Λεωνίδας Ιωσηφίδης
Εμπόριο αυγών
Σωκράτους 8, Αθήνα
—Πόσο καιρό διατηρείται φρέσκο ένα αυγό;
Για δύο εβδομάδες από την ημέρα που γεννήθηκε θεωρείται φρέσκο. Γενικά, το αυγό μπορεί να κρατήσει εκτός ψυγείου μέχρι έναν μήνα.
—Χρειάζεται ψυγείο;
Ναι, γιατί έτσι θα διατηρηθεί περισσότερο. Απλώς, καλό είναι, όταν το βγάλουμε από το ψυγείο και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να μην το ξαναβάλουμε στο ψυγείο.
—Τι σημαίνει η σφραγίδα πάνω στο αυγό;
Όλα τα αυγά πρέπει να έχουν πάνω τους μια σφραγίδα. Η σφραγίδα πιστοποιεί τον παραγωγό ως κατάλληλο.
—Είναι αλήθεια ότι τα αυγά προκαλούν χοληστερίνη;
Όχι, αν κάποιος τα καταναλώνει με μέτρο. Τα αυγά είναι πηγή καθαρής πρωτεΐνης και πολλών θρεπτικών συστατικών. Δύο βραστά αυγά την ημέρα είναι ιδανική ποσότητα για να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες του οργανισμού.
—Ποια η διαφορά μεταξύ βιολογικού αυγού και αυγού ελευθέρας βοσκής;
Τα ελευθέρας βοσκής προέρχονται από κότες που εκτρέφονται σε χώρο με ορισμένο αριθμό ορνίθων ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα βιολογικά από κότες που εκτρέφονται με τροφές που παράγονται βιολογικά.
—Γιατί έχουν διαφορετικά χρώματα;
Επειδή είναι από διαφορετικές ποικιλίες κότας. Τα άσπρα είναι τα πιο σπάνια, οι Γάλλοι τουρίστες ξαφνιάζονται όταν τα βλέπουν, γιατί στη Γαλλία δεν έχουν τέτοια. Στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει να τα σταματήσουν και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε άσπρα αυγά.
—Πόση ώρα θέλει για να γίνει το βραστό αυγό;
Ανάλογα την εστία. Στο γκάζι θα βράσει πιο γρήγορα απ' ό,τι στο μάτι. Για να γίνει μελάτο, θα πρέπει να βράσει 3 λεπτά, για να γίνει μέτρια μελάτο θέλει 5 λεπτά και για να γίνει σφιχτό θέλει 7 λεπτά.
σχόλια