10 συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας

10 συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας Facebook Twitter
Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής. Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνοµία και βοήθησε ως µάρτυρας. Φωτο: SOOC
2

Τι µπορείς να κάνεις όταν είσαι µάρτυρας σε µια ρατσιστική επίθεση; Αυτός ο κατάλογος συνοψίζει τα πιο σηµαντικά βήµατα για µια θαρραλέα παρέµβαση:

1.

Να είσαι προετοιµασµένος/προετοιµασµένη

Σκέψου µια κατάσταση στην οποία ένα άτοµο απειλείται ή υφίσταται επίθεση. Φαντάσου πώς θα αισθανθείς και τι θα µπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις.

2.

Μείνε ήρεµος/ ήρεµη

Συγκεντρώσου σε ό, τι έχεις φανταστεί στο βήµα 1. Μην αφήσεις το φόβο ή το θυµό να σου αποσπάσει την προσοχή.

3.

Δράσε αµέσως

Αντέδρασε γρήγορα και µην περιµένεις µέχρι να βοηθήσουν άλλοι άνθρωποι. Όσο περισσότερο διστάζεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να παρέµβεις.

4.

Φέρε βοήθεια

Χρησιµοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο για να καλέσεις την αστυνοµία (βεβαιώσου ότι έχεις στη λίστα των επαφών σου τους απαραίτητους αριθµούς). Μέσα στο λεωφορείο: Ενηµέρωσε τον/την οδηγό. Στο δρόµο: Φώναξε δυνατά. Εάν δεν είσαι βέβαιος/βέβαιη τι είναι καλύτερο να φωνάξεις, το "ΦΩΤΙΑ" σίγουρα τραβάει αµέσως την προσοχή.

 

5.

Τράβα την προσοχή

Απευθύνσου στους/στις επιβάτες και στους/στις θεατές του περιστατικού άµεσα και προσωπικά: "Κύριε εσείς, µε το µπλε σακάκι, σας παρακαλώ ενηµερώσετε τον οδηγό!" Να µιλάς δυνατά! Η φωνή σου θα σε κάνει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και θα ενθαρρύνει και άλλους να παρέµβουν επίσης.

6.

Υποστήριξε το θύµα

Κράτα οπτική επαφή µε το θύµα για να νιώσει σίγουρο ότι είσαι εκεί για να το βοηθήσεις.

7.

Ενόχλησε το δράστη

Φώναξε δυνατά. Προσπάθησε τουλάχιστον, ακόµα κι αν δεν µπορείς να βγάλεις ήχους.

8.

Ποτέ µη χρησιµοποιείς βία

Μη χρησιµοποιείς όπλα. Μην αγγίζεις το δράστη. Αυτό µπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του/της ή να κλιµακώσει την κατάσταση.

9.

Μην προκαλείς το δράστη

Μην του/της απευθύνεσαι άµεσα, καθώς οι παριστάµενοι µπορεί να νοµίσουν ότι γνωριζόσαστε. Μην χρησιµοποιήσεις υβριστικούς χαρακτηρισµούς, γιατί αυτό µπορεί να στρέψει τους παριστάµενους εναντίον σου. Μην καρφώνεις το βλέµµα σου στο δράστη. Αυτό θα µπορούσε να τον/την κάνει πιο επιθετικό/επιθετική.

10.

Κάλεσε την αστυνοµία

Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής. Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνοµία και βοήθησε ως µάρτυρας. Η κλήση σου στην Άµεση Δράση µπορεί να είναι ακόµη και ανώνυµη. Σηµείωσε τον αριθµό της θέσης του/της χειριστή/ριας που θα σου δηλώσουν στην αρχή του τηλεφωνήµατος (πχ: θέση 5). Αν αργήσουν ή δεν εµφανιστούν οι αστυνοµικοί, τηλεφώνησε ξανά και ζήτα τον επόπτη βάρδιας. Ανάφερέ του τα γεγονότα και ρώτα γιατί δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως η αστυνοµία στην κλήση σου. Μείνε στο σηµείο του συµβάντος και εφόσον το επιθυµείς δώσε τα στοιχεία σου στην αστυνοµία για να καταθέσεις και επίσηµα σαν µάρτυρας. Στη συνέχεια ενηµέρωσε κάποια από τις οργανώσεις που συµµετέχουν στο δίκτυο καταγραφής της ρατσιστικής βίας, κάνοντας πλήρη περιγραφή όλων των γεγονότων.

Κάλεσε το ΕΚΑΒ αν το θύµα έχει υποστεί τραύµατα και µείνε µαζί του, µέχρι ασθενοφόρο να το παραλάβει ή συνόδευσε το στο νοσοκοµείο. Ενηµέρωσε το θύµα ότι έχει δικαίωµα να καταγγείλει το γεγονός και φέρε το σε επαφή µε τις αντίστοιχες οργανώσεις και την απαραίτητη νοµική βοήθεια.

Τέλος: δείξε θάρρος, γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος;

* Το "Αν όχι εσύ ποιος - 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ" είναι µια πρωτοβουλία της "Ζωντανής Βιβλιοθήκης". Σας προτείνουµε να αναπαράξετε και να διαδώσετε αυτό το κείµενο.


Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία στη LiFO: Δώρισαν σπίτι 52 τμ στον ανάπηρο γιο τους αλλά κινδυνεύουν να το χάσουν από εξοντωτικό πρόστιμο

Ελλάδα / Καταγγελία στη LiFO: Δώρισαν σπίτι 52 τμ στον ανάπηρο γιο τους αλλά κινδυνεύουν να το χάσουν από εξοντωτικό πρόστιμο

Το χρονικό της υπόθεσης - Η οικογένεια, νιώθοντας την αδικία, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο αλλά η προσφυγή τους απορρίφθηκε - Το πρόστιμο απειλεί τώρα τη μοναδική περιουσία του 25χρονου, αφού η οικογένεια αδυνατεί να το πληρώσει
LIFO NEWSROOM
«Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Ελλάδα / «Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Mετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό - Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Τι εισαγωγη ειναι αυτη? (Στο ΦΒ)"Τρόποι για να μη μείνεις απαθής, αλλά και για να μην κινδυνεύσει κανείς" Υπαρχει καποιος λογος να μην κινδυνευσει ο δραστης;Αν κρινεις πως δεν μπορεις να "καταφερεις" τον/τους δραστες:Καλεις την αστυνομια και κρατας το τηλεφωνο στο χερι ανοικτο να σε ακουνεΜπαινεις αναμεσα στον δραστη και το θυμαΚανεις πως δεν καταλαβες το σκηνικοΧρησιμοποιεις οποιο ονομα σου ερθει και λες στο θυμα "που εισαι βρε (ονομα) δεν σου ειπα ραντεβου στο (αναφερεις το που εισαι να το ακουσει η αστυνομια) σου ειπα μεσα στο (καποιο διπλανο μαγαζι) οτι σκεφτειςΑγκαλιαζεις το θυμα και ξεκινας να απομακρυνεστε απο το σημειοΑν ο δραστης σε αγγιξει βαζεις τις φωνες β) αν κρινεις οτι μπορεις να "καταφερεις" τον/τους δραστες:Ολα ιδια με τα παραπανω αλλαΑν ο δραστης σε αγγιξει του μετρας τα παΐδια ενα προς ενα.
Πάντως πριν λίγα χρόνια που έτυχε να βρεθώ μπροστά σε μια επίθεση(όχι ρατσιστική) το να καλέσω την αστυνομία μάλλον κακό έκανε στο θύμα. Επιτέθηκε κάποιος με σκοπό να κλέψει την τσάντα μιας μεσήλικης γειτόνισσας μου(δεν την ήξερα προσωπικά) όταν εκείνη επέστρεφε το βράδυ από τη δουλειά της. Εβαλα τις φωνές από το παράθυρο και όταν βγήκα έξω, αλλά κανένας δεν ήρθε να βοηθήσει,ούτε φωναξε... ακόμα και αυτοί που έβλεπαν όπως δήλωσαν αργότερα το περιστατικό από τα μπαλκόνια τους. Ο συντροφός μου με ακολούθησε και προσπάθησε να κυνηγήσει τον δράστη αλλά τον έχασε. Η γειτόνισσα μέσα στα αίματα και σε σοκ κι έτσι κάλεσα την αστυνομία μιας και θυμόμουν τον δράστη. 1.Η αστυνομία αφού ήρθε μέσα σε 5 λεπτά κάλεσε μεν ασθενοφόρο αλλά μόλις κατάλαβε οτι η γειτόνισσα ήταν ξένη(λευκή) της ζητούσε επίμονα και με άσχημο τρόπο τα στοιχεία της και να κατεβάσει τα χαρτιά της από το σπίτι για να αποδείξει οτι μένει νόμιμα στη χώρα. Μιλάμε για κυρία ευπρεπέστατη φύρω στα 50-60, παντρεμένη με παιδιά. Πιο πολύ ασχολήθηκαν το πρωτο μισάωρο τουλάχιστον με το αν είναι νόμιμα στη χώρα παρά με τη ληστεία και στα τραύματα της. Ενιωσα άσχημα... Αν ήταν παράνομη θα της είχα κάνει κακό άθελα μου με αυτή μου την κίνηση.2. Οταν ήρθε η στυνομία οι γείτονες κατέβηκαν κι αυτοί στο δρόμο και άρχισαν να λένε το μακρύ και το κοντό τους. Αλλιώς περιέγραφαν τον δράστη, σε αντίθετη κατεύθυνση έλεγαν ότι έφυγε. Εδιναν περιγραφή ακόμα και αυτοί που παραδέχτηκαν μετά πως δεν είδαν καν το περιστατικό απλά άκουσαν τις φωνές. Μια ώρα προσπαθούσαμε εγώ και ο συντροφός μου να εξηγήσουμε ότι ήμασταν σε απόσταση αναπνοής κοντά του και φορούσε άλλα ρούχα από αυτά που περιέγραφαν όσοι τον είδαν και καλά από τα μπαλκόνια,είχε διαφορετικό σωματότυπο, όπως επίσης ότι τον κυνηγήσαμε προς αντίθετη κατευθυνση από αυτή που έλεγαν οι άλλοι. 3. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ταλαιπωρηθεί χειρότερα η γειτόνισσα αν και όντως ήταν νόμιμα εδώ και η αστυνομία να φέρει επιτόπου εκεί που ήμασταν έναν που ταίριαζε στην περιγραφή(όχι τη δική μου) και βρισκόταν προς την κατεύθυνση που έλεγαν οι άσχετοι και όχι εμείς που τον είδαμε. Φυσικά δεν ήταν αυτός. Η γειτόνισσα μου είπε μετά πως καλύτερα τελικά να είχε πάει στο νοσοκομείο με τον άντρα της για τα τραύματα της και να μην μάθαινε ποτέ η στυνομία το περιστατικό... παρόλα αυτά με ευχαρίστησε αλλά ακόμα έχω τύψεις που την έβαλα σε τόσους μπελάδες τσαμπα.