ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η πιο ανόητη selfie της χρονιάς έχει φόντο μια απόπειρα αυτοκτονίας

Η πιο ανόητη selfie της χρονιάς έχει φόντο μια απόπειρα αυτοκτονίας Facebook Twitter
6

Νέα Υόρκη, Γέφυρα του Μπρούκλιν. Ένας άντρας ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει. Έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που παρακολουθεί την σκηνή. Μεταξύ τους αυτή η γυναίκα η οποία ετοιμάζεται να βγάλει μια selfie με φόντο την απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού άντρα. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος της New York Post ο οποίος πλησίασε την γυναίκα ζητώντας να μάθει το όνομα της. Εκείνη αισθάνθηκε αμήχανα όταν την ρώτησε το όνομα της, κοκκίνισε και έφυγε. Τελικά ο άντρας σώθηκε.

Η πιο ανόητη selfie της χρονιάς έχει φόντο μια απόπειρα αυτοκτονίας Facebook Twitter

Μερικές σκέψεις για αυτή την φωτογραφία

1.

Αυτή η φωτογραφία λέει όλα όσα προσπαθούν να πουν τα κείμενα για την άσχημη συμπεριφορά μας μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Για εμένα είναι μια από τις πιο δυνατές εικόνες της χρονιάς που φεύγει.

2.

Έχουν γραφτεί δικαιολογημένα ένα σωρό αρνητικά σχόλια για αυτή την άγνωστη γυναίκα. Δεν είναι η μόνη που έχει τέτοιου είδους συμπεριφορές στο δίκτυο. Συχνά βλέπω βίντεο και φωτογραφίες να αναρτούνται στο ίντερνετ και αναρωτιέμαι: Ο ψηφιακός κόσμος έχει σκοτώσει τον αυθορμητισμό μας; Είναι δυνατόν να έχουμε μετατραπεί σε ρομπότ; Πρώτα έρχεται η εικόνα μας και μετά οι αυθόρμητες αντιδράσεις μας απέναντι σε κάτι τρομακτικό, όπως η αυτοκτονία ενός ανθρώπου;

3.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταγράφει μια απόπειρα αυτοκτονίας και την ανεβάζει στο ίντερνετ. Τις αντιδράσεις δεν τις προκαλεί αυτό το γεγονός. Το πολύ άσχημο στην περίπτωση της είναι ότι μέσα από την απόπειρα αυτοκτονίας προβάλλει τον ίδιο της τον εαυτό. Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να είναι τόσο χαζοί; Είναι δυνατόν κάποιους να κάνει «like» σε κάτι τέτοιο; Κάτι μέσα μου φωνάζει: «Ναι, είναι» και ίσως αυτή την φωνή να ακούει στη διαπασών και αυτή η γυναίκα.

4.

«Selfie» ήταν η λέξη του 2013. Είναι απίστευτο πως το hype μπορεί κάποιος να το φέρει στα άκρα. Να το «τερματίσει» με τρόπους που δεν σου περνούν από το μυαλό.

5.

«Μια "selfie" με φόντο έναν άνθρωπο που αυτοκτονεί είναι μια πρωτότυπη φωτογραφία. Δεν την έχει άλλος κανένας. Θα είμαι η σταρ της ημέρας στο δίκτυο» μπορεί να σκέφτηκε αυτή η γυναίκα. Όμως η πράξη της αν το καλοσκεφτείς μοιάζει κάπως πρωτόγονη και καθόλου «μοντέρνα». Θυμίζει τους ιθαγενείς που τους πετάνε καθρεφτάκια και βλέπουν έκπληκτοι τον εαυτό τους μέσα από αυτά. Αυτός ο πρωτογονισμός μέσα στο σουπερ-μοντέρνο ψηφιακό κόσμο ίσως εκλείψει στο μέλλον καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Ίσως και όχι. Ίσως όλα να είναι θέμα χαρακτήρα, παιδείας, αναφορών. Ίσως όλα να έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άνθρωπο.

6.

Υπάρχει κάτι παρήγορο στην ιστορία. Η γυναίκα ντρέπεται και αρνείται να πει το όνομα της στο δημοσιογράφο. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ίσως κατάλαβε το λάθος της αμέσως.

7.

Μπορεί αυτή φωτογραφία να είναι η αφορμή για να πούνε κάποιοι στον εαυτό τους: Σταμάτα να νοιάζεσαι για την εικόνα σου στο ίντερνετ και δες τι γίνεται γύρω σου.

6

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
δεν κατάλαβα, είδε την απόπειρα και έβγαλε φώτο; ή της το είπαν και τότε το κατάλαβε και ντράπηκε;; έχει σημασία αυτό, αν ισχύει το πρώτο ναι είναι τρελή αναισθησία και ίσως κάποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά αν είναι το δεύτερο ίσως το να την ποστάρει μετά δεν είναι λιγότερο κακό από ένα πχ τηλεοπτικό συνεργείο σε ελικόπτερο που κάνει ζουμ σε θύματα πλημμυρών πχ αντί να τα σώσει... ή ακόμα και τον ίδιο τον δημοσιογράφο που της την είπε (ή με την εμπορευματοποίηση του θανάτου δεν έχουμε πρόβλημα;;)και πάλι όμως δεν νομίζω ότι αυτό δείχνει το βαθμό απάθειας και αναισθησίας μιας κοινωνίας, όσο κλαίγαμε στις ειδήσεις για μια αυτοκτονία πριν το ίντερνετ άλλο τόσο κλαίμε και τώρα(καθόλου μάλλον) απλά τώρα οι πληροφορίες είναι περισσότερες, οπότε το πρόβλημα είναι τώρα ή τότε που βλέπαμε κάτι λέγαμε ένα 'πω πω κρίμα το παιδί' και αλλάζαμε κανάλι ή τώρα που ανοίγουν έστω και τέτοιες συζητήσεις;
Επιτρέψτε μου μια όγδοη σκέψη πάνω στο άρθρο: στη φωτογραφία που βλέπουμε κάποιος φωτογραφίζει την γυναίκα την ώρα που κάνει selfie... Γελάει, άρα η πιθανότητα κάποιος να την παροτρύνει, αστειευόμενος πιθανός εκείνη την ώρα, υπάρχει; Πάντως δεν ήταν μόνη της την ώρα που πήρε την φωτό, το αληθινό selfie απο την μηχανή της δεν έχει δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και ναι, δεν θυμάμαι αν το είπα αλλά, είναι μεγάλη ΜΟΣΧΑΡΑ και αυτή και όποιος/α εκείνη τη στιγμή της έκανε παρέα...Εχω ένσταση στο 6. Σιγά μη κατάλαβε πόσο μοσχάρα είναι...
Πριν συνεχίσετε την ανάλυση για το πως η εποχή μας έχει κάνει αναίσθητους συνειδητοποιήστε ότι αισθανόμαστε έστω και για λίγο συμπάθεια για έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο που πήγε να αυτοκτονήσει στην Νεα Υόρκη και οργή για την πράξη αυτής της εξίσου άγνωστης γυναίκας. Μας ευαισθητοποιεί δηλαδή κάτι που συνέβη στην άλλη άκρη του κόσμου και δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη δική μας ζωή.