ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΡΑΝΓΚΕΜ: ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΦΩΤΙΑ

Μια επαναστατική, συναρπαστική θεωρία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από τις εκδόσεις ΑΒΓΟ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΤΩ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ,26.5.2010

Από τότε που ο Δαρβίνος έγραψε την Καταγωγή των ειδών, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει αποδοθεί στην ευφυΐα και την προσαρμοστικότητά μας. Στο Παίρνοντας φωτιά, ο διάσημος επιστήμονας Ρίτσαρντ Ράνγκεμ, καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ, επιμελητής της συμπεριφορικής βιολογίας πρωτευόντων στο Μουσείο του Πίμποντι και διευθυντής του Kibale Project για τους χιμπατζήδες στην Ουγκάντα, παρουσιάζει και τεκμηριώνει μια προκλητική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική εξήγηση: ότι η επιτυχία της εξέλιξής μας οφείλεται στη μαγειρική.

Ο Ράνγκεμ αναπτύσσει μια θεωρία που φέρνει επανάσταση τόσο στην ανθρωπολογία όσο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη διατροφή μας, στη σχέση μας με το φαγητό, και στη σημασία της μαγειρικής για τον πολιτισμό μας. Αποδεικνύει ότι η μετάβαση από την ωμοφαγία στο μαγειρεμένο φαγητό ήταν ο παράγοντας-κλειδί στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Η σπίθα για τη γέννηση της ανθρωπότητας άναψε όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά. Από τη στιγμή που άρχισαν να μαγειρεύουν την τροφή τους, η ανθρώπινη πεπτική οδός μίκρυνε και ο εγκέφαλος μεγάλωσε. Ο χρόνος που κατανάλωναν μέχρι τότε για να μασήσουν και να χωνέψουν τη σκληρή ωμή τροφή, μπορούσε τώρα να επενδυθεί στο κυνήγι ή τη συντήρηση του καταυλισμού. Η μαγειρική έγινε η βάση για τον γάμο, γέννησε την ιδέα της οικιακής οικονομίας αλλά και τον καταχωρισμό της εργασίας με βάση το φύλο.

Το Παίρνοντας φωτιά είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που ρίχνει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο γίναμε άνθρωποι, στις διατροφικές μας συνήθειες και σε ένα ζωτικό αλλά παραγνωρισμένο στοιχείο που μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα: τη μαγειρική.

Πώς η μαγειρική μας έκανε ανθρώπους

Πώς η μαγειρική μας έκανε ανθρώπους

Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Μετάφραση: Γιάννης Δήμας
Σελίδες: 280
Τιμή: 17