PERCIVAL EVERETT: ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ

Η βίαιη πλευρά της Αμερικής, με τον κυρίαρχο ρατσισμό και το νεοσυντηρητισμό, ξεγυμνώνεται στο βιβλίο του Πέρσιβαλ Έβερετ. Η χαμηλόφωνη, ελλειπτική γραφή του αποκαλύπτει την ανοιχτή πληγή που αποτελούν οι σεξουαλικές και φυλετικές διακρίσεις για την «υπερδύναμη».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ,21.5.2008

Καιρός ήταν. Η Αμερική αδυνατεί πια να κρυφτεί πίσωαπό το προσωπείο της υπερδύναμης και από την illustration πλάνη της βιομηχανίας του θεάματος. Όλο και περισσότεροιδημιουργοί, συνήθως οι πιο σοβαροί, αποκαλύπτουν τη σκοτεινή φύση μιας χώραςπάσχουσας από τις χρόνιες αρρώστιες της προκατάληψης, της θρησκοληψίας, τουρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο συγγραφέας Πέρσιβαλ Έβερετ, διευθυντής σήμερα του Τμήματος ΑγγλικήςΦιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο μυθιστόρημά τουΠληγωμένοι καταγράφει με τρόπο χαμηλόφωνο, υπαινικτικό, την πιο άγρια καιαλλόκοτη πλευρά της ζωής στην αμερικάνικη ενδοχώρα.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας του είναι ο Τζον Χαντ, μαύρος, φιλότεχνος, μεσπουδές Ιστορίας της Τέχνης στο Μπέρκλεϊ. Κουρασμένος από τη ζωή στημεγαλούπολη, ο σαραντάχρονος ήρωας αποφασίζει να ζήσει ήρεμα, ως εκπαιδευτήςαλόγων πια, κοντά στη φύση. Εστία του ειδυλλιακού του παράδεισου είναι τοράντσο του ηλικιωμένου και ετοιμοθάνατου θείου του στα ορεινά του Ουαϊόμινγκ.

Η υποψία ότι ο συγγραφέας επιχειρεί να ενορχηστρώσει ένα μετα-new age, οικολογικό γουέστερν για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τοφυσικό περιβάλλον γρήγορα καταρρίπτεται. Από τις πρώτες σελίδες ο ελλειπτικός,σχεδόν συνωμοτικός τρόπος με τον οποίο ο Εverett περιγράφει τη βασανιστική ηρεμία της φύσης, τηβαθιά τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης του Τζον Χαντ απέναντι στα άλογακαι στον γέρο θείο του, εντείνουν ένα αδιόρατο αίσθημα απειλής.

Σιγά σιγά η εικόνα του ιδανικού περιβάλλοντος «μολύνεται» από την άρρωστη καιμισερή ανθρώπινη φύση. Το γεγονός που διαταράσσει την ύποπτη ηρεμία τηςαμερικάνικης επαρχίας είναι ο άγριος ξυλοδαρμός, μέχρι θανάτου, ενός νεαρού γκέιστην έρημο. Λίγες μέρες αργότερα, ένας Ινδιάνος κτηνοτρόφος θα διαπιστώσειέντρομος την άγρια δολοφονία ορισμένων ζώων από το κοπάδι του. Τα τραγικάγεγονότα, πράξεις μίσους, όπως όλα δείχνουν, μιας σκοτεινής και αδίστακτηςομάδας νεοναζιστών, θα κλονίσουν τον εύθραυστο κόσμο του Τζον Χαντ. Προηγήθηκεο απρόσμενος θάνατος της γυναίκας του σε ατύχημα με άλογο. Αυτό ήταν και τοπρώτο ισχυρό ρήγμα που ώθησε τον Χαντ να επαναξιολογήσει τις βασικές αποφάσειςτου για τη ζωή. Η μοίρα του επιφυλάσσει όμως ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα. Η άφιξητου Ντέιβιντ -ο ομοφυλόφιλος γιος του παλαιού συμφοιτητή του από το Μπέρκλεϊ-στο ράντσο του Ουαϊόμινγκ θα αλλάξει με τον πιο δραματικό τρόπο τη ζωή του καιθα τον φέρει αντιμέτωπο με την πιο άσπλαχνη και τυφλωμένη από μίσος πλευρά τωνανθρώπων.

Ακόμα και με αναγνωρίσιμη την αμηχανία του συγγραφέα, κυρίως σε ό,τι αφορά τηντελική έκβαση της ιστορίας του, το βιβλίο του Εverett είναι από τα πιο ειλικρινή και δυνατάμυθιστορήματα που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια για τις ανοιχτές πληγές των φυλετικώνκαι σεξουαλικών διακρίσεων στη σύγχρονη Αμερική.

Σκοτεινή ενδοχώρα

Σκοτεινή ενδοχώρα

Εκδόσεις: Πόλις
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς
Σελίδες: 280
Τιμή: 16