ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Ο Ολιβιέ Πι ήταν υπέροχος!

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Ο Ολιβιέ Πι ήταν υπέροχος! Facebook Twitter
0

Η Miss Knife του Ολιβιέ Πι είναι υπέροχη. Ο Ολιβιέ Πι είναι μια υπέροχη Miss Knife. Η περιγραφή είναι εύκολη. Πρόκειται για ένα ντραγκ κουίν σόου. Αλλά δεν είναι ακριβώς ή μόνο αυτό. Ο Ολιβιέ Πι υποδύεται μια ντίβα στη σκηνή με 4 μουσικούς που "φυσάνε", και μας λέει 18 τραγούδια για τη ζωή των ηθοποιών, τους μοναχικούς έρωτες, τους χαμένους παράδεισους και τους εραστές στις τουαλέτες των σιδηροδρομικών σταθμών. Οι στίχοι είναι δικοί του και είναι 18 ποιήματα στην πραγματικότητα αυτά που ακούς, γιατί ο συγγραφέας τους σε αυτό τον κόσμο ανήκει, της ποίησης. Γιατί είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ομοφυλόφιλος που τολμά ανοιχτά να δηλώνει την άλλη του ταυτότητα, την προσωπικότητά του και αυτό κάνει το θέαμα, λίγο μαγικό, χαριτωμένο, πολύ προσωπικό και πολύ αληθινό. Επίσης πολύ κουλ, πολύ φυσικό. Εγραψα και ξαναλέω ότι ο Πι είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και ένας γενναίος άνθρωπος.

Στο σόου του έχει αντιγράψει τις ντίβες που αγαπά, τα πάθη και τους μοιραίους τους έρωτες, έχει προβάρει χιλιάδες φορές τις κινήσεις και τις πόζες, τις έχει αγαπήσει αλλά τις νικάει στο τέλος, γιατί ό,τι κάνει, συμβαίνει με το βλέμμα του καλλιτέχνη. Αν έχετε δει ντραγκ κουίν σόου, ξέρετε, ότι η υπερβολή δημιουργεί την εντύπωση. Το τράβηγμα των κινήσεων και των εκφράσεων. Ο Πι κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τα μαζεύει και τα μετράει. Αυτό το μέτρο που δεν είναι συγκρατημένο και ψεύτικο, τον κάνει συγκινητικό, κάποιες στιγμές και σπαρακτικό. Είναι η μεγάλη ντίβα στο σώμα ενός 49χρονου άντρα.Είναι μια διπλή σάτιρα, ένα διπλό σχόλιο. Είναι κρίμα που δε μπόρεσε να έχει την επαφή που ήθελε μαζί μας , γιατί το κοινό δεν ήταν γαλλόφωνο και δεν υπήρχε διερμηνέας στις μικρές παρλάτες πριν τα τραγούδια, ούτε στο κομμάτι του σόου, στο οποίο ρωτά το κοινό για τις σχέσεις με τους γονείς και τους εαυτούς μας. Ηταν μια κάπως αμήχανη στιγμή, αλλά την ξεπέρασε γιατί κατάλαβε. Θα την ξαναδώ αν την πετύχω κάπου τη Miss Knife. Ηταν 90 λεπτά υπέροχα. Ανάλαφρα. Εφταναν όμως πολύ βαθιά.

Μια σημείωση: Το χειμώνα, είδα στο Εθνικό Θέατρο το "βιτριόλι" του Γιάννη Μαυριτσάκη. Για μένα είναι το καλύτερο ελληνικό έργο που έχω διαβάσει και δει τα τελευταία χρόνια. Γιατί το περιεχόμενό του με απασχολεί βαθιά. Το κούφιο κέλυφος της οικογένειας, η σκοτεινή πλευρά της ομοφυλοφιλίας, ο χαοτικός κόσμος της εφηβείας. Το σκηνοθέτησε ο Ολιβιέ Πι. Εκανε μια παράσταση που φανέρωνε πολύ ανοιχτά όλες τις πτυχές του κειμένου. Χωρίς κανένα καθωσπρεπισμό. Χωρίς να λειαίνει τις γωνίες. Σκέφτομαι αυτή την παράσταση ακόμα. Οπως και τις τρεις άλλες παραστάσεις του Πι που έχω δει. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στο θέατρο, πολύ χαρισματική, αυτός ο καλλιτέχνης.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ