Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ όπου και κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά «καυτών» θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας όπως η κρίσιμη ψηφοφορία του ασφαλιστικού, η διακομματική συναίνεση, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, οι τηλεοπτικές άδειες, το προσφυγικό, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το ζήτημα της διαπλοκής.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Die Welt, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδει πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα και πρόσθεσε πως συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλουν κατά της κυβέρνησης. «Είχαμε απόλυτη διάψευση από την γερμανική πρεσβεία και πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά έχει ξεπεράσει και τους δυσκολότερους κάβους και όλα όσα την απειλούσαν, τώρα δεν την απειλούν.
Ερωτηθείς για την κυβερνητική πλειοψηφία και το ζήτημα της διαρροής βουλευτών στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, ενώ για την πρωτοβουλία του να ζητήσει από τον ΠτΔ να συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων, τόνισε πως δεν είχε στόχο τη διεύρυνση της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της.
Στο ερώτημα γιατί αποκλείει διεύρυνση ή μια οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Τις αποκλείω σε αυτή τη φάση γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν το χρειαζόμαστε. «Αισθάνομαι πάρα πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι 4ετίας και ότι δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την έγνοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Τόνισε ότι στον ορίζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είπε ότι στόχος του, στα 40 του που έγινε πρωθυπουργός, δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας αλλά να βάλει τις δυνάμεις του για να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές.
Υπογράμμισε ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες σε κρίσιμα ζητήματα και θα το επιδιώξει, για να επισημάνει ότι αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Προσφυγικό, Κυπριακό, Συνταγματική αλλαγή, Ασφαλιστικό, χρειάζονται μεγάλο διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, επισήμανε. Τόνισε ότι με το συμβούλιο αρχηγών δεν ζήτησε από κανέναν να ψηφίσει κανέναν νόμο και πως είναι άλλο η συνεννόηση, η συναίνεση άλλο πράγμα και η συγκυβέρνηση άλλο. Επισήμανε ότι ζήτησε το αυτονόητο, να δουν αν μπορούν να αποκτήσουν μια εθνική γραμμή πλεύσης στα τρία ζητήματα.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. «Δεν σνομπάρω κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα ΜΜΕ και το θέμα της συγκρότησης των Ανεξαρτήτων Αρχών ο πρωθυπουργός είπε: «Πέρασα και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός και σιδήρου. Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες», προσθέτοντας ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτούς τους κανόνες να τους τηρήσουν. Πρόσθεσε ακόμη ότι τον έχει ξαφνιάσει αρνητικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και υπογράμμισε πως αν δεν ανταποκριθεί στη διαβούλευση για τις Ανεξάρτητες Αρχές η αντιπολίτευση με προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα διορθώσει δηλαδή το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας - το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- θα πάψει να υπάρχει. «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο πολιτικοί να στηρίζονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα», είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους. «Η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία, αυτό που έγκαιρα ονόμασα ως τρίγωνο, στην μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα». Όταν του ζητήθηκε να ονοματίσει ποιους εννοεί, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει: «Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα, βάζω κανόνες».
Για το ασφαλιστικό επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.
Στο καυτό θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση. «Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.[..] Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού. [...] Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν και ότι δεν ζητεί την στήριξη κανενός για να περάσει έναν δύσκολο κάβο». Εξήγησε ότι στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό θα βοηθούσε αν το κόμματα κατέθεταν τις προτάσεις του κι αν συμφωνούσαν στο ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα ότι "εμείς μπορεί να κόψαμε τις συντάξεις αλλά τώρα δεν θα σας βοηθήσουμε, για να τις κόψεις κι εσύ και να γίνει ίδιος με μας"».
Μιλώντας για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών εξηγώντας πως «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών», αλλά και ότι η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες. Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, τόσο για επιπλέον προσωπικό όσο και για σκάφη και μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις ή μιλούν για για σύνορα που μοιάζουν με ελβετικό τυρί σχολίασε δεικτικά ότι «εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Τι θέλουν; Zητάνε από την Ελλάδα να πνίγει ανθρώπους πάνω στις βάρκες», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 20 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προέβλεπε η κυβέρνηση Σαμαρά και αυτός ο προϋπολογισμός να έχει δημοσιονομική προσαρμογή χαμηλότερη κατά το ήμισυ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τον κίνδυνο για κούρεμα καταθέσεων και δεν υπήρξε ούτε μια τράπεζα να πάει σε εκκαθάριση. Εκτίμησε δε ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα ανέβει ραγδαία με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κλείνουμε με μηδέν ύφεση «αν και από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε ότι καταστρεφόμαστε».
σχόλια