Use it or lose it

Use it or lose it Facebook Twitter
0

Παρόλο που γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες για τη μεγάλη ασθένεια του Αλτσχάιμερ, ένα είναι το στοιχείο που τρομάζει όλους μας. Η απώλεια της πρόσφατης μνήμης είναι, λένε οι ειδικοί, το χαρακτηριστικό και πρώτο σύμπτωμα που θα πρέπει ν' ανησυχεί κανείς αν το διαπιστώσει.

Συμβαίνει στους περισσότερους. Ανάλογα μάλιστα με τον φόρτο του εγκεφάλου, μπορεί και να αυξομειώνεται κατά καιρούς, σε συγκεκριμένα διαστήματα, και σε μέρες με εντονότερο στρες.

Το Αλτσχάιμερ αφορά τις μεγάλες ηλικίες και η εικόνα που έχουμε γι' αυτό είναι εκείνη μιας απαξιωτικής για τη νοητική αξιοπρέπεια νόσου, που εκφυλίζει, νεκρώνει και καταργεί τις πολύτιμες εγκεφαλικές διαδρομές μας.

Πόσο κοντά βρίσκεται κανείς στo χτύπημα του Αλτσχάιμερ, πού τελειώνει το στρες και αρχίζει η ασθένεια, πότε μιλάμε απλώς για διαταραχή της μνήμης και πώς όλα αυτά συναντιούνται ή συνδέονται δεν το ξέρει με απόλυτη ακρίβεια ούτε η ίδια η επιστήμη.

Πόσο αναστρέψιμο είναι όμως πραγματικά το νόσημα του εγκεφάλου για τους αγαπημένους μας μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που συχνά διαθέτουν κοφτερό και γερό μυαλό;

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων που αναμφίβολα βοήθησαν εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση και το επίπεδο ζωής εκατομμυρίων ασθενών ανακαλύπτουν όσο προχωρούν την όλο και στενότερη συγγένεια του Aλτσχάιμερ με την καθημερινή ψυχολογία του υποψήφιου θύματος σε όλη την πορεία της ζωής του. Η πιο πρόσφατη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στα Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής ανακοινώνει έναν κεντρικό παράγοντα, που ως «φρουρός» του μυαλού το προστατεύει από την αδράνεια και τον εκφυλισμό. Μελετώντας μια εκτεταμένη ομάδα ηλικιωμένων, από τους οποίους ορισμένοι στην πορεία της έρευνας ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κοιτώντας πίσω στο παρελθόν δηλώνουν ικανοποιημένοι από το προσωπικό έργο τους και κοιτώντας στο μέλλον ελπίζουν και αγωνίζονται για έναν σκοπό, προσωπικό στόχο ή κοινό όραμα, είναι και οι πιο «άτρωτοι» στις εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό συμπέρασμα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, είναι και το πρώτο ίσως που διαχωρίζει τη συγγενική με το Αλτσχάιμερ κατάθλιψη, για την οποία η ιατρική ακόμη δεν γνωρίζει αν είναι αίτιο της νόσου ή αιτιατό. Η κατάθλιψη συνυπάρχει με το Αλτσχάιμερ στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρείται όμως πολύ πιθανό να ξεκινά από αυτό, καθώς οδηγεί τον πάσχοντα στην απώλεια της αυτοεκτίμησής του λόγω των διαταραχών στη μνήμη και των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών.

Ο πάσχων συχνά δεν θέλει να το πιστέψει ότι είναι ασθενής. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον η διάγνωση να μην πρέπει να ανακοινώνεται στον ίδιο, για να μην παραιτηθεί από τη ζωή και να μην αισθάνεται ότι κουβαλάει το στίγμα της ασθένειας.

«Use it or lose it» λέει το σοφό ιατρικό γνωμικό για κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος, και ισχύει ιδιαίτερα για το μυαλό που, εκτός από σκοπό και στόχο, χρειάζεται και εξάσκηση της μνήμης, της ετοιμότητας και της μάθησης για να αποτραπεί η εγκεφαλική έκπτωση.

Η τελευταία λέξη της φαρμακολογίας φροντίζει την εγκεφαλική καθημερινή ανάταξη με ένα τσιρότο. Το αποκαλούμενο patch για το Αλτσχάιμερ, που απελευθερώνει διαδερμικά τη φαρμακευτική δόση καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, μετατρέπει το νόσημα -κυρίως στα μάτια του πάσχοντα- σε απλό νοητικό τραυματισμό!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ