ΜΩΡΙΣ ΣΙΑΚΚΗΣ: LET THE ROCK STORIES ROLL: Λονδίνο 1954-2004, Μια περιήγηση σε μουσικές στιγμές και ιστορικούς χώρους

Σε ιδιαίτερες στιγμές στην ιστορία του rock και των μουσικών ρευμάτων που καθορίστηκαν από αυτό ανατρέχει ο Μωρίς Σιακκής στο βιβλίο του «Let the Rock Stories Roll» (εκδόσεις Ποταμός).

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ,21.1.2009

To Letthe Rock StoriesRoll: Λονδίνο 1954-2004, Μιαπεριήγηση σε μουσικές στιγμές καιιστορικούς χώρους πραγματοποιεί μιααναδρομή στην ιστορία του rock και άλλωνμουσικών ειδών που αναπτύχθηκαν παράλληλαμε αυτό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μιαδιάδοχη κατάσταση. Το υλικό καλύπτειμια περίοδο είκοσι χρόνων, από το 1954 ωςτο 2004, και, όπως μας πληροφορεί ο ίδιοςο συγγραφέας στην κατατοπιστική καιελαφρώς απολογητική εισαγωγή του,προέρχεται κυρίως από δευτερογενήέρευνα.

Η αναδρομή έχει ιστορικόχαρακτήρα, με την ευρεία όμως έννοια.Τα γεγονότα που συνθέτουν το λεύκωμαπαρατίθενται σε χρονολογική σειρά μεν,δεν έχουν όμως σε καμία περίπτωση τοχαρακτήρα μιας ιστορικής καταγραφής.Εξάλλου, ο συγγραφέας το διευκρινίζειαπό την αρχή: «Το βιβλίο που κρατάτεείναι η αποτύπωση της ιστορικής σημασίαςκάποιων χώρων στο Λονδίνο, οι οποίοιφιλοξένησαν καθοριστικές στιγμές στηνιστορία του rock'n'rollκαι, κατά κάποιον τρόπο, έπαιξαν το δικότους ρόλο στην εξέλιξή του (...) Το επίκεντροαυτού του βιβλίου είναι αυτό που θααποκαλούσαμε στα αγγλικά "Londonrock'n'rolllandmarks"». Με αφορμή τοΛονδίνο λοιπόν και κάποιους χώρουςσημαίνοντες για τον κόσμο της μουσικής,ο Σιακκής επιλέγει να φωτίσει ορισμένεςπεριόδους με γεγονότα και στιγμές απότη ζωή των καλλιτεχνών, λιγότερο ήπερισσότερο γνωστά, λιγότερο ή περισσότεροαναμενόμενα. Όπως δηλαδή διαβάζουμεπληροφορίες που τοποθετούν διάσημουςπλέον καλλιτέχνες και συγκροτήματα στοχάρτη της παγκόσμιας μουσικής σκηνήςή λεπτομέρειες από την προσωπική τουςζωή άμεσα συνδεδεμένες με τη μουσικήτους εξέλιξη, με τον ίδιο τρόπο θαδιαβάσουμε ιστορίες για ατζέντηδες καιγι' αναπάντεχα περιστατικά, όπως ηπερίπτωση του ιπτάμενου γουρουνιού που«δραπέτευσε» το 1976 κατά τη διάρκειαφωτογράφισης για το άλμπουμ των PinkFloyd Animals,ταξίδεψε μέχρι τη Γαλλία και επέστρεψε.

Γραμμένο σε χρόνοενεστώτα και κινούμενο πάντα στο ύφοςτης δημοσιογραφικής καταγραφής καιέκθεσης των γεγονότων, το λεύκωμαγράφεται με άξονα τον τόπο κι αποκτάένα ντοκιμαντερίστικο στυλ, που ενισχύεταικαι από το ότι κάθε κείμενο συνοδεύεταιαπό τη φωτογραφία του μέρους όπου συνέβητο γεγονός. Ο αναγνώστης παρακολουθείεπεισόδια που σηματοδότησαν την αρχήκάποιου μουσικού ρεύματος, την αρχήμιας καριέρας, ή που σήμαναν το τέλοςτης - κι αν ενδιαφερθεί περαιτέρω, μπορείνα συμβουλευτεί τις πηγές που παρατίθενταιπάντα, στο τέλος κάθε κειμένου. Κάπωςέτσι η ανάγνωση γίνεται ευχάριστη κιενδιαφέρουσα, επιτυγχάνοντας αυτό πουεξαρχής δηλώνει στην εισαγωγή ο συγγραφέαςως βασικό του στόχο στη συγγραφή αυτούτου λευκώματος, να μεταφέρει «τι είδανκαι τι άκουσαν συγκεκριμένοι γεωγραφικοίχώροι και ποιες ανθρώπινες ιστορίεςπου έχουν σχέση με το ροκ συνδέονται μετους χώρους αυτούς».

Η τοπογραφία του rock

Η τοπογραφία του rock

Εκδόσεις: Ποταμός
Σελίδες: 261
Τιμή: 31,50