Πλούσιοι και ισχυροί ανακοινώνουν: Έρχονται τα ρομπότ για να πάρουν τις δουλειές σας

Πλούσιοι και ισχυροί ανακοινώνουν: Έρχονται τα ρομπότ για να πάρουν τις δουλειές σας Facebook Twitter
3

Μερικοί από τους πλουσιότερους, ευφυέστερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο είχαν ένα μήνυμα να μεταφέρουν σε εμάς καθώς συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν επείγοντα παγκόσμια θέματα: Έρχονται τα ρομπότ.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιδρύματος Milken στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, τουλάχιστον τέσσερις συζητήσεις εως τώρα είχαν ως θέμα την τεχνολογία που υποκαθιστά εργασίες σε τομείς από τις αγορές έως την εξόρυξη - και, το σημαντικότερο, δουλειές.

"Τα περισσότερα οφέλη που βλέπουμε από την αυτοματοποίηση σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα και λιγότερα σφάλματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όντως μειώνει και τις θέσεις εργασίας", είπε χθες σε συζήτηση ο Μάικλ Τσούι, συνεργάτης του Ιδρύματος McKinsey Global.

Το τετραήμερο συνέδριο, που ξεκίνησε την Κυριακή, το παρακολουθούν 3.500 άτομα μόνο με πρόσκληση. Το θέμα του είναι "Το μέλλον της ανθρωπότητας".

Η τεχνολογία δεν έχει απλώς εξαλείψει τις χαμηλόμισθες δουλειές που απαιτούν λίγα προσόντα, είπαν μερικοί από τους 700 ομιλητές. Αναφέρθηκαν σε ρομπότ που οδηγούσαν φορτηγά σε μερικά ορυχεία της Αυστραλίας, σε δικηγορικά προγράμματα για εταιρείες τα οποία αντικαθιστούν προσωπικό με μεταπτυχιακές σπουδές που εξετάζουν χιλιάδες εγγράφων πριν από δίκες, και, στην Γουόλ Στριτ, την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως διεκπεραιώνονταν από τραπεζίτες με πτυχία MBA ή με ντοκτορά.

"Οποιουδήποτε η εργασία αφορά τη μεταφορά στοιχείων από ένα λογιστικό φύλλο σε άλλο (...), αυτό θα αυτοματοποιηθεί", είπε ο Ντάνιελ Νάντλερ, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης χρηματοοικονομικών στοιχείων Kensho, η οποία ανήκει εν μέρει στον όμιλο Goldman Sachs. "Η Goldman Sachs θα εξακολουθεί να υπάρχει σε 10 χρόνια, η JP Morgan επίσης", είπε, αναφερόμενος στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, "απλώς θα είναι πολύ πιό αποδοτικοί όσον αφορά τη λειτουργική απόδοση και τον αριθμό υπαλλήλων".

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδων άτομα τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις όπως η διαπραγμάτευση ομολόγων έχουν γίνει λιγότερο κερδοφόρες. Υπό την τεράστια πίεση από επενδυτές να βελτιώσουν τα κέρδη τους αλλά χωρίς να μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις τους κατά πολύ, οι τράπεζες συνεχώς στρέφονται στην τεχνολογία για να μειώσουν το κόστος τους.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup τον Μάρτιο, οι εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως προέβλεψε η έκθεση, οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα μειωθούν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις προέβλεψαν ότι η επιρροή της τεχνολογίας θα γίνει αισθητή πολύ πιό πέρα από την Γουόλ Στριτ. Ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας και επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε ότι ενώ η οικονομία που βασίζεται σε μη μόνιμο προσωπικό έχει δημιουργήσει προσωρινές δουλειές για ελεύθερους επαγγελματίες, το επόμενο βήμα θα είναι να τις καταργήσει. Ως παράδειγμα έδωσε την υπηρεσία ταξί Uber, η οποία επενδύει μεγάλα ποσοστά στην κατασκευή αυτοκινήτων τα οποία δεν χρειάζονται οδηγό.

Ο Ντέιβιντ Σίγκελ, συνδιευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου Two Sigma, επέρριψε στην τεχνολογία την ευθύνη για τα προβλήματα εισοδήματος που έχουν οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. "Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες στασιμότητας των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης είναι ουσιαστικά τα έξυπνα προγράμματα υπολογιστών", είπε ο Σίγκελ κατά τη διάρκεια μιάς συζήτησης περί της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM