Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας

Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας Facebook Twitter
Πρόσφυγας κουβαλάει στην πλάτη το παιδί της μετά την άφιξη τους στην Λέσβο... Reuters/ Fotis Plegas
0

Σαν να μην έφτανε το ότι πρέπει να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, να πραγματοποιήσουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι και να αντιμετωπίσούν τις εξουθενωτικές διοικητικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες βαρύνονται από ένα ακόμα άχθος: τον αυξημένο κίνδυνο (σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό) ανάπτυξης σχιζοφρένειας. 


Ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της Anna-Clara Hollander, από το Ινστιτούτο Karolinska στην Σουηδία, μελέτησαν 1.3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούνε στην Σουηδία και ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες  έχουν προδιάθεση τρεις φορές περισσότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις σε σύγκριση με τους αυτόχθονες Σουηδούς και 70% περισσότερο από μη-πρόσφυγες μετανάστες που προέρχονται από την ίδια περιοχή.  


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Ο έτερος συγγραφέας του άρθρου James Kirkbride, ερευνητής ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου δήλωσε πως η μελέτη αυτή ταιριάζει με προγενέστερη εργασία του που αναδείκνυε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο τραύμα και την ψύχωση. Ωστόσο σημειώνει πως τα στοιχεία δεν εξηγούν γιατί το να είναι κάποιος πρόφυγας πιθανά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σχιζοφρένειας. Είναι πιθανόν οι εμπειρίες των προσφύων στις πατρίδες τους, η διαδικασία της μετακίνησης και οι εμπειρίες απομόνωσης και διακρίσεων μετά την άφιξη τους να συνδέονται με τους αυξημένους κινδύνους.  

Παρότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες, ο Kirkbride λέει πως το να μην αναγνωρίζουμε τους κινδύνους ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σημαίνει άρνηση να θεραπεύσουμε το άχθος αυτό "με τον κατάλληλο τρόπο". 


Παρότι η σχιζοφρένεια είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομούμενη, ο Kirkbride λέει πως είναι απίθανο η γενετική προδιάθεση από μόνη της, δηλαδή οι Σουηδοί να είναι γενετικά λιγότερο προδιατεθειμένοι να εμφανίσουν σχιζοφρένεια, να αποτελεί την μόνη εξήγηση. Προηγούμενες μελέτες έχουν πραγματοποιήσει άμεσες συγκρίσεις ανάμεσα σε μετανάστες και σε εκείνους που παρέμειναν στην πατρίδα τους και τα ευρήματα επιβεβαίωναν πως εκείνοι που μετανάστευσαν εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Η μελέτη του Kirkbride επεκτείνεται επί των ευρημάτων της συγκεκριμένης εδραιωμένης έρευνας και υποδεικνύει πως ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος για τους πρόσφυγες. 

 

Η θέση του Kirkbride είναι πως το περιβάλλον και η γενετική εξίσουν παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ψύχωσης. "Πρέπει να συνυπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο πέραν του γενετικού κινδύνου που πυροδοτεί την ψυχωτική εμπειρία." υποστηρίζει.  

Ο Amir Sariaslan, ερευνητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος δεν συνδεόταν με την μελέτη, προειδοποιεί ότι παρότι η μελέτη των προσφύγων δείχνει μια σχέση ανάμεσα στο καθεστώς του πρόσφυγα και την σχιζοφρένεια, ωστόσο δεν αποδεικνύεται η αιτία του αυξημένου κινδύνου. Το να γίνει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται και με άπειρους άλλους παράγοντες σύμφωνα με τον Sariaslan. "Οι παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος καταλήγει να ανήκει σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες θα μπορούσε να εξηγεί την ψύχωση και στην μελέτη δεν έκαναν τίποτα για να συμπεριλάβουν και αξιολογήσουν την διάσταση αυτή. Δεν μπορείς απλά να τυχαιοποιείς ανθρώπους σε μετανάστες, πρόσφυγες ή αυτόχθονες Σουηδούς" προσθέτει. 

 

Ο Sariaslan υπογραμμίζει ότι περίπου 70% με 80% των παραλλαγών της σχιζοφρένειας μπορούν να αποδοθούν σε γενετικούς παράγοντες και πως είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη τις γενετικές επιρροές εξετάζοντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι απόλυτα διακριτό καθώς οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν σε φαινομενικά περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το που επιλέγουν οι άνθρωποι να ζήσουν ή την βαθμολογία στις αξιολογήσεις τους.  


Τέλος, παρότι το πρότυπο της μελέτης δείχνει κατά μέσο όρο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένα αυξημένος κίνδυνος για μεμονωμένα άτομα. Η έρευνα δεν χρησιμεύει σχεδόν καθόλου στην κλινική πρακτική για την αξιολόγηση του ψυχωτικού κινδύνου ενός συγκεκριμένου ατόμου.  


Για τα εκατομμύρια των προσφύγων παγκοσμίως ωστόσο οι προϋποθέσεις αυτέ δεν αποτελούν παρηγοριά. Οι ακριβείς αιτίες μπορεί να είναι απροσδιόριστες, αλλά η μελέτη δείχνει πως οι πρόσφυγες μαζί με τα άλλα βάσανα τους παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. 

Στοιχεία από το Quartz

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM