Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της

Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της Facebook Twitter
1

Το πανεπιστήμιο του Al Qarawiyyin στη Φεζ του Μαρόκου ιδρύθηκε από τη μουσουλμάνα Fatima Al-Fihri, το 859 μ.Χ. και από πολλές ιστορικές πηγές θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου και το μοναδικό που λειτουργεί απρόσκοπτα για περισσότερους από 11 αιώνες.

Η υπέροχη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου αποτέλεσε για αιώνες φωτεινό φάρο γνώσης για χιλιάδες λόγιους, ποιητές και θεολόγους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο σε ερευνητές.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, μία άλλη γυναίκα, η Καναδομαροκινή αρχιτέκτονας Aziza Chaouni αποφάσισε να κάνει μία ριζική ανακαίνιση στον υπέροχο χώρο της βιβλιοθήκης, με μία από τις πτέρυγες της να ετοιμάζεται να ανοίξει για το κοινό μέσα στη χρονιά. 

Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της Facebook Twitter

Η βιβλιοθήκη στεγάζει μία πλούσια συλλογή από 4.000 σπάνια βιβλία και αρχαία, αραβικά χειρόγραφα. Σύμφωνα με το Associated Press, ανάμεσα στα μοναδικά κομμάτια συμπεριλαμβάνεται και μία έκδοση του Κορανίου που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.

Το πανεπιστημιακό συγκρότημα ιδρύθηκε από τη μουσουλμάνα Fatima Al-Fihri, η οποία κληρονόμησε την περιουσία του εμπόρου πατέρα της όταν η οικογένεια της μετακόμισε στην περιοχή από την Τυνησία. Σήμερα, το πανεπιστήμιο έχει μεταφερθεί σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε άλλη περιοχή της Φεζ, όμως το τζαμί και η βιβλιοθήκη παραμένουν στην αρχική τους θέση.

Η Chaouni, που κατάγεται από τη Φεζ, λέει ότι δεν γνώριζε για τη βιβλιοθήκη μέχρι τη στιγμή που της ανατέθηκε η ανακαίνισή της. Το αρχαίο συγκρότημα είχε υποστεί μεγάλες φθορές από το ξηρό κλίμα της περιοχής και την υγρασία. «Με την πάροδο των χρόνων, η βιβλιοθήκη υπέστη πολλές αλλαγές, αλλά συνέχιζε να αντιμετωπίζει βασικά, δομικά προβλήματα».

Mία από τις παλαιότερες και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγει ξανά τις πύλες της Facebook Twitter

Χάρη στην ανακαίνιση, η βιβλιοθήκη εξοπλίστηκε με ηλιακούς συλλέκτες, αποχετευτικό σύστημα, ψηφιακές κλειδαριές για τα σπάνια βιβλία και κλιματισμό που θα επιτρέψει τη συντήρηση και την προστασία των σπάνιων χειρογράφων.

Με στοιχεία από Quarz, Tech Insider και tor.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια