ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο «βιολοντσελίστας του Πούτιν» που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Panama Papers υποστήριξε ότι απλά βοηθούσε "νέους μουσικούς"

Ο «βιολοντσελίστας του Πούτιν» που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Panama Papers υποστήριξε ότι απλά βοηθούσε "νέους μουσικούς" Facebook Twitter
Οι δύο άντρες γνωρίζονται απ' τη δεκαετία του 1970
0

Ένας βιολοντσελίστας, ένα πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κι επικεφαλής μιας υπεράκτιας «αυτοκρατορίας» σύμφωνα με τα «Έγγραφα του Παναμά» υποστήριξε σήμερα ότι είναι ένας απλός «μαικήνας» που προσπαθεί να βοηθήσει εκατοντάδες νέους Ρώσους καλλιτέχνες, σε μια εκπομπή που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.


Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, ένας μουσικός η φιλία του οποίου με τον πρόεδρο Πούτιν χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών που περιείχαν εκατοντάδες έγγραφα της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το ICIJ, πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου με πρώτο τον Ρολντούγκιν απέκρυψαν στο εξωτερικό έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,75 δισεκατομμύρια ευρώ) σε τράπεζες και μυστικές εταιρείες. Ο μουσικός είναι ιδιοκτήτης εξωχώριων εταιρειών που συνδέονται με ρωσικές κρατικές εταιρείες.

Σε μια ωστόσο εκπομπή που προβλήθηκε σήμερα στο δίκτυο Rossia παρουσιάστηκε μια διαφορετική εικόνα του καλλιτέχνη, αυτή ενός παθιασμένου μουσικού και ενός μαικήνα που στήριζε έμπρακτα τα νέα ταλέντα της Ρωσίας.

Ο «βιολοντσελίστας του Πούτιν» που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Panama Papers υποστήριξε ότι απλά βοηθούσε "νέους μουσικούς" Facebook Twitter
Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν

Στο πρόγραμμα επισημαινόταν πόσο εκείνος δεν δίσταζε να ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αγοράσει από το εξωτερικό μουσικά όργανα για τους καλλιτέχνες του, ενώ επαναλαμβανόταν το βασικό επιχείρησμα του Κρεμλίνου σύμφωνα με το οποίο το σκάνδαλο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ενορχηστρωμένη μηχανορραφία των ΗΠΑ.

«Πηγαίνω στο εξωτερικό για να εκλιπαρήσω για αυτό και το άλλο (...)» είπε ο βιολοντσελίστας αναφερόμενος στις προσπάθειές του να ανακαινίσει τον Οίκο της Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης, έναν θεσμό που στηρίζει τους καλλιτέχνες της κλασσικής μουσικής.

«Επενδύουμε σε εκατοντάδες νέους μουσικούς» προσέθεσε ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι υπεράκτιες εταιρείες του κατάφεραν να καταγράψουν τόσο υψηλά κέρδη.

«Τα πάντα είναι ακριβά! Τα όργανα είναι ακριβά, οι καθηγητές είναι ακριβοί... τα πάντα είναι εξωφρενικά πολυδάπανα» σημείωσε ο μουσικός στη συνέντευξη που παραχωρούσε στον δημοσιογράφο του Rossia δείχνοντας του για παράδειγμα ένα βιολί Στραντιβάριους.

Από την πλευρά της η ρωσική αντιπολίτευση απάντησε με σκωπτική διάθεση στο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο ο Ρολντούγκιν επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό για την αγορά μουσικών οργάνων και η εφημερίδα Vedomosti έγραψε ότι οι εισαγωγές οργάνων το 2015 ανήλθαν στο ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο της Ρωσίας.
Ο βιολοντσελίστας κατέχει μετοχές της τράπεζας Rossia. Σύμφωνα με τα «Έγγραφα του Παναμά» τις υπεράκτιες εταιρείες του διαχειρίζονται πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν την τράπεζα.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ