Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν τις πρώτες ενδείξεις σύνδεσης του ιού Ζίκα με το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Γκιγιέν-Μπαρέ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν 100.000 άνθρωποι μολυνθούν με τον ιό, οι 24 θα εμφανίσουν το σύνδρομο παράλυσης, δηλαδή περίπου ένας άνθρωπος ανά 4.150.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν τα δείγματα αίματος 42 ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με το εν λόγω σύνδρομο στη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού Ζίκα στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014.
Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο είχαν εκδηλώσει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό Ζίκα περίπου έξι μέρες πριν την εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων. Όλοι οι ασθενείς διέθεταν αντισώματα κατά του ιού στο αίμα τους.
Από τους 42 ασθενείς με το σύνδρομο, οι 16 (38%) εισήχθησαν σε εντατική μονάδα νοσοκομείου και οι 12 (29%) χρειάσθηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, η νοσηλεία των ασθενών διήρκεσε 11 μέρες, ενώ όσων ήσαν στην εντατική, κράτησε 51 μέρες. Κανένας ασθενής δεν πέθανε, αλλά πολλοί χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν αρκετούς μήνες αφότου είχαν αρρωστήσει.
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια διαταραχή που πλήττει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συνήθως παροδική παράλυση. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα, ενώ σε 20-30% των περιστατικών ακολουθεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και το 5% περίπου των ασθενών πεθαίνουν. Η νόσος συνήθως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη και μερικές φορές εμφανίζεται μετά από έρπη, γρίπη ή δάγκειο πυρετό. Στην Ευρώπη από το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ένα έως δύο άνθρωποι ανά 100.000 ετησίως.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο των λοιμωδών παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ», δήλωσε ο Φοντανέ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
σχόλια