Τι θα γίνει με τα συστημικά media;

Τι θα γίνει με τα συστημικά media; Facebook Twitter
0

Το ερώτημα "Τι θα γίνει με τα συστημικά media;" θέτει το περιοδικό της αγοράς Marketing week. Από την ιεράρχηση των προβλημάτων που κάνει το περιοδικό για τις εταιρείες media, κρατάμε την εκτίμηση πως ακόμη και το νέο μοντέλο για όσα Μέσα διασωθούν, δεν θα έχει έσοδα...


Γράφει το marketing week


Η τραπεζική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τα γεγονότα της Κύπρου και το βέτο της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, επηρεάζει την τύχη των μεγάλων «συστημικών» μέσων, τα οποία βρίσκονται στην μέγγενη που δημιουργεί η υπερχρέωση, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εσόδων τους και την ένταση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της αγοράς.


Το πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμα και το Mega, που πρόλαβε και εξασφάλισε 98 εκατ. ευρώδάνειο λίγο πριν μπουν οι Επίτροποι της τρόικας στις «συστημικές» τράπεζες και αύξησε πριν λίγους μήνες, το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 10 εκατ. ευρώ, συζητά και πάλι νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αύξηση που, όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο, αφορά ποσό της τάξεως των 15-20 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα κληθούν να βάλουν οι μέτοχοι του Mega ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της τηλεοπτικής εταιρείας. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου του ΔΟΛ. Για όγδοη χρονιά εμφανίζει ζημίες 32 εκατ. ευρώ το 2012, με κύκλο εργασιών 96 εκατ. ευρώ και 134 εκατ. ευρώ δάνεια, από τα οποία τα 100 βραχυπρόθεσμα.


Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο στις οικονομικές υποχρεώσεις των συστημικών μέσων. Ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι μακροχρόνιες προοπτικές τους στην ευρύτερη αγορά. Η αλλαγή μοντέλου της Ελλάδας - στην περίπτωση του καλού σεναρίου -, περνάει από την αύξηση της οικονομίας μέσω των εξωστρεφών δραστηριοτήτων. Εξαγωγές δηλαδή και τουρισμός, που δεν πρόκειται όμως να φέρουν έσοδα στα εγχώρια ΜΜΕ.
Συνεπώς η ανάκαμψη της αγοράς αυτής θα είναι βραδύτερη από την ανάκαμψη στο σύνολο της οικονομίας. Άλλωστε ακόμα και εσωτερικές δραστηριότητες με εξωστρεφή χαρακτήρα που μπορούν πιθανώς να αναπτυχθούν στο μέλλον (π.χ. υγεία και παιδεία), απευθυνόμενες σε αγορές του εξωτερικού δεν πρόκειται να φέρουν σοβαρά έσοδα στην αγορά των ΜΜΕ.


Ταυτόχρονα, εταιρείες ΜΜΕ με χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού ή εταιρείες που έχουν διείσδυση στην αγορά του διαδικτύου, διεκδικούν ήδη μερίδιο των διαφημιστικών εσόδων των συστημικών μέσων και θα το κάνουν αυτό αυξάνοντας την σχετική πίεση μόλις η αγορά κάπως σταθεροποιηθεί. Εξάλλου, οι ίδιες οι βασικές αγορές στις οποίες βρίσκονται τα μέσα αυτά (τηλεόραση και Τύπος), απειλούνται από την ανάπτυξη του διαδικτύου.

Τόσο λόγω της συρρίκνωσης του χρόνου που διαθέτει ο μέσος καταναλωτής για τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που προσφέρουν τα παραδοσιακά μέσα, όσο και για τις όλο και ανταγωνιστικότερες (και κυρίως μετρούμενες σε ό,τι αφορά την απόδοσή τους) διαφημιστικές υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο.

Τέλος, στα προβλήματα των συστημικών ΜΜΕ θα πρέπει να προστεθεί και η υποψία ότι η τρόικα, η οποία θα αποκτήσει όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των τραπεζών, αλλά και (στρατηγικά) οι μελλοντικοί -πιθανότατα ευρωπαίοι- ιδιοκτήτες μεγάλου μέρους των ελληνικών τραπεζών, θα θελήσουν να διαμορφώσουν το δικό τους σύστημα επιρροής στα ΜΜΕ, που θα λειτουργεί με τους δικούς τους όρους και κανόνες. Με δεδομένη την υπερχρέωση πολλών συστημικών μέσων, στο μέτωπο αυτό τους επόμενους μήνες και χρόνια θα κριθούν πολλά.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ