Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε σήμερα τις διαφορές μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας, σχολιάζοντας το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Χανγκτζόου και ενώ τα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ πληθαίνουν.
"Είναι σημαντικό να έχει πρόσβαση ο Τύπος στη δουλειά που κάνουμε, να έχει τη δυνατότητα να θέτει ερωτήσεις", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά το επεισόδιο μεταξύ ενός Κινέζου πράκτορα και δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου. "Δεν αφήνουμε τις αξίες και τα ιδεώδη μας πίσω όταν ταξιδεύουμε", πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα δίσταζε να μιλήσει με τους Κινέζους οικοδεσπότες του για τα θέματα αυτά.
"Όταν θέτω ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργούνται κάποιες εντάσεις οι οποίες πιθανότατα δεν υπάρχουν όταν ο πρόεδρος Σι συναντιέται με άλλους ηγέτες", εξήγησε.
Μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους, το Σάββατο, ένας Κινέζος πράκτορας εμπόδισε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να σταθούν κάτω από το φτερό και να περιμένουν την αποβίβαση του Ομπάμα. Μια εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο παρενέβη, ενημερώνοντάς τον ότι πρόκειται για αμερικανικό αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως ο πράκτορας απάντησε φωνάζοντας, στα αγγλικά: "Εδώ είναι η δική μας χώρα! Είναι δικό μας αεροδρόμιο!".
Τι συνέβη χθες όταν ο Ομπάμα έφτασε στην Κίνα
Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στις 14:18 (09:18) στην Χανγκτζόου. ακριβώς όπως ήταν προγραμματισμένο. Όμως λίγο μετά υπήρξαν δύο περιστατικά που μεταδόθηκαν διεθνώς.
Ένας Κινέζος αξιωματούχος ήρθε σε αντιπαράθεση με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας στο αεροδρόμιο, αναγκάζοντας τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας να παρέμβουν, σε έναν ασυνήθιστο διαπληκτισμό, την ώρα που η Κίνα εφαρμόζει πολύ αυστηρά μέτρα ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).
Λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κίνα, ένας Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει την Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, να πλησιάσει στην αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα. Της μίλησε μάλιστα με θυμωμένο ύφος, πριν παρέμβει μεταξύ τους ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας.
Η Ράις απάντησε στον Κινέζο αξιωματούχο όμως οι δημοσιογράφοι που στέκονταν κοντά στο προεδρικό αεροσκάφος, κάτω από το φτερό του, δεν ήταν σε θέση να ακούσουν τι του είπε. Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο αν ο αξιωματούχος γνώριζε ότι η Ράις είναι σύμβουλος του Ομπάμα και όχι δημοσιογράφος.
Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως φώναξε και σε έναν βοηθό του Λευκού Οίκου για θέματα Τύπου ο οποίος έδινε οδηγίες στους ξένους δημοσιογράφους για το πού να σταθούν για να καταγράψουν την αποβίβαση του Ομπάμα από το αεροπλάνο. "Αυτή είναι η δική μας χώρα. Είναι δικό μας το αεροδρόμιο" ακούστηκε να λέει στα αγγλικά.
Ο Αμερικανός υπάλληλος επέμεινε να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να σταθούν πίσω από την ταινία ασφαλείας και τελικά εκείνοι κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν την άφιξη.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.
Ομως σήμερα, τα διεθνή μέσα όπως οι New York Times και ο Guardian, φιλοξενούν εκτενείς αναφορές στη γενικότερη στάση της Κίνας απέναντι στον Ομπάμα και κάνουν λόγο για εσκεμμένη περιφρόνηση απέναντι στον πρόεδρο.
Η ηγεσία της Κίνας κατηγορείται μεταξύ άλλων πως επέλεξε να προσβάλει με τον τρόπο της τον Ομπάμα, από την πρώτη στιγμή της άφιξής του και αυτό είναι κάτι που διακρίνεται από το πώς τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο.
Οι Κινεζικές αρχές έστρωσαν το κόκκινο χαλί για ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αλλά για τον ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ο οποίος έκανε την τελευταία επίσκεψη της θητείας του σε ασιατικό έδαφος, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από το Air Force One μια μικρή έξοδο που δεν χρησιμοποιείται και όχι την κεντρική από την οποία συνήθως εμφανίζεται. Και αυτό γιατί οι αρχές δεν παρείχαν την κατάλληλη σκάλα για την αποβίβαση.
Ο Jorge Guajardo, πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα, είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως όλα όσα έγιναν κατά την άφιξη του Ομπάμα ήταν μέρος μιας ενορχηστρωμένης περιφρόνησης που ήθελαν να εκφράσουν οι Κινέζοι "Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους," τονίζει ο Guajardo, στην εφημερίδα Guardian. "Έχω εργασθεί με τους Κινέζους για έξι χρόνια. Έχω διοργανώσει τέτοιες επισκέψεις και ξέρω πως σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζεται και η παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν έγινε κάποιο λάθος εδώ." αναφέρει και επιμένει πως οι Κινέζοι προσέβαλαν τον αμερικανό πρόεδρο."Ήταν ένας τρόπος να του δείξουν πως δεν είναι ιδιαίτερος. Αυτό είναι μέρος της νέας κινεζικής αλαζονείας με αναμόχλευση κινεζικού εθνικισμού" αναφέρει.
Ο Bill Bishop, εμπειρογνώμονας παρατηρητής σε θέματα για την πολιτική σκηνή της Κίνας συμφωνεί ότι το καλωσόρισμα του Ομπάμα έμοιαζε σκοπίμως ύποπτο με στόχο οι Αμερικανοί να φανούν αδύναμοι. Αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχει δικαιολογία για το πώς άφησαν να γίνει και να φανεί η αποβίβαση του Ομπάμα και σημειώνει πως είχε γίνει ένας χρόνος προετοιμασία για τη Σύνοδο.
Η εφημερίδα New York Times, αναφέρει πως η Ράις εμφανίστηκε ενοχλημένη για το γεγονός πως ο πρόεδρος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Air Force One μέσω αυτής της πόρτας. Η Washington Post ανέφερε πως η ανώμαλη προσγείωση του Ομπάμα στην Κίνα αντανακλούσε ακριβώς το πόσο τεταμένη και γεμάτη απογοήτευση είναι η σχέση των δύο χωρών. Σύμφωνα πάντως με ανώνυμη μαρτυρία κινέζου αξιωματούχου στην South China Morning Post, η επιλογή της σκάλας αυτής έγινε από τις ΗΠΑ και ο λόγος ήταν περίπου τεχνικός: o oδηγός του οχήματος που μεταφέρει τη σκάλα δεν μιλούσε αγγλικά και ήταν αδύνατο να συνεννοηθεί με τον πιλότο του Air Force 1 o οποίος έπρεπε να του δώσει οδηγίες.
Με πληροφορίες από New York Times, Guardian, ΑΠΕ/ΜΠΕ