1Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η αρίθμηση κάθε μήνα του έτους; Π.χ., γιατί ο Σεπτέμβρης είναι ένατος μήνας και όχι τρίτος ή πρώτος; Βασίλης Σιμιρίκης
Καλό! Τώρα έχουμε Σεπτέμβριο και τον επόμενο μήνα Οκτώβριο. Από την παραφθορά των λατινικών ονομάτων είναι προφανές ότι κάποτε αυτοί οι μήνες αντιστοιχούσαν στον έβδομο (septem) και τον όγδοο μήνα του έτους. Οπότε, η Πρωτοχρονιά θα γιορταζόταν κανονικά την 1η Μαρτίου, πάντα με τα ρωμαϊκά δεδομένα, βεβαίως, τα οποία έχουμε κληρονομήσει εμείς οι Δυτικοί.
Λοιπόν, οι αρχαίοι Ρωμαίοι (αλλά μιλάμε οι πολύ-πολύ αρχαίοι, όχι αυτοί του Αστερίξ) είχαν το εξής άπαιχτο σύστημα: έκαναν Πρωτοχρονιά τον Μάρτιο, στη συνέχεια μετρούσαν κάθε μήνα (στο περίπου) επί δέκα μήνες, ως τον Δεκέμβριο (που, επίσης, σημαίνει «δέκατος μήνας»). Και μετά; Μετά πάπαλα! Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν είχαν. Την έβγαζαν με δεκαμηνία. Γιατί; Γιατί έτσι. Δεν γούσταραν, κρύωναν, είχαν ζοχάδες, δεν γίνονταν και δουλειές στα χωράφια, ό,τι και να σου πω, θα σε γελάσω.
Πέρασαν αιώνες. Κάποια στιγμή, τσούκου-τσούκου, μετά από πολλές παρεξηγήσεις, που δεν είναι της παρούσης και του επιπέδου μου, καθιέρωσαν το δωδεκάμηνο. Πέρασαν κι άλλοι αιώνες, η Ρώμη έφτασε στο απόγειό της (αυτό επί Αστερίξ και βάλε), οπότε και ελήφθη η απόφαση να «βαπτισθούν» οι δύο μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο με τα ονόματα των αυτοκρατόρων Ιουλίου και Αυγούστου. Ναι, των γνωστών. Οπότε έχασε τη θέση του ο Σεπτέμβριος και από έβδομος έγινε ένατος. Α, λίγο πριν απ' αυτό, είχε ήδη μεταφερθεί η Πρωτοχρονιά τον Ιανουάριο, για λόγους εντελώς ανεξάρτητους απ' τη θέλησή μου ή τη δική σου.
Γενικά, ο ημερολογιακός διαχωρισμός του χρόνου μας είναι μια συναρπαστική υπόθεση. Οσο την ψάχνει κανείς, καταλαβαίνει ότι αναδεικνύει το ανθρώπινο πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο, αλλά,ταυτόχρονα, σε όλη του τη βιαιότητα και βλακεία. Μετράμε χιλιάδες χρόνια ιστορίας κι ακόμα είμαστε ικανοί να σκοτωθούμε μεταξύ μας, επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για το τι ώρα είναι... Ωρα να πάω στην επόμενη ερώτηση. Ευχαριστώ για το τριπ, και συγγνώμη αν δεν σε φώτισα. Πρόκειται πραγματικά για ανεξάντλητο κεφάλαιο.
2Πόσα ενοίκια εγγύηση είναι σωστό να δώσoυμε στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που θα νοικιάσουμε; Μας ζητάει δύο μπροστά συν ένα που τρέχει. Costarina
Όσο αστείο και να σου φαίνεται, κανένα! Πρέπει να συμφωνήσετε και οι δύο για το ποσό και αυτό που θα υπογράψετε στο συμφωνητικό, αυτό και θα ισχύει. Συνήθως, ζητάνε ένα ενοίκιο εγγύηση και προκαταβολικά τον πρώτο μήνα. Αλλά, αν νοικιάζεις φοιτητικό, πρέπει να δείξεις ελαστικότητα. Οι ιδιοκτήτες, επειδή οι πιτσιρικάδες έχουν μια ροπή προς τις ζημιές, έχουν πικρή πείρα και καμιά φορά ο επόμενος πληρώνει τα σπασμένα των προηγούμενων. Αν έχεις πέσει σε κάποιον που σου ζητάει τα μαλλιοκέφαλά του σε «εγγύηση», να ξέρεις ότι έχεις πέσει σε σπάγγο και στραβόξυλο και μάλλον θα σου κάνει τον βίο αβίωτο.
3Αν βρεις ξεκλείδωτο wi-fi, μπαίνεις; Boyonboy
Μωρέ, μπαίνω και του αλλάζω τα φώτα! Οk, υπερβάλλω. Δεν του αλλάζω τα φώτα, αλλά σίγουρα μπαίνω για ψιλά. Γιατί; Γιατί θεωρώ ότι αυτός που άφησε το wi-fi του εκκλησία ανοιχτή, είναι ένας ομοϊδεάτης μου που πιστεύει στην ελεύθερη διάδοση της ψηφιακής πληροφορίας. Ούτε και το δικό μου το έχω κλειδωμένο, δύο χρόνια τώρα: έχω πολύ ακριβό δίκτυο, ούτε ξέρω τι να τις κάνω τέτοιες ταχύτητες. Γιατί να μην επωφεληθεί και κάποιος άλλος, αν έχει ανάγκη; Μόνο μια φορά έγινε φάλτσο. Κάποιος με πέρασε για χαζή και πρέπει να κατέβαζε τις κάλτσες του, μέχρι που βγήκα στον κήπο, δύο το πρωί, καλοκαιριάτικα, κι άρχισα να στριγγλίζω: «Εεεε, παλικάρια, λίγο ήρεμα με το ασύρματο γιατί θα το κλειδώσω, εντάξει;». Περιέργως, η ταχύτητά μου δεν επηρεάστηκε ποτέ ξανά, μόνο λιγουλάκι.
Τώρα όλα αυτά σου τα γράφω και δεν τα έχω πει ποτέ σε κανέναν. Λες να με συλλάβουν ή να κάνω κάποια τεράστια βλακεία; Ιδέα δεν έχω, είμαι και πανάσχετη.
σχόλια