Η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφυγες δεν έφεραν μαζί τους την τρομοκρατία στη χώρα και πρόσθεσε ότι το ισλάμ ανήκει στη Γερμανία, όσο ασκείται με τρόπο που σέβεται το Σύνταγμα.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία έφθασαν στη Γερμανία πέρυσι. Η διάθεση των πολιτών απέναντί τους έγινε πολύ πιο δυσμενής μετά τη σειρά επιθέσεων εναντίον αμάχων τον περασμένο μήνα στη γερμανική επικράτεια, τρεις από τις οποίες διαπράχθηκαν από μετανάστες.
Την ευθύνη για τις δύο από τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Το φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ή του ΙΚ, δεν είναι ένα φαινόμενο που ήλθε σε εμάς μαζί με τους πρόσφυγες», σημείωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ενόψει των τοπικών εκλογών της 4ης Σεπτεμβρίου.
Η Μέρκελ ανέφερε πως πολλοί ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία για να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές. Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει πως συνολικά 800 πρόσωπα πιστεύεται ότι ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Συρία και στο Ιράκ.
Η καγκελάριος σημείωσε πως «η ομάδα αυτή μας ανησυχεί εδώ και πολλά χρόνια», μιλώντας στην εκδήλωση στην πόλη Νοϊστρίλιτς, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Βερολίνου.
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ένα ισλάμ που ασκείται με τρόπο που συμμορφώνεται προς το Σύνταγμα ανήκει στη Γερμανία», ανέφερε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι ένα είδος ισλάμ που αντιβαίνει το Σύνταγμα ή δεν αποδέχεται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες δεν έχει θέση στη χώρα της.
Η δημοτικότητα της Μέρκελ υπέστη πτώση μετά τις επιθέσεις και το 52% των Γερμανών θεωρούν ότι η πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών είναι κακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει καλές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές τόσο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία όσο και στο Βερολίνο.
σχόλια