλα παιδάκια τρώνε κι αυτά κάθε μέρα τιμωρία.
Δεν νομίζω ότι τα "μαντρώνουν" κάπου για να μην είναι μαζί με τα υπόλοιπα. Απλά αυτά δεν τρώνε το φαγητό του σχολείου. Μάλλον.. Υποθέσεις κάνουμε.. Πάντως όσα ιδιωτικά σχολεία "γνωρίζω" (από παιδιά φίλων και της αδελφής μου, που φοιτούν σε διάφορα γνωστά ιδιωτικά της Αθήνας) δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει καντίνα και μπορούν να ψωνίσουν, υπάρχει εστιατόριο και μπορούν να φάνε, αλλά μπορούν να πάρουν και πράγματα μαζί τους από το σπίτι.Επειδή τυχαίνει να βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου που είμαι περιτριγυρισμένη από πάρα πολλούς γονείς νηπίων και παιδιών σχολικής ηλικίας (υπάρχουν στον κύκλο μου τουλάχιστον 7 ζευγάρια φίλων και συγγενών με παιδιά σε ηλικίες μεταξύ προνηπίου και 2ας δημοτικού, ξέχωρα από όλους τους γονείς των συμμαθητών κλπ κλπ), θα σου πω ότι ακούω πάρα πολλά άκυρα πράγματα διαρκώς. Οι περισσότεροι γονείς ακούν ότι θέλουν και παραφράζουν εύκολα λεγόμενα και καταστάσεις που αφορούν στα παιδιά τους. Πάρα πολύ εύκολα. Και το κάνουν αυτό οι γονείς, όχι πάντα ηθελημένα, επειδή έχουν την τάση να ωραιοποιούν τις καταστάσεις που αφορούν στα παιδιά τους. Έχω πιάσει και εγώ τον εαυτό μου να το κάνω, δεν βγάζω την ουρά μου απ'έξω. Γι' αυτό όμως και πάντα κρατάω μικρό καλάθι όπως προ-είπα. Παράδειγμα τις προάλλες μια φίλη μου θέλοντας να μου "αποδείξει" ότι δεν κάνουν μόνο τα αγόρια bullying (πράγμα που την "τρώει" γιατί έχει έναν 6χρονο γιο που είναι αρκετά ζωηρός και επιθετικός και φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός bully.. ενώ εκείνη τον θέλει άριστο μαθητή και καλό παιδί με παραδειγματική συμπεριφορά) μου περιέγραψε ένα σκηνικό από το σχολείο του γιου της όπου μια ομάδα κορίτσια της 1ης Δημοτικού υποτίθεται ότι επιτέθηκαν σε ένα αγόρι της τάξης τους και το χτύπησαν πολύ άσχημα. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα λόγο να μην την πιστέψω. Όμως μέρες μετά έτυχε να βρεθώ με τη μητέρα αυτού του συγκεκριμένου αγοριού η οποία τυχαίνει να είναι επίσης φίλη και τη ρώτησα για το περιστατικό (από ενδιαφέρον για τον γιο της που υποτίθεται ότι είχε τραυματιστεί). Μου είπε λοιπόν τον πόνο της: ότι ο μικρός της είναι ένας μικρός ταλιμπάν, ότι την κάλεσαν στο σχολείο να την ενημερώσουν ότι είναι τόσο ζωηρός και ανυπάκουος που δεν μπορούν να τον κοντρολάρουν επαρκώς και ότι ενοχλεί κυρίως τα κορίτσια, τόσο που οι γονείς τους έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Στο τέλος μου είπε ότι τα κορίτσια που "τον χτύπησαν" ευτυχώς δεν του προκάλεσαν τραυματισμό" και πως απλά η μια από αυτές στην ουσία τον έσπρωξε επειδή την έβριζε και την έφτυνε! Αυτή του έλεγε να σταματήσει, αυτός συνέχιζε και του έριξε μια σπρωξιά κι αυτός έπεσε κάτω.Βλέπεις λοιπόν, το περιστατικό ναι μεν συνέβη, αλλά η πρώτη μαμά "κράτησε" από αυτό μόνο αυτό που ήθελε εκείνη να "δει"! Ότι χέρι δεν απλώνουν μόνο τα ζωηρά αγόρια να βαρέσουν κάποιον, αλλά και τα ήρεμα κορίτσια!Έχω να σου πω ένα κάρο τέτοιες ιστορίες! Δεν θα φτάνει το κουτάκι.
Εγώ λέω, μήπως η οικογένεια δεν έκανε σωστά τον προϋπολογισμό ώστε να εντάξει και το κόστος της σίτισης του παιδιού στο συνολικό κόστος. Αν δεν βγαίνει, θα έπρεπε να επιλέξει ένα πιο οικονομικό σχολείο.
Νομίζω ότι η Νο7, είτε δεν λέει όλη την αλήθεια, ή δεν έχει καταλάβει σωστά απο την μαμα του παιδιού. Ως θεία, νονά και φίλη μαμάδων που πάνε τα παιδιά τους σε προνήπιο-νήπιο, δεν υπάρχει περίπτωση να απαγορευουν κάθε είδους τροφή πέραν της πληρωμένης σήτισης του σχολείου. Ακόμη και τα σχολεία που έχουν υποχρεωτική μεσημεριανή διατροφή, δίνουν το δικαίωμα στα παιδιά να κουβαλάνε σε ειδικό τσαντάκι (και όχι στην κύρια τσάντα τους) σνακ ή δεκατιανό ή χυμό. Υπάρχουν άλλα πολύ καλά σχολεία που τα παιδιά , εφόσον τρώνε στο σχολείο, κουβαλάνε στο ειδικό τσαντάκι τους το φαγητό που έχουν πάρει απο το σπίτι και υπάρχουν τραπεζοκόμοι, οι οποίοι βάζουν το φαγητο στο ψυγείο, το ζεστάνουν και το στρώνουν στο τραπεζι. Για αυτή την παροχή πληρωνουν οι γονεις κάποιο fee. Και τέλος υπάρχουν παιδάκια που έχουν ειδικές διατροφικές συνήθειες και δεν μπορούν να τρώνε το φαγητο του σχολείου, οπότε οι γονεις τους δινουν το φαγητο τους μαζί. Σίγουρα όμως όλα τα παιδακια κουβαλάνε μαζι σνακ και χυμούς, οπότε αποκλείεται το συγκεκριμένο παιδάκι να μένει χωρις καθόλου τροφη.
Αγαπητή 5, καταλαβαίνω την πίεση που σου άσκησαν οι δικοί σου. Όμως σκέφτονται με λάθος όρους τον καλό σύζυγο. Έχω έναν φίλο με εκ γεννετής πρόβλημα στο δεξί του χέρι. Έιχε μια κοπέλα καλή ώρα σαν εσένα, τα χρόνια μετά το πανεπιστήμιο. Λύσσαξαν οι γονείς να χωρίσουν και χώρισαν. Αυτός πολύ άξιο παιδί, με δουλειά, με μόρφωση, χαρακτήρα, μια χαρά. Αυτή, ένας μαμάκιας που μέχρι τα 32 δεν δούλεψε ούτε μια μέρα και όλα τα έκαναν οι γονείς. Μάντεψε όμως: τα χρόνια πέρασαν και δεν βρήκε κάποιον άλλο καλύτερο από το φίλο μας να παντρευτεί, ενώ το κυνηγούσε πολύ. Ο φίλος μου παντρευτηκε και έχει 2 παιδιά. Θέλω να πω, ότι τελικά ενώ οι γονείς θεωρούσαν ότι η κόρη είναι το κελεπούρι που θα γίνει ανάρπαστο, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Γιατί ο άλλος είχε τον σωστό χαρακτήρα για να γίνει καλός πατέρας και σύζυγος. Και βρήκε τη γυναίκα που τον εκτίμησε. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή.