Πρωϊ- Βράδυ στην Πόλη

Πρωϊ- Βράδυ στην Πόλη Facebook Twitter
0

Όλη η σημασία είναι το ρολ. Χτύπημα και μετά παύση. Ακριβώς. Τα έχει πει όλα ο Κιθ Ρίτσαρντς με αυτήν τη φράση. Το ρολ είναι που μετράει, όχι το ροκ. Η παύση, το μεσοδιάστημα, ο σταματημένος χρόνος πριν από το επόμενο ρολάρισμα, τα δευτερόλεπτα μέχρι ν’ αλλάξεις την πλευρά σε ένα βινύλιο ή σε μια κασέτα ή τα λεπτά, οι ώρες που είσαι στην εθνική οδό σε ένα αυτοκίνητο. Παραμένοντας συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα και απέχοντας από το κλισέ των μικρών αποδράσεων, τον τελευταίο καιρό απολαμβάνω αυτό το μικρό σταμάτημα πριν από το ρολ, όπου στο μυαλό μου ισοδυναμεί με τα χιλιόμετρα μιας οδικής αρτηρίας, τις διαγραμμίσεις στην άσφαλτο που πάντα μου θυμίζουν τη ΧαμένηΛεωφόρο και το «I’ m deranged»του David Bowie, τα truck stops που πουλάνε μελομακάρονα όλο τον χρόνο, τα βενζινάδικα που σταματάς για κατούρημα, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που χάνονται (μια όπερα στο Τρίτο Πρόγραμμα μπορεί μεταμορφωθεί σε άσμα του Παντελή Παντελίδη), τα τσιγάρα το ένα μετά το άλλο (και μετά άλλο ένα), τα μπιφτέκια στην ταβέρνα του Γκλατζούνη στον Καραβόμυλο με τα δεκάδες λάβαρα των ομάδων που έχουν σταματήσει εκεί για φαγητό, τις μπίρες που χύνονται στις μεγάλες στροφές, γέλια και φωνές στο πίσω κάθισμα – σαν ένα μαγικό tour bus, που μας πηγαίνει κάθε φορά σε μια άλλη πόλη, για μια ακόμα συναυλία μιας εξουθενωτικής τουρνέ.

Πρωϊ- Βράδυ στην Πόλη Facebook Twitter
Αυτό το Σαββατοκύριακο πήραμε τους δρόμους για βόρεια, με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Κιθ Ρίτσαρντς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό (σειρά Λατέρνατιβ). Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Chromatics, Metronomy και Χατζιδάκις στα ηχεία. Η Ζωή Φυτούση τραγουδούσε σπαρακτικά το «Ο ταχυδρόμος πέθανε». Μετά, τα «Κορίτσια στον ήλιο», το lounge αριστούργημα του Ξαρχάκου. Διόδια και μετά ξανά διόδια. Η Αθήνα όλο και ξεμάκραινε στο Google Maps. Διακόσια πενήντα τέσερα χιλιόμετρα ακόμα για τη Λάρισα. Στην εθνική με τα μεγάλα, όπως ήταν κι ένα παλιό θεατρικό έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Ο δρόμος πια έχει μεγάλες ευθείες, από αυτές που ξεχνιέσαι, ο οδηγός πατάει το γκάζι, φτάνει τα 200 και είναι σαν να είσαι σταματημένος. Οι δρόμοι, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, είναι σχεδόν άδειοι, κανένας δεν κάνει μεγάλες αποστάσεις, τα καύσιμα είναι πανάκριβα. Μόνο λίγες νταλίκες, και αυτές αραιά και πού. Ο δρόμος είναι δικός μας. Μπορείς να κλείνεις τα μάτια και να νιώθεις ότι το αυτοκίνητο καταπίνει τα χιλιόμετρα σαν ένας χαμαιλέοντας μια μύγα που βρέθηκε μπροστά του. Ένα χλαπ είναι πια η εθνική οδός.

Γεμάτη αναφορές στις αναμνήσεις σου ή σε πράγματα της ειδησεογραφίας που επιστρέφουν στο μυαλό σου ως έκτακτη είδηση. Συκούριο (α, από εδώ έκλεψε τις ρουκέτες η 17Ν), Βιοκαρπέτ (τα μεγάλα μπλόκα των αγροτών), Πλαταμώνας (το ετήσιο meeting των Ελλήνων μοντάδων), Τέμπη (τα ατύχηματα με τα πούλμαν

που μετέφεραν μαθητές το ένα και οπαδούς του ΠΑΟΚ το άλλο). Κάθε χιλιόμετρο και ένα pop up στο παρελθόν.

Και μετά, σε μια στροφή στο Καλοχώρι, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη (στο ίδιο χωριό που κάποτε σε μια λωρίδα γης που έμπαινε μέσα στη θάλασσα, σε ένα αγγελοπουλικό no man’s land υπήρχε η καλτ ψαροταβέρνα Μπαγκλαντές), ένα ξημέρωμα Κυριακής βρεθήκαμε ανάμεσα σε συνεργεία, μάντρες αυτοκινήτων και το truck stop του Χάρμπαλη, ο όποιος, σε ένα παράπηγμα λειτουργεί και ένα από τα τελευταία ίσως καλτ απομεινάρια της παλιάς εποχής. Πρώτο τραπέζι πίστα, γηπεδικά συνθήματα, μαραμένα γαρίφαλα στην πίστα, έξω έχει ξημερώσει για τα καλά.

Πρωϊ- Βράδυ στην Πόλη Facebook Twitter
Όλα είναι δρόμος, που έλεγε κι αυτή η υπέροχη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, που σε μια από τις τρεις ιστορίες της ο Γιώργος Αρμένης, πάνω σε έναν μεγάλο νταλκά, δίνει 30 εκατ. δραχμές για να ισοπεδώσουν το μπουζουξίδικο Βιετνάμ. «Ηλία, ρίχ’ το».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ