Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο;

Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο; Facebook Twitter
Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40...
0


 

Το να δουλεύει κανείς full time μετά την ηλικία των 40 κάνει κακό στον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι το μότο κάποιου νωθρού 40άρη, αλλά το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης: σύμφωνα με αυτήν το να βρίσκεται κάποιος σε αυτή την ηλικία και να εργάζεται για περισσότερες από 3 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, τόσο στο άμεσο παρόν, όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά την ίδια έρευνα πάντα, ενώ το να εργάζεται κανείς σε αυτό το ηλικιακό target group έως και 30 ώρες την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αντίθετα κάθε ώρα παραπάνω φαίνεται να μειώνει την αντιληπτική του ικανότητα και να αδυνατίζει τη μνήμη του με ραγδαίους ρυθμούς.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 άντρες και περίπου 3.500 γυναίκες, μακροχρόνια εργαζόμενους στην Αυστραλία και ενώ τα ζητούμενα των ερωτηματολογίων από αυτούς τους ανθρώπους ήταν τα εξής απλά: να διαβάσουν κάποιες λέξεις δυνατά, να αντιστοιχήσουν λίστες αριθμών με λέξεις ή γράμματα και να ανταποκριθούν σε αντίστοιχα τεστ μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο...

Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέσω αυτών των τεστ ήθελαν να «μετρήσουν» τη γνωστική ικανότητα των εργαζομένων και στη συνέχεια τη δυνατότητα της κριτικής τους σκέψης, που περιλαμβάνει ικανότητες μνήμης, αντίληψης αφηρημένων εννοιών και ανασυγκρότησης τους σε πρακτική εφαρμογή μέσα στην καθημερινότητα τους και δη την εργασιακή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Colin McKenzie, τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτού του είδους τα τεστ δεξιοτήτων τα εμφάνισαν άνθρωποι άνω των 40, οι οποίοι εξακολουθούσαν να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο ίδιος δεν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες, που τονίζουν ότι τα 40+ είναι η καλύτερη και η πιο δημιουργική ηλικία για τον άνθρωπο. Απλώς, επικαλείται τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τον φόρτο εργασίας και τις ώρες απασχόλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι όντως οι άνω των 40 διαθέτου εμπειρία, ικανότητα, γνώση και κοφτερό μυαλό, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν λελογισμένη χρήση αυτών των πολύτιμων προσόντων. Η ομάδα του ισχυρίζεται ότι λιγότερες ώρες εργασίας και πιο στοχευμένες στο αντικείμενο του καθενός μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα για τους στόχους των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αντιληπτικές ικανότητες των εργαζομένων, ωστόσο, δεν έχει κάτι να απαντήσει για τα μειωμένα μισθολόγια που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους τριήμερη εργασία…

Φυσικά και οι περισσότεροι 40άρηδες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να ελπίζουν σε μία ουτοπία και φυσικά οι περισσότεροι εργάζονται full time μέχρι τη μέρα της συνταξιοδότησης τους. Παίζει, όμως, ρόλο η δουλειά που κάνει ο καθένας σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το μάξιμουμ της απόδοσης του;

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν βλάβες στην αντιληπτική ικανότητα βάσει της απασχόλησης και του αντικειμένου του καθενός», λέει ο McKenzie, ενώ παραδέχεται ότι η δουλειά, η εργασία του καθενός είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: «Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40», λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Επίσης, όπως ο ίδιος δηλώνει, τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας έρευνας σε άλλες χώρες μπορεί να εμφανίζονται διαφοροποιημένα, ανάλογα με τις διακοπές και τις ημέρες αδείας που παίρνει τελικά ο κάθε εργαζόμενος, ωστόσο, το όραμα των περισσότερων κυβερνήσεων της υφηλίου να δουλεύουμε μέχρι τα 67 μας χρόνια, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί άμεσα, καθώς μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει: και στις επιδιώξεις των κρατών και στους πολίτες...

Mε στοιχεία από τη Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ