• Ακούω και διαβάζω γιατους «Μεγάλους Έλληνες». Η εκδήλωσηείναι εισαγόμενη από τη Μεγάλη Βρετανία- έγινε και σε άλλες χώρες. Βγήκαν περίεργααποτελέσματα (π.χ. οι Βρετανοί ψήφισανδεύτερο, μετά τον Τσόρτσιλ, ένανκατασκευαστή σιδηροδρόμων και τρίτητην πριγκίπισσα Νταϊάνα - πριν από τονΝεύτωνα και τον Σαίξπηρ).
• Βλέποντας την ελληνικήλίστα απορώ. Από πού κι ως πού Έλληναςο Μέγας Κωνσταντίνος; Εκατό τα εκατόΡωμαίος, ουδεμία σχέση είχε με τονΕλληνισμό. (Για να μην πούμε τι ρεμάλιήταν: δολοφόνησε γυναίκα και γιο.) Καιο Ιουστινιανός (Flavius PetrusSabbatius Iustinianus)ήταν μάλλον ιλλυρικής καταγωγήςλατινόφωνος.
• Όσο για τον Μέγα Αλέξανδρο(δεν θα ξαφνιαστώ αν βγει πρώτος) έχωεπίσης αμφιβολίες. Όχι τόσο για το ανήταν Έλληνας (οι άλλοι Έλληνες της εποχήςτου με πρώτο τον Δημοσθένη δεν θα τοδέχονταν ούτε για αστείο) όσο για τοχαρακτηρισμό «μέγας».
• Από τον καιρό τουσχολείου με προβλημάτιζε ότι οχαρακτηρισμός αυτός δινόταν μόνο σεστρατηλάτες που είχαν αφανίσει κόσμοκαι κοσμάκη. Μέγας Ναπολέων, ΜέγαςΦρειδερίκος, κ.λπ. Αυτοί που έσωσανχιλιάδες ανθρώπους δεν ήταν μεγάλοι;Μέγας Παστέρ, Μέγας Φλέμινγκ... Μπα. Ανδεν σφάξεις κανένα εκατομμύριο, μέγαςδεν γίνεσαι...
• Και μη μου πείτε ότι οΜέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε τον κόσμο- κάτι τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποίησανόλοι οι κατακτητές, με τελευταίο τονΧίτλερ. Του ζήτησαν οι Πέρσες, οι Ινδοίκαι οι Αιγύπτιοι να τους εκπολιτίσει;
• Κάτι δεν πάει καλά μετα κριτήριά μας. Έστω παλιά, σε καιρούςφιλοπόλεμους, η στρατιωτική αρετή ήτανσημαντική. Αλλά γιατί σήμερα εκπαιδεύουμετα παιδιά μας να θαυμάζουν και νααποκαλούν μεγάλους τους πολεμιστές -αντί τους ειρηνοποιούς, τους επιστήμονεςή τους δημιουργούς; Πολύ πιο μέγας απότον Αλέξανδρο ήταν ο δάσκαλός τουΑριστοτέλης. Κι από τους Νεοέλληνες (οιαρχαίοι έπρεπε να είναι εκτός) ψηφίζωΚαποδίστρια.
• Περιμένω την τελικήέκβαση της ψηφοφορίας. Να δω αν θανικήσουν οι πολεμικές αξίες ή οι πολιτικέςκαι πολιτιστικές.
σχόλια