Λίγο πριν τις εκλογές στη Ρωσία, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία "ξένο πράκτορα"

Λίγο πριν τις εκλογές στη Ρωσία, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία "ξένο πράκτορα" Facebook Twitter
0

Η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία της Ρωσίας Levada Centre χαρακτηρίστηκε σήμερα "ξένος πράκτορας" από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών.


"Η αναγνώριση της εταιρείας ως ένας μη επαγγελματικός φορέας που εξυπηρετεί τις λειτουργίες ενός ξένου πράκτορα θεμελιώθηκε σε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο εγγράφων", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του, χωρίς να αναφέρει τον λόγο για την απόφαση που έλαβε. Η εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

 

Το κυρίαρχο κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, αναμένεται να κερδίσει άνετα τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται πρόβα για την εκστρατεία επανεκλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο στις προεδρικές εκλογές του 2018.


Με την αντιμετώπιση όμως μιας ολοένα και πιο βαθιάς ύφεσης και με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, οι αρχές προβαίνουν σε ενέργειες καταστολής των αντιπολιτευτικών φωνών και οργανώσεων, ανάμεσα τους και φορείς που παρακολουθούν τις εκλογές, που θεωρούνται από το Κρεμλίνο ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.


Ο χαρακτηρισμός "ξένος πράκτορας" αποτελεί μέρος ενός νόμου που θεσπίστηκε το 2012 και ελέγχει φορείς και οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εμπλέκονται στην πολιτική δραστηριότητα. Ο νόμος θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται "ανεπιθύμητοι" στην Ρωσία.


Η Levada είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στις τρεις κύριες δημοσκοπικές εταιρείες της Ρωσίας. Ενώ συστηματικά αναφέρει πως τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν υπερβαίνουν το 80%, θεωρείται ευρέως ως πιο ανεξάρτητη από τους κρατικούς ανταγωνιστές της, VTsIOM και FOM.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM