Δεν υπάρχει το χρυσό τρένο των Ναζί, λένε Πολωνοί επιστήμονες

Δεν υπάρχει το χρυσό τρένο των Ναζί, λένε Πολωνοί επιστήμονες Facebook Twitter
0

Δεν υπάρχει το χρυσό τρένο των Ναζί, λένε Πολωνοί επιστήμονες Facebook Twitter

Οι επιστήμονες ακύρωσαν την αξίωση δύο ερασιτεχνών κυνηγών θησαυρών πως ανακάλυψαν το θρυλικό "χρυσό τρένο" των Ναζί σε ένα σιδηροδρομικό ανάχωμα νότια της Πολωνίας. 

"Δεν υπάρχει κανένα τρένο" δήλωσε ο καθηγητής Janusz Madej σε συνέντευξη τύπου στο Wałbrzych. "Οι γεωμαγνητικές ανωμαλίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν υπήρχε τρένο" είπε. 

Ο Madej κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έναν μήνα συστηματικών ερευνών σε μια ακτίνα 22 χιλιομέτρων στη σιδηροδρομική γραμμή Wrocław-Wałbrzych, απ' όπου θεωρείται πως περνούσε το τρένο. 

Αφού ο πολωνικός στρατός καθάρισε το σιδηροδρομικό ανάχωμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανιχνευτές μαγνητικού πεδίου, κάμερες θερμικής απεικόνισης και ραντάρ για να ανιχνεύσουν το σημείο όπου οι χρυσοθήρες ισχυρίστηκαν πως βρήκαν ένα τρένο κρυμμένο σε τούνελ, σφραγισμένο με βράχια.

Ωστόσο, από τη μεριά τους, οι κυνηγοί θησαυρών Piotr Koper και Andreas Richter επιχείρησαν να κρατήσουν τη θεωρία ζωντανή, δηλώνοντας στη συνέντευξη τύπου πως έχουν βρει επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη του τρένου.  

Σύμφωνα με αστικό μύθο, υπάρχουν όχι ένα άλλα τρία τρένα των Ναζί θαμμένα κάτω από τη γη ή γύρω από το Wałbrzych, μια πόλη με ορυχεία στη νοτιοδυτική Πολωνία, γνωστή και ως Waldenburg από τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχει το χρυσό τρένο των Ναζί, λένε Πολωνοί επιστήμονες Facebook Twitter
Οι Peter Koper και Andreas Richter.

Τα τρένα πιστεύεται πως έφυγαν από την πόλη Wrocław κάπου στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 1945, φορτωμένο με χρυσό, κοσμήματα, όπλα και κλεμμένα έργα τέχνης. Στη συνέχεια υποτίθεται πως σταμάτησε στο Wałbrzych, όπου ο Χίτλερ είχε εγκαταστήσει ένα μυστικό διοικητικό κέντρο, που συνδεόταν μέσα από σήραγγες με τα Owl Mountains, νοτιοανατολικά της πόλης.

"Πιστεύουμε πως υπάρχει τρένο" επέμεινε ο Koper. "Οι ενδείξεις [από τους επιστήμονες] είναι διαφορετικές, γιατί η μεθοδολογία της έρευνας δεν είναι ίδια με τη δική μας". Ο Koper, οικοδόμος και λάτρης της ιστορίας, πρόσθεσε πως στις 7 Δεκεμβρίου παρέδωσε στις τοπικές αρχές έναν σφραγισμένο φάκελο με νέα έρευνα, που πραγματοποίησε μαζί με τον Richter. Αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως αυτή θα ελεγχθεί από ειδικούς. 

Ο ίδιος είπε πως το τρένο έχει μήκος 92 μέτρα και βρίσκεται μέσα σε τούνελ ύψους 8 μέτρων και πλάτους περίπου 5-6 μέτρων. 

Δεν υπάρχει το χρυσό τρένο των Ναζί, λένε Πολωνοί επιστήμονες Facebook Twitter
Οι Peter Koper και Andreas Richter.

Ο Madej, από την πλευρά τους, σχολίασε πως σέβεται τη δουλειά των δύο ερασιτεχνών και πως "όλη η έρευνα είναι αξιόπιστη", αλλά πρόσθεσε πως οι ενδείξεις από τα όργανά τους ενδεχομένως επηρεάστηκαν από την παρουσία καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή, που ακόμη λειτουργεί. 

Σε διασωθέντα κείμενα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να κάνει λόγο για τρένα που έχουν θαφτεί στην Νότια Πολωνία. Ωστόσο, ο θρύλος πως υπάρχουν ζει μέχρι σήμερα. 

Οι Koper και Richter, που και οι δύο ζουν στο Wałbrzych, υποστηρίζουν πως εντόπισαν το τρένο χάρη στις πληροφορίες ενός κατοίκου που έμενε τότε εκεί κι ο οποίος ήρθε σε επαφή μαζί τους. Οι δύο άνδρες ισχυρίζονται πως δεν τους ενδιαφέρει το φορτίο του τρένου. Εν τούτοις τον Αύγουστο, μέσω ενός δικηγόρου, έγραψαν στην πολωνική κυβέρνηση ζητώντας αμοιβή 10% από την αξία του τρένου και του φορτίου του. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.