Λένε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και γι’ αυτό μας είναι δύσκολο να... αθροίσουμε αυτές τις μικροχαρές και να εκτιμήσουμε φίλους, καταστάσεις και ευκαιρίες, στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον. Όμως, η επιστήμη – από παλιά ισχυρίζεται ότι η φυσική μας τάση να ευτυχήσουμε και επίσης η αισιοδοξία – είναι που μας κρατάνε ζωντανούς και μάχιμους και για να το αποδείξει αυτό χρησιμοποιεί ένα μικρό ψυχολογικό τεστ που γίνεται σε φοιτητές ψυχολογίας από το 1978.
Το τεστ δεν ρωτάει πολλά. Ούτε δύσκολα. Αποτελείται από 4 απλούστατες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και μεταξύ φίλων και είναι οι εξής:
Πόσο ευτυχισμένος /-η νιώθεις:
α) Σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου;
β) Όταν κουβεντιάζεις μ’ έναν φίλο;
γ) Όταν βλέπεις τηλεόραση;
δ) Όταν γελάς δυνατά με ένα αστείο;
Και μία τελευταία γενικόλογη:
αν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;
Μοιάζει παιδιάστικο το τεστ, όμως, όσες φορές έχει επιχειρηθεί σε ομάδες ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο, σε ανθρώπους που βίωσαν κάποιο σοβαρό ατύχημα ή πρόβλημα υγείας και σε ανθρώπους που συνέχιζαν ήσυχα την καθημερινότητα τους, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Γιατί; Διότι αυτοί που είχαν κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό σε κάποιο τυχερό παιχνίδι αξιολογούσαν την “ευτυχία” τους με 3,8 (!) και λιγότερο, όσοι είχαν επιβιώσει από κάποιο ατύχημα με 4, κάποτε και άνω του 4 και όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεχίζουν όμορφα και ήσυχα την καθημερινότητα τους, πολύ συχνά με 3, ίσως και χαμηλότερα.
Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την ευτυχία μας διαμορφώνεται τόσο από τις προσδοκίες μας και τα δυσάρεστα περιστατικά στη ζωή μας, όσο και από το πώς αντιδρούμε όταν πραγματοποιούνται οι ευχές μας και όταν επιβιώνουμε μέσα απ’ όσα απευχόμαστε…
Στοιχεία από τη Guardian
σχόλια