Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα

κυψελη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Επειδή εδώ μπορεί να διασκεδάσει με την αφρικανική κοινότητα και να φάει παραδοσιακό αφρικανικό και μεσανατολίτικο φαγητό. Η σταθερή αξία του αιθιοπικού Lalibela (Νάξου 28), του Habesha (Σπετσών 46), του Ethiopian Food Kiyyaa (Ι. Δροσοπούλου 40), του μικρού αιθιοπικού εστιατορίου της Κύπρου στο παρκάκι, του νιγηριανού Prestige African Restaurant (Σπάρτης 15), του κονγκολέζικου Chri-Bri (Πυθίας 2), του Yankadi (Λέλας Καραγιάννη 11) με φαγητά από την Ακτή Ελεφαντοστού και του αραβικού Γεύσεις της Δαμασκού (Φ. Νέγρη 19) είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την αυθεντική κουζίνα αυτών των περιοχών. Και μετά μπορεί να διασκεδάσει σε αφρικανικά κλαμπ όπως το TikTok Putonium (Ζακύνθου 14), το Time Out (Σύρου 13) και το Sunny (Ζακύνθου 37).

• Επειδή εδώ εμφανίζεται το κόκκινο αυτοκινητάκι με τις δύο human size Μπάρμπι στο παρμπρίζ, που κατακλύζει το TikTok και τα insta stories. Ένας κινούμενος αστικός μύθος που είναι αληθινός και τον πετυχαίνεις μόνο στην Κυψέλη.

• Για μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Αθήνας με μουριές, πλατάνια και άπειρα πλαστικά λουλούδια, την Αγίας Ζώνης με τον κλασικό μεζεδοπωλείο «Πλάτανο» που πρόσφατα ξανάνιωσε. Δίπλα στις μνήμες από τη Θεία από το Σικάγο η multi culti Αθήνα πίνει καφέ στα δύο ναργιλετζίδικα που φιλοξενούν από παρέες Αραβίδων in fashion μέχρι μνημόσυνα.

Κάθε tote bag που εμφανίστηκε φέτος σε παραλία περιείχε τη «Γραμμή του ορίζοντος», τους «Πτυχιούχους» και τις «Νέες αθηναϊκές ιστορίες»· σε όλα τους υπάρχει η Κυψέλη των ’80s.

• Για τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, τον πιο πολύχρωμο της Αθήνας, που ανανεώνεται συνεχώς με νέα μαγαζιά αλλά και νέο κόσμο από κάθε μέρος της υφηλίου. Όποια ώρα και να πας, έχει διαφορετικό crowd.                                    

• Για τα πολύ ξεχωριστά βιβλιοπωλεία-ανεξάρτητους εκδοτικούς που μετατρέπουν αργά, αλλά σταθερά την Κυψέλη στα νέα Εξάρχεια. Ο cool χώρος του Red N Noir στη Δροσοπούλου, του Μετεωρίτη (Φωκίωνος Νέγρη 48), του Σκριπ και του Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ μέσα στη Δημοτική Αγορά δεν είναι μόνο πολύ ενημερωμένα βιβλιοπωλεία με εκδόσεις που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού αλλά κάνουν και events και παρουσιάσεις βιβλίων που είναι από μόνα τους λόγος για να τα επισκεφτείς.

Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Για το ιστορικό Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας αλλά και το Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9), τα θέατρα Αθηνά (Δεριγνύ 10), Κάππα (Κυψέλης 2), το Χώρα (Αμοργού 20) και Δρόμος (Αγ. Μελετίου 15), για το καινούργιο θέατρο ΑRK (Δροσοπούλου 197) αλλά και τα Αερόπλοιο, Τόπος Αλλού, Διέλευσις ΑΜΚΕ, Εκάτη, το Θέατρο του Γιάννη Κακλέα και το Broadway που κάνουν την περιοχή βασικό πυρήνα θεατρόφιλων.

• Για τα ξεχασμένα ίντερνετ καφέ όπως το Web Café στη Δροσοπούλου και το μπιλιαρδάδικο Jolly Billiards (Ζακύνθου 47) που σε μεταφέρουν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Μαζί με το Metropolitan Bowling Center (28ης Οκτωβρίου 122) μοιάζουν σαν να βγήκαν από την ταινία Back to the future.

• Γιατί στην οδό Κυψέλης υπάρχει ένα μέρος για τους νεο-πάνκηδες, το Black Hole (Κυψέλης 25).

• Γιατί εδώ θα βρεις αφρικανικά κομμωτήρια που μένουν ανοιχτά μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, κάνουν τα πιο απίθανα κουρέματα και χτενίσματα, και φέρνουν προϊόντα για σγουρά μαλλιά που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού στην Αθήνα.

• Για τις νέες γκαλερί και τα art spaces που έχουν πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις και πολύ νέο «αίμα»: Keiv, P.E.T. Projects, 1927 Art Space, Okay initiative space, Snehta Residency, o.art.ath, Noucmas, Cypher.

Stellage Facebook Twitter
Το δισκάδικο Stellage (Κυψέλης 49) Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Γιατί  εδώ μπορείς να βρεις τα πιο ψαγμένα δισκάδικα, το Stellage (Κυψέλης 49) για νέα πειραματική μουσική με μεγάλη ποικιλία σε κασέτες και το EntropiaRecords (Ιθάκης 68) με balearic χαρακτήρα και μια ιδιαίτερη αγάπη στη φολκ από όλον τον κόσμο.

• Για το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α), έναν από τους μικρούς καλλιτεχνικούς ναούς της περιοχής, που διοργανώνει όλο τον χρόνο ανεξάρτητες μουσικές συναυλίες (που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις μεγάλες) αλλά και πρωτότυπες παραστάσεις, μέχρι και όπερα.

• Γιατί οι «Σκληρές Ινδίες» (Σπετσών 11A) έχουν γίνει το στέκι του εναλλακτικού νεαρόκοσμου της Αθήνας με εξαιρετικά DJ set, μίνιμαλ αισθητική και εκλεκτικές μουσικές.

• Γιατί στον Ορφέα (Φωκίωνος Νέγρη 25) μπορείς να πετύχεις τα πιο γαμάτα jazz live, μοναδικά stand-up comedy καθημερινά, τις περισσότερες φορές με ελεύθερη είσοδο, αλλά και συναυλίες με ενθουσιώδη κοινό από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες.

• Για το Williwaw, ένα νέο urban café με χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου μπορείς να συνοδεύσεις το διάβασμα με σάντουιτς και γλυκά σε έναν χώρο διακοσμημένο με έργα της Tania Cimatti. Προσφέρεται για άραγμα αλλά και για πρώτο ραντεβού. 

• Για το ονομαστό κοτόπουλο σε διάφορες γεύσεις και εκδοχές του «Jackaroo» (Φωκίωνος Νέγρη 18), όπου καθημερινά στήνονται ουρές πεινασμένων.

Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Ρακί με τις ποικιλίες στο Μπακάλικο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Φωκίωνος Νέγρη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Για το κοντοσούβλι στον Γιώργο στην Αγίας Ζώνης, τα φιστίκια Αιγίνης στον Δεσποτόπουλο, τις καυτερές πιπεριές στον Αρμάμ στην Επτανήσου, τη ρετρό πάστα αμυγδάλου στον Μπόζα και τις τούρτες του για τις γιορτές και τα γενέθλια όλων των εθνικοτήτων, και το ρακί με τις ποικιλίες στο Μπακάλικο.

• Γιατί εδώ λειτουργεί ένα νέο αλλά αυθεντικό ποτάδικο, το Iznogood and Nephew (Αγίας Ζώνης 28), που είναι μικρό και ζεστό, είναι λες και ξεπήδησε από τα ’70s, σαν να βρισκόταν πάντα εκεί, δεν μοιάζει με κανένα άλλο και δίνει σημασία στη μουσική που βάζει, γι’ αυτό και πάιζει μόνο βινύλια.

• Γιατί εδώ λειτουργεί το Kypseli Print Studio (Σποράδων 10), το εργαστήριο μεταξοτυπίας της Eleanor Lines, της Βρετανής εικαστικού και ερευνήτριας που κατέγραψε τις πόρτες της Κυψέλης· εικονογράφησε τις σιδερένιες, περίτεχνες art deco πόρτες με μπλε χρώμα και τις έκανε βιβλίο που κυκλοφορεί από το Hyper Hypo.

• Επειδή η Κυψέλη έχει γίνει προορισμός για thrifting. Αν έχετε κουραστεί από τη μαζική μόδα, αν θέλετε τα ρούχα σας να είναι μοναδικά, το Room époque (Σποράδων 37), το re:wearit (Πιπίνου 21), το Beehive (Ιωάννου Δροσοπούλου 65), το Vintage Jam shop (Ζακύνθου 40) και το Vista vintage (Επτανήσου 52), είναι μαγαζιά με items άλλων δεκαετιών που πρέπει να αναζητήσεις.

• Για τις βραδιές με drag στοιχεία στο Red Jasper (Κεφαλληνίας 18), το cabaret theatre της Αθήνας που φιλοξενεί εναλλακτικά μιούζικαλ, DJ sets, καραόκε πάρτι και stand up comedy παραστάσεις αλλά και βραδιές bingo με διαφορετικό κόνσεπτ κάθε φορά – και έχει αποκτήσει το δικό του πιστό κοινό.

Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Το θερινό Στέλλα που σώθηκε (Τενέδου 34). Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Το κόκκινο αυτοκινητάκι με τις δύο human size Μπάρμπι.

• Για το θερινό Στέλλα που σώθηκε (Τενέδου 34). Κάθε ιστορικό σινεμά που επαναλειτουργεί μόνο καλή είδηση είναι γι’ αυτή την πόλη που διαρκώς χάνει αίθουσες. Για την ιστορία, τo Στέλλα αποτελεί συνέχεια του Πιγκάλ που άνοιξε το 1969 και λειτούργησε ανελλιπώς για 21 καλοκαίρια, μέχρι το 1989.

830
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

• Γιατί έχει ένα νυχάδικo με άποψη που λειτουργεί και ως concept store. Το Μπιούτι μπαρ έχει κάνει όνομα γιατί και τις τάσεις στα νύχια ξέρει και πρωτότυπα σχέδια κάνει και πολύχρωμες και ωραίες προτάσεις σε ρούχα και αντικείμενα για το σπίτι έχει από διάφορα brands – μπορείς πολύ εύκολα να βρεις δώρο της τελευταίας στιγμής εκεί.

• Γιατί εκεί ψήνει λιχουδιές ένας καινούργιος και διαφορετικός απ’ όλους τους άλλους φούρνος. Το Μάριλι (Αγίας Ζώνης 26) είναι ένας παραδοσιακός γεωργιανός φούρνος που φτιάχνει καθημερινά παραδοσιακές πίτες και ψωμί, χατσαπούρι και γεμιστά πουγκάκια.

• Γιατί το πιο παλιό μπαρ της Αθήνας, το Au Revoir (28ης Οκτωβρίου 136), ζει μια δεύτερη ζωή. Το θρυλικό στέκι-ζωντανό μνημείο της πόλης που έχει σχεδιάσει ο Αριστομένης Προβελέγγιος όχι απλά δεν έχει ξεχαστεί αλλά αποκτά συνέχεια νέους θαμώνες – και το greek weird wave εκεί συχνάζει.

Γιατί αγαπάμε την Κυψέλη τώρα Facebook Twitter
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί πολλά events. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Γιατί την έχει υμνήσει ο Χρήστος Βακαλόπουλος και τώρα όλοι τον ξαναδιαβάζουν. Κάθε tote bag που εμφανίστηκε φέτος σε παραλία περιείχε τη Γραμμή του ορίζοντος, τους Πτυχιούχους και τις Νέες αθηναϊκές ιστορίες· σε όλα τους υπάρχει η Κυψέλη των ’80s όπου μεγάλωσε ο συγγραφέας.

• Για τη δημοτική της αγορά (Φωκίωνος Νέγρη 42) και όλα τα events που φιλοξενεί. Εκεί χαρήκαμε DJ sets, aperitivo, street food και digging σε δίσκους βινυλίου στο όγδοο «Κυψέλη Beat» που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή και περιμένουμε όλα όσα θα ανακοινωθούν τώρα που ξεκίνησε πάλι η σεζόν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Urban Culture
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντύλαν: To νέο εστιατόριο της Αθήνας είναι μια μικρή μπάρα στην Αγίας Ζώνης

Γεύση / Ντύλαν: To νέο εστιατόριο της Αθήνας είναι μια μικρή μπάρα στην Αγίας Ζώνης

Έχοντας μια πορεία που χτίστηκε σε αστεράτα εστιατόρια της Αθήνας, ο Βαγγέλης Βέης πήρε μαζί του όσα του έμαθε το fine dining για να σερβίρει τις δικές του ιδέες με comfort τρόπο σε ένα μέρος μαζεμένο και χαλαρό, που αν δεν είχε κουζίνα θα μπορούσε να είναι και ροκόμπαρο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ