ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο ΤΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΕΒΑΡΑ

«Τσάο, ο γουρουνάκος σου» υπογράφει ο Τσε Γκεβάρα σε μια από τις επιστολές του προς τη θεία του. Αυτές και πολλές άλλες εκπλήξεις από την κατάδυση στην πραγματική ζωή του Τσε Γκεβάρα επιφυλάσσει το λεύκωμα « Ο Τσε από τον Γκεβάρα» (εκδόσεις Τόπος).

LifO Newsroom,3.12.2008

«Ένιωσα το σύγκρυο τηςθύμησης...» έγραφε στο ημερολόγιό του οΤσε Γκεβάρα. Το σύγκρυο αυτό διαπερνάτο λεύκωμα O Τσε από τον Γκεβάρα πουκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος,συλλέγοντας φωτογραφίες, επιστολές,ποιήματα, αποσπάσματα ημερολογίου καισυνεντεύξεις του Τσε. Η κοσμοθεωρία του«εκείνο το αναρχικό πνεύμα που με κάνεινα ονειρεύομαι ορίζοντες», οι ανακουφιστικέςενασχολήσεις «ένας αδηφάγος αναγνώστης,»οι εμμονές «έχετε εμπιστοσύνη, ο Θεόςείναι Αργεντινός», η αυτοκριτική «είμαιένας αισιόδοξος μοιρολάτρης», η αναδρομήσε όσα τον καθόρισαν, «η ζωή μου υπήρξεένα πέλαγο από αντικρουόμενες αποφάσεις»παρουσιάζονται στην πιο εύγλωττη καιπροσωπική αφήγηση της ζωή του. Πρωτίστωςανακαλύπτουμε τον ταξιδιώτη Τσε, με τηνανήσυχη ματιά καταγραφής της πραγματικήςζωής. Γνωρίζουμε ήδη τον επαναστάτη,αλλά μέσω του βιβλίου εστιάζουμε σταδύο εγώ του, για τα οποία γράφει ότιπαλεύουν μέσα του «ο κοινωνικόςμεταρρυθμιστής και ο ταξιδιώτης».

Τολεύκωμα Ο Τσε από τον Γκεβάρα των εκδόσεωνΤόπος προέκυψε από τη στενή συνεργασίατου κέντρου μελετών «Τσε Γκεβάρα» μετην οικογένειά του, ενώ η επιλογή τωνκειμένων και ο πρόλογος είναι του VictorCasaus. Στο αρχειακό υλικότου βιβλίου στηρίχτηκε ο ΣτίβενΣόντερμπεργκ για την ταινία του Τσε.

*Χαιρετισμός από επιστολή του στις 10 Μαΐου του 1954. 

Αγκαλιές ζεστές και μουσκεμένες*

Αγκαλιές ζεστές και μουσκεμένες*

Εκδόσεις: Τόπος
Μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης
Σελίδες: 310
Τιμή: 33