Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κοινωνικές αναστατώσεις και εξασθένησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση, συμπεραίνει επιστημονική έρευνα, που ονομάζει μάλιστα αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Πάγων της Ύστερης Αρχαιότητας».
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience» από τους επιστήμονες του διεθνούς διεπιστημονικού προγράμματος «Past Global Changes-PAGES». Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της μελέτης δακτυλίων δέντρων από τις Ευρωπαϊκές 'Αλπεις και τα Όρη Αλτάι ώστε να αποδείξουν ότι η περίοδος μεταξύ του 6ου και του 7ου μ.Χ. αιώνα υπήρξε ασυνήθιστα κρύα σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, σε σχέση με τα προηγούμενα 2.000 χρόνια.
Ως αιτία της αλλαγής αυτής αναφέρονται μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που μπλόκαραν τις ακτίνες του Ήλιου και έριξαν τη θερμοκρασία για δεκαετίες, κατά 4 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας την «πιο δραματική πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο εδώ και 20 αιώνες».
Η αλλαγή αυτή προκάλεσε μαζική καταστροφή των καλλιεργειών και πείνα ενώ επέφερε και επιδημία πανώλης στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι κοινωνικές αναστατώσεις που ακολούθησαν αποδυνάμωσαν την Αυτοκρατορία, τη στιγμή που η Αραβική χερσόνησος δεχόταν μεγάλες ποσότητες βροχών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της περιοχής και την ενδυνάμωση των επεκτατικών σχεδίων των Αράβων.
σχόλια