Σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η τραγωδία της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η σωτηρία της Μέρκελ» η εφημερίδα Die Welt αναλύει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή ρότας στην ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την νότια Ευρώπη δίνει ελπίδες στη καγκελαρία για αλλαγή κλίματος στη ΕΕ.
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά αρκετοί στην Ευρώπη και το Βερολίνο βλέπουν το ‘πλημμύρισμα‘ της Ελλάδας όχι μόνο ως αναπόφευκτο αλλά και ως ευκαιρία. Η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να καταλάβει ότι δουλειά της δεν είναι η προώθηση των προσφύγων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα από την άλλη θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι πλέον δεν προειδοποιεί η ισχυρή Γερμανία, αλλά η μικρή Ελλάδα φωνάζει για βοήθεια. Ίσως τότε να υπάρξει η κίνηση στην Ευρώπη, την οποία επιζητά η Μέρκελ».
Στο site της η Die Welt έχει το προσφυγικό και την Ελλάδα ως κύριο θέμα με τίτλο: «Η Ελλάδα εκπέμπει SOS, αφήνει πρόσφυγες πάνω στα νησιά». Σημειώνει ότι η χώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες που έχουν μείνει εντός συνόρων με την κατασκευή πέντε στρατοπέδων στα σύνορα ενώ αναφέρεται και στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Ευρώπη, η Σκοτεινή Ήπειρος». Σημειώνει από το άρθρο της εφημερίδας το σημείο στο οποίο ο συντάκτης αναφέρεται στους ανεύθυνους Ευρωπαίους που απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν. Αναφέρονται επίσης οι τίτλοι στη Αυγής και του Ε. Τύπου.
Στην αλλαγή κλίματος αναφέρεται, σύμφωνα με την DW, και άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, όχι όμως στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα απέναντι στη Γερμανία. «Καμία αδίστακτη αθηναϊκή κίτρινη εφημερίδα δεν θα σκεφτόταν πλέον να απεικονίσει την Άγκελα Μέρκελ με στολή των SS μπροστά στις πύλες του Άουσβιτς, όπως συνέβη στη χειρότερη φάση της γερμανοελληνικής ρήξης. Αντιθέτως, η αριστερή ‘Εφημερίδα των Συντακτών‘ που στο παρελθόν ασκούσε κάθε είδους κριτική στο Βερολίνο παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης είναι η προσφυγική κρίση» επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ως συνέπεια αυτού παρατηρείται μια αλλαγή εδώ και μήνες στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες που δεν έχουν συνολική εποπτεία μια σύγχυση. Οι Γερμανοί δεν ήταν οι κακοί; Πώς ταιριάζει τώρα αυτό με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν αφήνει τους Έλληνες μόνους; Και αντίθετα στην ευρωκρίση, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δεν ήταν εκείνος που εξέφραζε την κατανόησή του στους Έλληνες;» διατυπώνει τα ερωτήματα των «μπερδεμένων» Ελλήνων η FAZ.