«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου βρίσκονται στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα από το 1865 και παραμένουν στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά της.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Ο παππούς Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά Μαρουλία Καραμαλέγκου, που καταγόταν κι αυτή από τη Σαντορίνη.

Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο Γιώργος Δαμίγος ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή για τον τηγανητό της μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Όσο θα περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο.

Έπειτα, το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Ούτε μπίρα προσθέτουμε ούτε μαγιά. Τον τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι, έτσι ώστε να είναι χρυσαφένιος, αφράτος σαν χιόνι και τραγανός.

Αυτό, άλλωστε, είναι που τον καθιέρωσε ως σήμα κατατεθέν της ταβέρνας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, δεν γίνεται τόσο δυνατή όσο παλιά, μια και γούστα έχουν αλλάξει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να σοκάρονται γευστικά οι τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν τη περίφημη σπεσιαλιτέ» λέει ο κ. Ισίδωρος Χατζηκυριάκος.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το υπόγειο κουτούκι λειτουργεί και ως μια μηχανή του χρόνου, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εσωτερικά.

Ο χώρος αποτελείται από τρεις μικρές αίθουσες. Τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί είναι ακόμα εκεί, όπως και οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του – ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν.

Πλάι σε αυτές υπάρχουν και σκίτσα ξένων δημοσιογράφων αλλά και μια φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας.

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας.

Τη μέρα της 25ης Μάρτιου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο υπόγειο κουτούκι και δεν δέχονται κρατήσεις.

Όσο θα περιμένετε, λοιπόν, να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3220395

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT