H χρήση smartphone στο σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προσωρινή τύφλωση

H χρήση smartphone στο σκοτάδι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προσωρινή τύφλωση Facebook Twitter
0

Η συχνή χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, λίγο πριν κοιμηθεί κανείς, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όρασης έως και προσωρινή τύφλωση από το ένα μάτι.

 Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο τέτοιες ασυνήθιστες περιπτώσεις γυναικών στη Βρετανία, μιας 22χρονης και μιας 40χρονης, που είχαν τη συνήθεια να «τσεκάρουν» κάθε και λιγάκι το κινητό τους, ενόσω ήσαν ξαπλωμένες.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Γκόρντον Πλαντ του Νοσοκομείου Μούρφιλντ του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", δήλωσαν ότι και οι δύο γυναίκες παραπονιούνταν για επαναλαμβανόμενα επεισόδια παροδικής απώλειας όρασης, που διαρκούσαν έως 15 λεπτά και εμφανίζονταν το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

 Παρά τις πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο πρόβλημα. Όμως στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι «ένοχο» ήταν το smartphone. Οι γυναίκες είχαν τη συνήθεια να ξαπλώνουν στο πλευρό και να βλέπουν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη του κινητού τους με το ένα μάτι, ενώ το άλλο ήταν σκεπασμένο από το μαξιλάρι.

 Όπως είπε ο Πλαντ, «αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι προσαρμόζεται στο σκοτάδι, με συνέπεια να προκαλείται παροδική απώλεια όρασης από το πρώτο μάτι, όταν κλείνει η συσκευή, εωσότου και αυτό το μάτι προσαρμοσθεί στο σκοτάδι».

Πάντως, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ,  η τύφλωση λόγω κινητού είναι αβλαβής και δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν κανείς ασχολείται με το κινητό του μέσα στο σκοτάδι, πρέπει να έχει και τα δύο μάτια του ανοιχτά. Παραμένει πάντως ασαφές πόσοι «μονόφθαλμοι» χρήστες κινητού μέσα στο σκοτάδι μπορούν να πάθουν τέτοια πρόσκαιρη απώλεια όρασης και κατά πόσο τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM