Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να μην οδηγηθεί η Βρετανία σε έξοδο από την Ε.Ε..
Όπως αναφέρει το BBC, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δεχτούν μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα έχουν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν στη Μ. Βρετανία. Βάσει της συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αρνηθεί την εγκατάσταση εργαζομένων από άλλες χώρες, αν η ροή αυτή επιβαρύνει κατά πολύ το βρετανικό σύστημα υγείας και αν η μείωση της ροής εγκριθεί από την πλειοψηφία των κρατών μελών.
Το βρετανικό αίτημα, το οποίο παρουσιάστηκε σε πακέτο μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό των μετακινήσεων για 4 χρόνια, αρχικά προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε., καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
Τις τελευταίες εβδομάδες είχε καταστεί σαφές ότι θα υπήρχαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, με τον Κάμερον να δηλώνει ότι θα μπορούσε να ακούσει και άλλες προτάσεις για την επίτευξη του ίδιους όμως στόχου, δηλαδή της μείωσης του αριθμού των μεταναστών. Πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιεί ότι ο πρωθυπουργός, μπορεί τελικά να μην αποδεχθεί τη συμφωνία, εάν θεωρήσει ότι η προσφορά στο σύνολό της δεν είναι αρκετά καλή για τη Βρετανία.
Για τη συμφωνία αυτή μάλιστα ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη και πηγαίνει, αντ 'αυτού, στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γιουνκέρ, τον Τούσκ αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ. Όλα αυτά για να υπάρξει συμφωνία, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, για να συζητηθεί σε βάθος η βρετανική υπόθεση. Ο Κάμερον ελπίζει να βγει από αυτό το Συμβούλιο, με μια συμφωνία που θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι, για να υπερασπιστεί τη μονιμότητα σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
σχόλια