Κατακρημνίζονται οι τουρκικές μετοχές- Πτώση 4,8% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Κατακρημνίζονται οι τουρκικές μετοχές- Πτώση 4,8% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης Facebook Twitter
0

Διευρύνθηκε στο 4,8% η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες τις πιθανές συνέπειες για την Τουρκία από την απόπειρα του πραξικοπήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times.


Η κατρακύλα 4,8% του χρηματιστηριακού δείκτη μετοχών Istanbul 100 είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο δείκτης μειώθηκε 2,5% με το άνοιγμα της αγοράς σήμερα και συνεχίζει έκτοτε να υποχωρεί. Μόνο δύο μετοχές του δείκτη κινούνται ανοδικά. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωνε η μετοχή της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Ipek Dogal (-18,1%), ενώ βουτιά 12,3% έκανε η μετοχή του μεγαλύτερου αεροπορικού οργανισμού της χώρας, TAV Airports Holding. Πτώση 11,7% σημείωνε η μετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι.


Ο οίκος S&P ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τόσο τις μεσοπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την απόπειρα πραξικοπήματος στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, την πιθανή αντίδραση των ξένων επενδυτών και τις πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Μάιο για το τουρκικό αξιόχρεο, ο S&P αναθεώρησε τις προοπτικές του σε «σταθερές». Σε μία άλλη έκθεσή του, στις αρχές αυτού του μήνα, ο οίκος είχε σημειώσει ότι θεωρεί πως η Τουρκία αποτελεί έναν «αρκετά υψηλό» γεωπολιτικό κίνδυνο.

Υποβάθμιση από την Goldman Sachs- Απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες για να στηριχθεί η λίρα

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τη λίρα το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι το τουρκικό νόμισμα θα υποτιμηθεί στο επίπεδο των 3,10 λιρών ανά δολάριο στους επόμενους τρεις μήνες, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για ισοτιμία 2,95 λιρών ανά δολάριο. «Αν και το άμεσο επίπεδο αβεβαιότητας μειώθηκε δραματικά μετά την αποτυχία της κατάληψης της εξουσίας (από τους πραξικοπηματίες) και ένα νέο πραξικόπημα φαίνεται απίθανο, αναμένουμε ότι το επίπεδο του πολιτικού κινδύνου θα παραμείνει υψηλό και επομένως θα έχει επιπτώσεις για την οικονομία», σημείωσε σε έκθεσή του οικονομολόγος της Goldman με έδρα τη Μόσχα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, Τούρκοι πολιτικοί δήλωσαν χθες ότι θα προσφέρουν απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και θα στηρίξουν τη λίρα, αίροντας τους περιορισμούς στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι εμπορικές τράπεζες ως ενέχυρα. Αν και η απόπειρα πραξικοπήματος πιθανόν θα έχει αρνητική επίπτωση στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι τώρα πιο εύκολο να υλοποιηθούν, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg HT από την 'Αγκυρα. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg την Παρασκευή, είναι για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου δανεισμού μίας ημέρας. Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο αυτό κατά 175 μονάδες βάσης φέτος, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού, στηρίζοντας ένα ράλι των τουρκικών στοιχείων ενεργητικού. Η απόδοση των τουρκικών 5ετών ομολόγων μειώθηκε περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης αναδυόμενης χώρας φέτος, με εξαίρεση την Ινδονησία και τη Βραζιλία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM