There is something about Tσελιος

There is something about Tσελιος Facebook Twitter
2

Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη για τον Τσέλιο και ξανά πίσω στις κουζίνες ταλαιπωρημένος από την άριστη ακτοπλοική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης (not) επέστρεψε κουρασμένος αλλά ανανεωμένος στην πόλη που αγαπούσε να ζει... Φυσικά στην πόλη δεν είχε αλλάξει τίποτα στην μια εβδομάδα που έλειψε. Τα έργα για το μετρό συνεχίζονταν εδώ και μια εικοσαετία (από τότε που άνοιξε την τρύπα ο Κούβελας αναρτώντας πινακίδα που έλεγε οτι τα έργα χρηματοδοτεί η Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης).

 

Με το που κατεβαίνει από το βαπόρι κάποιος τον χαιρετάει χαμογελώντας. "Γεια σου είσαι ο Τσελιος ο μάγειρας;"

"Τι έγινε ρε; Άρχισαν και με μαθαίνουν;" Σκέφτεται ο Τσέλιος. "Λες να ζω μέσα στα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που μου αναλογούν;"

Την επόμενη μέρα ακολούθησε ενα μήνυμα στο κινητό: "Όλα καλά, αλλά ποιός είναι αυτός ο Τσέλιος; Τι φάση;" Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε πως πρέπει ο κόσμος να μάθει μερικά πράγματα γι' αυτόν.

Δεν μασάει βέβαια απο δημοσιότητα ο Τσέλιος είναι σεμνός και ταπεινός. Θα έπρεπε όμως να δώσει το στίγμα του, να δείξει απο πού κρατάει η σκούφια του, πώς ξεκίνησε και πως εγκαταστάθηκε στις κουζίνες.

Το Τσέλιος δεν είναι το βαφτιστικό του. Είναι το επίθετο του. Έχει ένα πολύ κοινό όνομα και όλοι τον φωνάζουν με το επίθετο του. Αυτό έγινε εντονότερο από το στρατό και μετά. Αν κάποια στιγμή κάνει παιδί στην Κύπρο ο εγγονός του θα ονομαστεί Tσέλιος Τσέλιου και θα τελειώσει η ιστορία.

Έχει γεννηθεί στις αρχές τις δεκαετίας του ογδόντα, σε αστικό κέντρο, περνούσε όμως αρκετές ώρες στο χωριό της γιαγιάς του. Έζησε την ασπρόμαυρη τηλεόραση, τη Σαρανταποδαρούσα και τη Φρουτοπία. Θυμάται και μερικά παλιότερα παιδικά που είχε ακούσει από τις διηγήσεις των μεγαλύτερων παιδιών. Τα είχε - δεν τα είχε δει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πιά - έχουν περάσει και χρόνια.

Τον πρώτο χρόνο στα μικρά νήπια η μαμά του, του ετοίμαζε ένα σάντουϊτς με μερέντα και ένα ταπεράκι με αβγό βραστό με τυρί. Από λάθος, τα έτρωγε όλα μαζί και δεν του άρεσε καθόλου η γεύση.

Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να λυθεί αυτή η παρεξήγηση από την κυρία Δήμητρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν του αρέσουν τα γλυκά στοιχεία στο φαγητό.

Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψε ήταν σάντουϊτς με τόνο.

Είναι μάγειρας για λόγους βιοπορισμού. Αλλά για λόγους βιοπορισμού δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο.

Του αρέσει να τρώει την πέτσα από το κοτόπουλο.

Το αγαπημένο του φαγητό είναι το ζεστό ψωμί με τυρί και ντομάτα, οι ψητές μελιτζάνες, τα μακαρόνια με κεφτέδες στο φούρνο και τα γλυκά με υπερβολική σοκολάτα.

Καμιά φορά του αρέσει να πίνει μπύρες.

Όταν τον πιάνει η πείνα, πρέπει να φάει αμέσως. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις εκνευρίζεται.

Του αρέσει να μαγειρεύει, αλλά θα προτιμούσε να πήγαινει μία βόλτα καλύτερα.

 Βαθιά μέσα του πιστεύει πως το αστέρι Michelin θα τον βρει όπως η Ρούλα ανακάλυψε τον Ζαχαράτο. Τυχαία, σε ένα κομμωτήριο στην Πάτρα.

Όλο σχεδιάζει να κάνει ένα πολύπλοκο πιάτο με πολλές παρασκευές και τεχνικές. Τελικά βάζει όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και κάνει ένα μαγειρευτό τρέλα.

Το αγαπημένο του comfort food είναι κοφτό μακαρόνι με ζαμπονάκι κονσέρβας και κεφαλοτύρι και τουλούμπα από το φούρνο στη γωνία.

Για το τέλος, μια ευκολή καλοκαιρινή συνταγή όχι για κοπέλες και αγόρια που γύρισαν απο διακοπές και ντεμέκ κάνουν δίαιτα, αλλά επειδή την φτιάχνεις σε δέκα λεπτά και ταιρίαζει με  ενα παγωμένο ροζέ και μια καλή παρέα σε ενα δροσερό μπαλκόνι.

Ψητά λαχανικά με vinaigrette εσπεριδοειδών

 

 

Για τη σάλτσα

1 κόκκινο grapefruit. Το χυμό του

1 λεμόνι. Το χυμό του

1 lime. Το χυμό του

2 κ.σ. Σιρόπι ροδιού

Λίγο αλάτι

100 ml ελαιόλαδο

Χτυπάμε  όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου, το οποίο θα το προσθέσουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη σάλτσα.

Plus! Τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψητά είναι τέλεια, μη τα παραλείψετε.

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
"Τον πρώτο χρόνο στα μικρά νήπια η μαμά του, του ετοίμαζε ένα σάντουϊτς με μερέντα και ένα ταπεράκι με αβγό βραστό με τυρί. Από λάθος, τα έτρωγε όλα μαζί και δεν του άρεσε καθόλου η γεύση"χαχαχα..ενταξει λογικό το βρισκω(το να μην του αρεσει η γεύση,όχι το να τα τρωει όλα μαζι!)