Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο;

Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο; Facebook Twitter
Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40...
0


 

Το να δουλεύει κανείς full time μετά την ηλικία των 40 κάνει κακό στον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι το μότο κάποιου νωθρού 40άρη, αλλά το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης: σύμφωνα με αυτήν το να βρίσκεται κάποιος σε αυτή την ηλικία και να εργάζεται για περισσότερες από 3 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, τόσο στο άμεσο παρόν, όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά την ίδια έρευνα πάντα, ενώ το να εργάζεται κανείς σε αυτό το ηλικιακό target group έως και 30 ώρες την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αντίθετα κάθε ώρα παραπάνω φαίνεται να μειώνει την αντιληπτική του ικανότητα και να αδυνατίζει τη μνήμη του με ραγδαίους ρυθμούς.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 άντρες και περίπου 3.500 γυναίκες, μακροχρόνια εργαζόμενους στην Αυστραλία και ενώ τα ζητούμενα των ερωτηματολογίων από αυτούς τους ανθρώπους ήταν τα εξής απλά: να διαβάσουν κάποιες λέξεις δυνατά, να αντιστοιχήσουν λίστες αριθμών με λέξεις ή γράμματα και να ανταποκριθούν σε αντίστοιχα τεστ μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο...

Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέσω αυτών των τεστ ήθελαν να «μετρήσουν» τη γνωστική ικανότητα των εργαζομένων και στη συνέχεια τη δυνατότητα της κριτικής τους σκέψης, που περιλαμβάνει ικανότητες μνήμης, αντίληψης αφηρημένων εννοιών και ανασυγκρότησης τους σε πρακτική εφαρμογή μέσα στην καθημερινότητα τους και δη την εργασιακή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Colin McKenzie, τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτού του είδους τα τεστ δεξιοτήτων τα εμφάνισαν άνθρωποι άνω των 40, οι οποίοι εξακολουθούσαν να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο ίδιος δεν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες, που τονίζουν ότι τα 40+ είναι η καλύτερη και η πιο δημιουργική ηλικία για τον άνθρωπο. Απλώς, επικαλείται τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τον φόρτο εργασίας και τις ώρες απασχόλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι όντως οι άνω των 40 διαθέτου εμπειρία, ικανότητα, γνώση και κοφτερό μυαλό, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν λελογισμένη χρήση αυτών των πολύτιμων προσόντων. Η ομάδα του ισχυρίζεται ότι λιγότερες ώρες εργασίας και πιο στοχευμένες στο αντικείμενο του καθενός μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα για τους στόχους των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αντιληπτικές ικανότητες των εργαζομένων, ωστόσο, δεν έχει κάτι να απαντήσει για τα μειωμένα μισθολόγια που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους τριήμερη εργασία…

Φυσικά και οι περισσότεροι 40άρηδες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να ελπίζουν σε μία ουτοπία και φυσικά οι περισσότεροι εργάζονται full time μέχρι τη μέρα της συνταξιοδότησης τους. Παίζει, όμως, ρόλο η δουλειά που κάνει ο καθένας σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το μάξιμουμ της απόδοσης του;

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν βλάβες στην αντιληπτική ικανότητα βάσει της απασχόλησης και του αντικειμένου του καθενός», λέει ο McKenzie, ενώ παραδέχεται ότι η δουλειά, η εργασία του καθενός είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: «Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40», λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Επίσης, όπως ο ίδιος δηλώνει, τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας έρευνας σε άλλες χώρες μπορεί να εμφανίζονται διαφοροποιημένα, ανάλογα με τις διακοπές και τις ημέρες αδείας που παίρνει τελικά ο κάθε εργαζόμενος, ωστόσο, το όραμα των περισσότερων κυβερνήσεων της υφηλίου να δουλεύουμε μέχρι τα 67 μας χρόνια, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί άμεσα, καθώς μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει: και στις επιδιώξεις των κρατών και στους πολίτες...

Mε στοιχεία από τη Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM