Τι τρώνε οι νέοι;

Τι τρώνε οι νέοι; Facebook Twitter
0

Προκειμένου να θεωρηθείς «in» στις παρέες και σύγχρονος, πρέπει να χαρακτηρίζεις με τα χειρότερα λόγια όλα τα σύγχρονα διατροφικά προϊόντα. Εκφράσεις του είδους «ποιος ξέρει τι μας ταΐζουν» έρχονται κι επανέρχονται συνεχώς. Η σύγχρονη χημεία τροφίμων -για την ίδια ομάδα σχολιαστών- μόνο προβλήματα δημιουργεί. Τα νέα παιδιά που πηγαίνουν στα Goody’s, στα McDonald’s και στα Kentucky Fried Chicken καταναλώνουν περίπου ''δηλητηριώδεις'' τροφές, τις οποίες συνοδεύουν με εξίσου ''βλαβερά'' ποτά, όπως η Coca-Cola.

Ενώ εμείς, στην εποχή μας, ζούσαμε άλλη, φυσική ζωή. Με τον γαλατά να έρχεται το πρωί φορτωμένος το γάλα που μόλις είχε αρμέξει απ’ την αγελάδα. Φρεσκότατο, γεμάτο μικρόβια μελιταίου πυρετού, το οποίο έπρεπε να βράσεις απαραιτήτως για να το κάνεις κατάλληλο να το πιεις. Στον κεντρικό φούρνο της πόλης -της γειτονιάς πουλούσαν μόνο ψωμί- ίσως έβρισκες κάποιο σταφιδόψωμο, που συχνά μπορεί να ήταν και «μυγόψωμο», κι έξω απ’ το σχολείο κάποιοι βρομεροί τύποι πουλούσαν άθλιες τυρόπιτες. Θυμάμαι, στον φούρνο του χωριού, μέσα στο κουβούκλιο με τους κουραμπιέδες, να υπάρχει ένα σύννεφο από μύγες. Στην απορία της γυναίκας μου προς τον φούρναρη «τι γίνεται εδώ, κύριε Κώστα;» η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Θα βρέξει!»

Τα κοτόπουλα που τρώμε σήμερα ουδεμία σχέση έχουν μ’ εκείνα που τρώγαμε εμείς τότε. Να θυμηθούμε, λοιπόν, ότι πριν από το 1960 τρώγαμε, εκτός απ’ την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, που οι κότες έκαναν αυγά και κλώσαγαν, μόνο ηλικιωμένες και άρρωστες κότες. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μας ταΐζει κότα μόνον όταν διαπίστωνε ότι υπήρχε κάποια στο κοτέτσι που πληρούσε τους όρους της γνωστής έκφρασης «πηγαίνει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο». Δηλαδή, τα «νοστιμότατα» κοτόπουλα που τρώγαμε τότε και όλοι τα νοσταλγούν συνήθως ήταν άρρωστα. Σε ό,τι αφορά τ’ αυγά, θυμάμαι τις κότες στη γειτονιά να τρέχουν και να καταβροχθίζουν τις κοπριές των αλόγων, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα και με τις γίδες. Μια και είναι χρήσιμες τόσο για να γεννήσουν κατσικάκια όσο και για την παραγωγή γάλακτος, ο ιδιοκτήτης τις θέλει ζωντανές. Μόνο όταν γεράσουν ή αρρωστήσουν, τις σφάζουν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι το κρέας από γίδα πωλείται φθηνά.

Ας το έχουμε, λοιπόν, αυτό υπόψη μας όταν «φτιαχνόμαστε» με την εξαιρετική βραστή γίδα που τρώμε στο γραφικό εστιατόριο στο βουνό. Την πέρασε, βέβαια, προηγουμένως η κυρα-Μαρία που τη μαγείρεψε από τη χύτρα ταχύτητας, αλλά ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Στο κάτω της γραφής, στην περίπτωση της γίδας υπάρχει και κάτι σίγουρο. Είναι πάντοτε ντόπια, μια και δεν υπάρχουν γίδες κατεψυγμένες. Αλλά, αν οι νέοι δεν τρώνε τόσο καλά και υγιεινά όσο εμείς, γιατί γίνονται υγιέστεροι, ομορφότεροι και ψηλότεροι από μας;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM