Το site ενός αυτόχειρα και τα άγχη υστεροφημίας συνηθισμένων ανθρώπων

Το site ενός αυτόχειρα και τα άγχη υστεροφημίας συνηθισμένων ανθρώπων Facebook Twitter
2

O αθλητικογράφος Martin Manley αυτοκτόνησε στις 15 Αυγούστου ανήμερα των γενεθλίων του σε ένα πάρκινγκ στο Kansas. Ήταν 60 ετών. Ένα χρόνο πριν αποφάσισε να δημιουργήσει κρυφά από όλους ένα site αφιερωμένο στον ίδιο, και στην απόφαση του να αυτοκτονήσει. Το site προγραμματίστηκε από τον ίδιο να ανέβει λίγο μετά την αυτοκτονία του. Έτσι και έγινε.

Το www.MartinManleyLifeandDeath.com έμεινε ενεργό για 24 ώρες. Η Yahoo αποφάσισε ότι έπρεπε να το κατεβάσει. Μια ιδέα για αυτό μπορείτε να πάρετε εδώ από κάποιον που πρόλαβε να αποθηκεύσει κάποιες απο τις ενότητες του.

Έγραψε πως ήταν απόλυτα υγιής και ευτυχισμένος. Χωρίς οικονομικά προβλήματα, δίχως κατάθλιψη, ότι είχε χόμπι και δεν ένιωθε μοναξιά. Απλά αποφάσισε πως τα 60 χρόνια ήταν αρκετά για να ζήσει, καθώς η παραγωγική του ηλικία ήταν παρελθόν, ενώ φοβόταν την αδυναμία των γηρατειών.

«Δεν ήθελα να πεθάνω. Αν μπορούσα με ένα μαγικό ραβδί να εξασφαλίσω ότι θα ζήσω ως τα 200 μου, θα το έκανα. Δυστυχώς δεν έχω αυτή την επιλογή. Αφού λοιπόν ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, το ερώτημα ήταν ένα: Θέλω να ζήσω όσο περισσότερο μπορώ ή να διαλέξω το χρόνο και τον τρόπο του θανάτου μου; Αυτή ήταν η επιλογή μου», έγραψε στο site.

Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην είδηση ήταν αυτή η δήλωση του: «Όταν πεθάνει κανείς, τον θυμούνται με λίγες γραμμές στον επικήδειο που δημοσιεύεται την επόμενη ημέρα, όταν πλέον είσαι πολύ μεγάλος για να ενδιαφέρει κάποιον το ότι πέθανες. Ή μπορεί να σε θυμούνται για χρόνια με ένα site σαν αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή μου»

Ήθελε να τον θυμούνται με ένα site, το οποίο κατέβηκε μέσα σε 24 ώρες. Διάβασα κάποια σχόλια που έλεγαν ότι η πράξη του είναι «κουλ» κάποια άλλα που τον κατηγορούσαν για νάρκισσο, άλλοι έγραφαν ότι είναι το πιο πρωτότυπο σημείωμα αυτοκτονίας.

Το site ενός αυτόχειρα και τα άγχη υστεροφημίας συνηθισμένων ανθρώπων Facebook Twitter

Εμένα πάλι μου φάνηκε ότι η πράξη του συμπυκνώνει όλη την ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης. Την μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να τον θυμούνται μετά το θάνατο του έστω και μέσω της ψηφιακής ζωής. Η μνήμη όμως δεν έχει να κάνει με ψηφία. Αυτό που κρατάει «ζωντανό» έναν άνθρωπο μετά το θάνατο του είναι οι μνήμες των ανθρώπων που έζησαν κοντά του. Χάνεται οριστικά όταν γίνουν χώμα και αυτοί. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Αυτοί που έχουν ξεφύγει από το μέσο όρο και το έργο τους (καλλιτεχνικό, επιστημονικό, συγγραφικό κ.τ.λ) τους κρατάει ζωντανούς αιώνες μετά το θάνατο τους.

Αυτοί μένουν ζωντανοί στις μνήμες των ανθρώπων μέσω του έργου τους. Συνεχίζουν να απασχολούν τον κόσμο και να έχουν ένα δυναμικό παρόν στις συζητήσεις των ανθρώπων. Τόσο στην πραγματική όσο και στην ψηφιακή ζωή. Δείτε μόνο τις σελίδες στο ίντερνετ που είναι αφιερωμένες σε διάφορες προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία με το έργο τους, στις καινούριες ειδήσεις που βγαίνουν για αυτούς δεκαετίες μετά τον θάνατο τους, στα βιβλία που κυκλοφορούν, στα άγνωστα κομμάτια της ζωής τους που έρχονται στο φως χρόνια μετά το θάνατο τους. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι με άγχη υστεροφημίας όπως ο Martin Manley πρέπει να συνηθίσουν την πραγματικότητα: Θα μείνουν στην μνήμη μόνο των ανθρώπων που συνδέθηκαν ουσιαστικά μαζί τους μέχρι να γίνουν χώμα και αυτοί.

Υ. Γ

O Martin Manley έκανε και μια ψηφιακή πλάκα. Έδωσε οδηγίες στο site για την εύρεση ένα κουτιού με νομίσματα αξίας 200.000$ τα οποία υποτίθεται ήταν κρυμμένα σε κάποιο πάρκο. Δεκάδες άτομα έσπευσαν για να βρουν το θησαυρό ο οποίος αποδείχθηκε άνθρακας: Τα είχε δωρίσει λίγες μέρες πριν το θάνατο του. Αυτό μάλιστα το βρήκα «κουλ»! Έπρεπε να πεθάνει για να κάνει αυτη την ωραία πλάκα;

 

Υ.Γ2

Με τόσο υπαρξιακά άγχη στο παρόν μένει σε κάποιους χρόνος να σκεφτούν τι θα γίνει αφού πεθάνουν; Μου φαίνεται τρελό.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Περίπτωση Λιαντίνης.Όσον αφορά την υστεροφημία, το έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα ο Γούντυ Άλλεν."I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying"και"I don't want to live on in the hearts of my countrymen; I want to live on in my apartment"