Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Facebook Twitter
0

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης διοργανώνει εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με τίτλο, «Η Ημέρα της Ποίησης στο Ι.Μ.Κ. μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Μαίρης Κουτσούρη». Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τέσσερα ξεχωριστά ντοκιμαντέρ για τους σπουδαίους ποιητές: Κ. Π. Καβάφη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη, και Α. Εμπειρίκο, σκηνοθετημένα με την ευαίσθητη και τεκμηριωμένη ματιά της Μαίρης Κουτσούρη, για την ΕΡΤ. Τις προβολές την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, στις 19:00, θα προλογίσουν ο Κώστας Αλαβάνος Συντονιστής του Τηλεοπτικού Καναλιού της Βουλής, ο Συγγραφέας Ανδρέας Στάϊκος και ο Στιχουργός - Δημοσιογράφος Γιώργος Παυριανός.

Κ. Π. Καβάφης (για τα 50 χρόνια από το θάνατό του)


Με φόντο την Αλεξάνδρεια, την πόλη που έζησε και ύμνησε ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1863 - 1933), μελετητές του έργου του και άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητας και της τέχνης του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό, καθώς και πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Τα ποιήματα διαβάζει: Λευτέρης Βογιατζής

 

Άγγελος Σικελιανός


Το αφιέρωμα στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό (1884-1951) ξεκινά από τον τόπο καταγωγής του, τη Λευκάδα. Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία που αφορούν το οικογενειακό του δέντρο και τη γνωριμία με την πρώτη του γυναίκα, την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ. Ακολουθεί εκτενής αναφορά στους δύο αυτούς οραματιστές της δελφικής ιδέας, στη διοργάνωση των Δελφικών Εορτών στους Δελφούς το 1927 και το 1930, αλλά και στη συνολική προσφορά τους στην πνευματική ζωή της χώρας.

Αποσπάσματα από ποιήματα του Α. Σικελιανού διαβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

 

Κώστας Βάρναλης (για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του)


Εκπομπή-αφιέρωμα στον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Βάρναλη (1884 - 1974), εισηγητή της κοινωνικής ποίησης στην Ελλάδα. Στη διάρκειά της ο φακός παρακολουθεί τους σημαντικότερους σταθμούς-ορόσημα της διαδρομής που διήνυσε από τον γενέθλιο τόπο του, τον Πύργο της Βουλγαρίας, στην Αθήνα και από εκεί στο Παρίσι, στην Αργαλαστή Βόλου, στην Αίγινα, αλλά και στον Αϊ-Στράτη, τόπο εξορίας του το 1935.

Κείμενα και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη διαβάζουν οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Εύα Κοταμανίδου, Δημήτρης Καταλειφός

 

Ανδρέας Εμπειρίκος


Ντοκιμαντέρ στο οποίο σκιαγραφείται το πορτρέτο του μεγάλου Έλληνα υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρικού (1901-1975). Ψυχαναλυτές, όπως η Φρόσω Καραπάνου, ποιητές, όπως ο Γιώργος Λίκος και ο Νάνος Βαλαωρίτης, και καθηγητές, όπως ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Ζακ Μπουσάρ, αποτιμούν τόσο το ψυχαναλυτικό του έργο όσο και την τεράστια συμβολή του στην ελληνική ποίηση, καθώς υπήρξε ουσιαστικά ο εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.

Διαβάζει ο Αλέξης Κωστάλας

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, ώρα 19.00
Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 3418759, Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-14.00)

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ