Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη

Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη Facebook Twitter
0
Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη Facebook Twitter

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατασκεύασε περίπου 50.000 μίλια αυτοκινητοδρόμων, που διαπερνούσαν τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, από τη Βρετανία έως την σύγχρονη Τουρκία και από τον ποταμό Δούναβη έως τη βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, ο μεγάλος αριθμός των οδών που εκτείνονταν στις επαρχίες της αυτοκρατορίας οδήγησαν στην περίφημη ρήση για την ιταλική πρωτεύουσα"Όλοι οι δρόμοι, οδηγούν στη Ρώμη".

Σήμερα, οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και οι οδικές αρτηρίες έχουν ως επί το πλείστον αντικαταστήσει το αρχαίο σύστημα (αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά τμήματα). Γεγονός που εγείρει το ερώτημα: Μήπως όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν στη Ρώμη;

Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη Facebook Twitter

Το εργαστήριο Moovel, μιας γερμανικής σχεδιαστικής ομάδας, έχει την απάντηση. Γραφίστες Δεδομένων "άπλωσαν" ένα πλέγμα 486.713 κυψελών πάνω στον 26.503.452 τ. χλμ. σε ψηφιακούς οδικούς χάρτες ανοιχτού λογισμικού της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για να υπολογίσουν τη διαδρομή προς τη Ρώμη από κάθε ένα από αυτά τα σημεία, και βρήκαν ότι ναι, πράγματι, υπήρχε ένας τρόπος από κάθε σημείο να οδηγηθεί κανείς στη Ρώμη. Ο χάρτης απεικονίζει αυτές τις διαδρομές. Όσο εντονότερα σημειωμένο είναι το τμήμα του δρόμου, τόσο πιο συχνά χρησιμοποιήθηκε για όλες τις διαδρομές.

Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη Facebook Twitter

Η ομάδα εφάρμοσε επίσης ένα παρόμοιο αλγόριθμο για 10 τοποθεσίες σε πόλεις των στις ΗΠΑ που φέρουν την ονομασία Ρώμη. Τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν διαδρομές που συνδέονται με την πλησιέστερη Ρώμη σύμφωνα με τον ταχύτερο χρόνο ταξιδιού.

Αυτός ο χάρτης δείχνει πως όλοι οι δρόμοι, οδηγούν και σήμερα στη Ρώμη Facebook Twitter
Urban Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ